Учени откриха защо морковите имат оранжев цвят

Любопитно Добави коментар

Учени установиха, че оранжевият цвят на морковите се дължи на три специфични гена, съобщи сп. "Ню сайънтист". Това дава възможност на биолозите да разберат по-добре какво прави толкова полезен този зеленчук.

© Maja Vujic

Първите култивирани моркови са отглеждани в Централна Азия през 10-и век и те са били лилави или жълти. Оранжевите се появяват за първи път в Западна Европа около 1400 г., вероятно в резултат на кръстосване на жълти и бели моркови.

Оттогава оранжевите моркови стават много популярни заради яркия цвят и сладостта си.

"В началото на 20-и век се е смятало, че сокът е медицински активен", казва доцент Масимо Йорицо от университета на щата Северна Каролина.

Той е съавтор на изследването, публикувано в изданието "Нейчър плантс".

"Всичко това допринесе за статута на морковите като емблематичен здравословен зеленчук".

Йорицо и колегите му разкриват научните основи за характерния цвят. Изследователите секвенират геномите на 630 вида моркови, след което търсят варианти на гени, свързани с определени характеристики.

Те откриват три специфични гена при оранжевата разновидност на зеленчука.

"В случая с оранжевия морков е необходимо да се изключат тези гени", казва доцент Йорицо. Когато те не са активни, се наблюдава образуване на повече пигменти, наречени каротеноиди, които създават характерния оранжев оттенък и правят зеленчука особено богат източник на витамин А, обяснява той.
© Louis Hansel

Витамин А е важен за здравето на очите, имунната система и други части на човешкото тялото.

Други моркови имат по-високи нива на различни каротеноидни пигменти, които обаче не се превръщат във витамин А, допълват учените.

Много от оранжевите моркови имат и генни вариации, забавящи цъфтежа, което обикновено ги прави по-твърди и неядливи.

"Оказва се, че фермерите несъзнателно са селектирали полезни характеристики в продължение на векове", казва Масимо Йорицо.

Той и екипът му се надяват, че подробното разбиране на генетиката на морковите може да помогне за отглеждането на още по-добри разновидности на зеленчука в бъдеще.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър