Бисфенол А: Токсичният химикал, който е навсякъде

Любопитно Добави коментар

Европейците все още са изложени на доста високи нива на бисфенол А - вреден химикал, който от десетилетия се използва за производството на някои пластмасови изделия, предадоха ДПА и АФП, като цитираха доклад на Европейската агенция по околна среда.

© Jonathan Chng

Експертите обявиха, че проби от урина, взети от европейци в различни страни, са показали, че излагането на бисфенол А остава "значително над допустимите нива на безопасност за здравето" и представлява потенциален риск за милиони хора.

Това е синтетичен химикал, широко използван в пластмасови и метални контейнери за храна, бутилки за вода за многократна употреба и тръби, по които преминава питейна вода.

Според eвроагенцията дори и в малки дози химикалът може да отслаби имунната система. Други здравословни проблеми, които потенциално създава, включват безплодие и алергични кожни реакции.

Бисфенол А и два негови заместители са открити в урината на 2756 възрастни от единадесет държави: Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Исландия, Люксембург, Полша, Португалия и Швейцария.

"Нивото на превишаване (над безопасните нива) варира между 71 и 100 процента", казват от Европейската агенция по околна среда за участвалите в проучването страни.
"Благодарение на новаторския изследователски проект на ЕС за човешки биомониторинг можем да видим, че бисфенол А представлява много по-широко разпространен риск за нашето здраве, отколкото се смяташе досега", каза изпълнителният директор Леена Юля-Мононен в разпространено изявление. "Трябва да се отнесем сериозно към резултатите от това изследване и да предприемем повече действия на равнище ЕС, за да ограничим излагането на химикали, които представляват риск за здравето на европейците".
Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър

Интересно, нали? Споделете тази публикация с вашите приятели във Фейсбук и Вайбър