free tracking

Законът вече защитава жените в процедура ин витро

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

otkrivane_drzРаботещите жени в напреднал етап на лечение ин витро също ще се ползват със специална закрила при полагане на труд и при уволнение както бременните жени, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Кодекса на труда на 18 декември 2009 година.

С промените се задължават работодателите да освобождават от работа жените в процедура ин-витро, когато е необходимо тя да се извършват през работно време, като за това време те ще получават възнаграждение от работодателя си, съгласно член 177 от Кодекса, т.е като платен отпуск.

Уточнява се, че "работнички и служителки в напреднал етап на лечение ин-витро" са работнички и служителки, които са в етап на лечение чрез методите на асистирана репродукция, включващ периода от фоликуларната пункция до ембриотрансфера, но не повече от 20 дни”.

Работодателят не може да възлага, както и да задължава тези жени да извършват работа, която излага на опасност или застрашава сигурността и здравето им. Ако във фирмата има повече от 20 жени, то трябва работодателят да осигури стая, в която бременните и жените в процедура ин-витро да си почиват. Работодателят няма да може да командирова тези жени, без мисленото им съгласие и няма да може да ги уволнява без разрешение от инспекцията по труда.

Европейската директива за равно третиране на мъжете и жените забранява уволнението на жени в напреднал стадий на ин витро лечение, ако решението е базирано на факта, че тя се подлага на това лечение.
Тhe Equal Treatment Directive prohibits the dismissal of a woman who is at an advanced stage in her IVF Treatment if the decision to dismiss her is based on the fact that she has undergone such treatment.

Промените в Кодекса на труда бяха внесени от заместник-председателя на комисията по здравеопазване на НС д-р Ваньо Шарков. Това стана след настояване от страна на неправителствения сектор. Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе" по време на Кръглата маса "Фондът "Ин витро" - предизвикателствата", която се проведе на 11 сптември т.г. повдигнаха този сериозен и наболял въпрос сред работещите жени, които желаят да станат майки, но единственият начин за това са процедурите по ин витро оплождане. Тогава председателят на Сдружение "Зачатие" Анна Зашева (на снимката) изнесе тревожни данни от проведена анкета, според които много жени, които са планирали да стартират "ин витро" са били подложени на риска да изгубят работата си, заради честите отсъствия, които се налагат по време на извършването на процедурите. 10 % от респондентите са отговорили, че вече за изгубили работата си, а други 3 на сто са заявили, че са били предупреждавани от своите работодатели, че това може да се случи. Според 7 % от анкетираните, по време на интервюта за постъпване на работа им е било заявявано, че не са желани, ако планират бременност. 30 на сто са отговорили, че се страхуват да кажат на работодателите си, че планират бременност или процедура по асистирана репродукция.Освен стресът , притеснението, отчаянието, свързани със стерилитета - тези жени са в непрекъснат страх от опасността да не загубят своята работа. Стресът от перспективата да останеш без работа принуждава много жени да прекратят или отложат лечението си за неопределено време, а знаем, че времето не работи в тяхна полза.

Източник: www.zachatie.org

Мода и Суета

Mодните тенденции при банските костюми за лято 2014-та
Изборът на бански костюм определено не е любимото занимание на повечето жени и причините за това...

Най-добрите седем начина да изгорите излишните калории
Всеки е имал дни, в които просто не остава време да се завлече до фитнеса. В такива моменти се...

Кафе хороскоп
Как любимата напитка разкрива характера ниРядко си даваме сметка колко много могат да разкажат...

Да сготвим вкусно

Агнешка дроб сарма
Продукти:1 агнешки комплект (бял и черен дроб, сърце, далак)1 ч.л. сол за варене на комплекта3-4 стръка...

Коледна боб салата
Продукти: 4 шепи шарен боб3-4 кисели краставички2 глави кромид лук1 стрък праз 1 люта чушка

Здраве и Красота

Първи признаци на бременност
Симптомите на бременността са различни за всяка жена и за всяка бременност,...

Боровинките помагат за по-добра памет и концентрация
Боровинки за закуска може да предотврати загубата на концентрация следобед...