Роувърът "Пърсивиърънс" извлече кислород от марсианската атмосфера

Любопитно Добави коментар

След успешния първи полет на мини-хеликоптера "Инджинюъти", НАСА отбеляза още една премиера на друга планета, като роувърът й "Пърсивиърънс" преобразува въглероден диоксид от марсианската атмосфера в чист, годен за дишане кислород, съобщават Ройтерс и Франс прес.

© NASA/JPL-Caltech

Безпрецедентното извличане на кислород от разредения въздух на Марс с помощта на инструмента "Мокси" е постигнато на 20 април - на 60-ия ден от пребиваването на "Пърсивиърънс" на Червената планета и само ден след като беше осъществен първият контролиран полет на "Инджинюъти".

Шестколесният научен изследовател "Пърсивиърънс" кацна на повърхността на Марс на 18 февруари след продължило седем месеца пътешествие от Земята, припомнят агенциите.

При първото си активиране инструментът с размерите на тостер, наречен "Мокси" (MOXIE - Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment), е произвел приблизително 5 грама кислород - еквивалент на около 10 минути дишане за астронавт, отбелязват от НАСА.

Въпреки че първоначалният "добив" е скромен, постижението бележи първото експериментално извличане на природни ресурси от околната среда на друга планета за директно използване от хора.

"Мокси не е просто първият инструмент, произвел кислород на друга планета. Това е първата по рода си технология, чиято цел е помогне на участниците в бъдещи мисии да живеят на повърхността на друга планета", казва Труди Кортес от НАСА.

Кислородът е един от най-важните ресурси, от които астронавтите ще се нуждаят, за да изследват Марс. Този ценен газ е необходим за редица цели. Очевидно е, че първо и преди всичко човешкият екипаж ще се нуждае от кислород, за да диша. Ключовата съставка ще е необходима и за синтезирането на ракетното гориво, което да захранва ракети за обратен полет към Земята.

Марсианската атмосфера е твърде рядка в сравнение със земната и се състои от 95 процента въглероден диоксид. Останалите 5 процента се състоят предимно от молекулен азот и аргон. Кислородът съществува на Червената планета в незначителни остатъчни количества.

Инструментът "Мокси" е проектиран да изсмуква обилно количество въглероден диоксид от атмосферата с помощта на въздушна помпа и да разделя по електрохимичен път парниковия газ на съставните му части.

Инструментът може да произвежда около шест до десет грама кислород на час - количество, достатъчно за да може малко куче да диша. Пълномащабна система, предназначена да произвежда гориво за полет до дома, ще трябва да увеличи производството на кислород с около 200 пъти в сравнение с възможностите на "Мокси", обясниха по-рано от инженерния екип.

Процесът протича при висока температура - 800 градуса Целзий, което изисква инструментът да е изработен от топлоустойчиви материали, включително 3D отпечатани сплавни елементи, допринасящи за разпределението на излишната топлина. Експериментът с формата на кутия освен това е покрит със злато, за да предпази останалата част от марсохода от инфрачервеното лъчение, генерирано по време на процеса на създаване на кислород.

Очаква се научният екип на "Пърсивиърънс" да задейства "Мокси" поне още девет пъти в рамките на период от две години, за да провери доколко ефективно оборудването може да събира кислород от атмосферата през различни марсиански сезони.

Учените понастоящем работят над пълноразмерен кислороден екстрактор "Мокси". Той ще бъде доста по-голям от инструмента, пристигнал на Марс с "Пърсивиърънс", като теглото му може да достигне 1000 килограма.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Още публикации за: #Марс #Космос