Повече от 100 тибетски монаси участват в изследване на медитацията за космически

Любопитно Добави коментар

Около 100 практикуващи монаси участват в изследвания на електрическата активност на мозъка по време на медитация, съобщи ТАСС.

© Max

Целта на проучванията, извършвани от специалисти от Института по биомедицински проблеми (ИБМП) на Руската академия на науките (РАН), е да се намерят начини за временно потапяне на екипажа на космически кораб в състояние на изкуствена хибернация при продължителни полети, разказва заместник-директорът му Юрий Бубеев.

Монасите са избрани с подкрепата на будисткия духовен водач Далай Лама.

"Помолихме Далай Лама да ни предостави възможност да изследваме електрическата активност на мозъка на монаси по време на различни видове медитация. За изследването ни дадоха повече от 100 монаси, най-ефективно практикуващите", казва Бубеев.

Проучванията на влиянието на медитацията върху функционирането на мозъка и човешкото тяло се извършват в Индия от група специалисти, ръководени от главния изследовател на ИБМП академик Святослав Медведев. Очаква се те да приключат през 2025 г. Две постоянни руски лаборатории за изследване на медитацията и променените състояния на съзнанието са създадени в южната част на Индия, където има седем манастира и около 12 000 монаси.

"Най-интересни за нас бяха практиките за предизвикване на необичайни, променени състояния на съзнанието. Тези състояния се постигат чрез много часове медитация, сензорна депривация (лишаване от сетивни усещания), монотонност, дълбока концентрация. Нашата задача е да достигнем подобно ниво на разбиране на техните медитативни техники", каза Бубеев.

Изследванията се извършват по договор с руската космическа агенция Роскосмос, сключен през юни 2022 г. Споразумението предвижда научноизследователска дейност за разработване на технологии за изследване на космоса и усъвършенстване на медицинската и биологична поддръжка на продължителни космически полети.

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър