Водата - извор на живот

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

img-waterТолкова е просто, но толкова често пренебрегвано. Водата - материята на живота. Около 70% от земната повърхност е покрита с нея, както и същото количество в нашето тяло. Водата е нужна за всеки един метаболитен процес, включително синтеза на протеини. Ако тренирате интензивно, най-простото нещо, което трябва да направите, за да помогнете на тялото си е да пиете повече вода.

Здравословният живот е немислим без приемането на достатъчно количество вода. Тя участва в химическите реакции, които протичат в човешкото тяло, и доставя хранителни вещества до всяка клетка. Освен това чрез нея се изхвърлят токсините и излишната сол. Водата "смазва" ставите, регулира температурата на тялото, освежава кожата, гаранция е за предотвратяване на бъбречни заболявания. Водата помага за намаляване на мазните натрупвания и за свалянето на теглото. Хората, които пазят диети, е добре да знаят, че задължително трябва да увеличат приема на течности, защото точно тогава се отделят най-много отрови. Водата помага да се контролира телесното тегло, тъй като подобрява храносмилането.


Липсата на достатъчно вода в организма крие сериозни рискове за здравето. Признаците за това са умора, понижена концентрация на вниманието, запек, главоболие, нарушена дейност на бъбреците, суха кожа, болки в ставите и гърба. Обезводняването е най-опасно при децата, особено при повръщане и висока температура. Тогава количеството течности, които се приемат, трябва да се удвои. Смущенията във водната обмяна предизвикват стрес. За отстраняването му организмът се мобилизира, при което се губи допълнително количество вода и така се стига до омагьосан кръг.

Необходими са поне 2 литра на ден

drink-water

55-70% от тежестта на тялото на възрастен човек е вода. Тази вода притежава висока биологична активност и осигурява устойчивостта на организма спрямо въздействието на агресивната околна среда. Водата активно участва в химичните реакции протичащи в тялото ни, доставя хранителни вещества до всяка клетка, извежда токсините, шлаките и излишните соли от организма, съдейства за понижаване на кръвното налягане. Употребата на достатъчно вода е един от най-добрите начини за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците. Водата в организма ни ''смазва''ставите, като по този начин изпълнява ролята на амортисйор за гръбначния мозък, а също така регулира температурата на тялото и осигурява еластичност на кожата.

Водата е необходима за нормално храносмилане. Тя е естествено пичогенно средство и ако искате да отслабнете най добрия начин е да пиете по-вече вода. Редовното постъпване на вода в достатъчно количество осигурява издръжливост и жизнен тонус. Алкохолните и безалкохолни напитки, кафето и чаят не доставят на организма полезни вещества. Те не могат да заменят водата. При тяхната употреба организма се нуждае от по-вече вода за да успее да изведе вредните вещества които съдържат. Основната ни напитка е ВОДАТА. Без вода човек загива за по малко от 6 денонощия. В горещо време, висока влажност на времето и на физическо натоварване разходът на вода расте. Загубата трябва да се компенсира. През лятото трябва да се пие поне 2 литра вода, при това не е важно да изпитвате жажда или не - този рефлекс е краен и външен израз на вътрешно обезводняване на организма. Пийте студена вода - тя по бързо прониква в кръвта и тъканите. Ако ви се налага повече от 2 часа да работите в силно затоплено или задушно помещение - 30 минути преди това изпийте около половин литър вода. За да бъдете здрави, енергични и работоспособни всеки ден изпивайте по 8 чаши вода. Не забравите, че чаша вода е вашият най-добър лекар и най-верен приятел. Редувайте питейна, минерална, трапезна и изворна вода.

Процедурите
Водата има способност да лекува. Всеки е забелязал, че контактът с нея му помага да се успокои, да се освободи от лошите мисли. Тя отмива умората и пречиства. Страната ни е богата на минерални извори и работещите българи имат право да се възползват от тях поне веднъж годишно. Могат да го направят по програмите на НОИ или чрез здравната каса. За целта е необходимо да се обърнат към личния си лекар. Вълшебните качества на водата могат да се използват и като се практикуват различни водни спортове. Плуването подобрява тонуса и сърдечната дейност, водната гимнастика помага при артрит и заздравява ставите. Водата укрепва психиката и повишава настроението. Морската лекува псориазис, засилва имунитета, закалява.
1. Водата не Ви достига
Содата и кафето не се броят. Всъщност, въпреки че са течни напитки, кофеинът в двете има действие на диуретик и причинява загуба на течности. Когато това се случи (виж точка 4.), тялото започва да складира вода. Според общите разбирания 6-8 чаши с вода са достатъчни за един ден. Но тъй като сте трениращи хора, Вие имате нужда от още. Целете да изпивате поне по 2-4 литра вода в зависимост от вашите размери и нужди.
2. Водата изчиства токсините в тялото
Водата прочиства токсините и остатъчните продукти от тялото ни. Тя е особено важна при високо-протеиновите диети, тъй като спомага за премахването на излишния азот, уреята (токсично съединение) и кетонните телца. Ако приемате много храна, за да качвате мускулна маса, тогава имате нужда дори от още повече вода, за да спомагате за работата на бъбреците.
3. Водата помага за стопяването на мазнините
Без достатъчно вода бъбреците не могат да функционират пълноценно. Когато това се случи, част от "натоварването" се прехвърля към черния дроб.  Той преработва натрупаната мазнина в тялото за енергия. Ако черният дроб върши част от работата на бъбреците, тялото Ви гори по-малко мазнини, т.е. вместо да гори, вашият дроб се заема с друга дейност и започвате да трупате излишни килограми. Като допълнение можем да споменем, че пиенето на вода създава чувство за ситост и така огладнявате по-рядко и намаляте приема на храна.
water
4. Водата намалява задръжката на течности
Обратно на общоприетото разбиране, пиенето на вода всъщност може да Ви помогне да изчистите излишните течности. Когато водата се приема рядко или в малки количества, тялото започва да мисли, че има недостиг и започва да я складира, за да има резерв при случай на нужда. Тя се складира в допълнителни клетъчни пространства и кара кожата ви да изглежда мека и пухкава.
5. Водата се грижи за здравето Ви
При ниско съдържание на вода, тялото започва да си я добива от органи като дебелото черво. Когато това се случи се стига до запек. Освен всичко, водата Ви позволява да храносмилате приетата храна много по-ефективно. Това важи в пълна сила особено когато приемате над 4 000 ккалории на ден.
6. Водата помага на хората, които консумират много сол
Ако водната задръжка е хроничен проблем, значи тя може да бъде причинена от голямото количество на сол в приеманите храни. Колкото повече се храните със солени ястия, толкова повече тялото се опитва да задържа вода с цел да намали концентрацията на сол. Моят съвет е или да ядете по-безсолно, или да пиете повече вода.
7. Водата спомага за по-доброто усвояване на приетите хранителни добавки
Суплементи като креатина работят като привличат водата в мускулните клетки, при което се създава анаболна обстановка, нужна за растеж. За да действа в цялата си ефективност креатинът има нужда от голям прием на вода. Освен това, ако тренирате тежко и интензивно, то тогава имате нужда от основни витамини в по-големи от обикновените количества. Много от тях са водно-разтворими и водата е ключът към тяхното ефективно действие.
 

източници: www.bb-team.org, www.dnevnik.bg
TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Маска за красиви ръце с моркови
Взема се един морков и се настъргва, добавя се една супена лъжица сметана и една лъжица...

Полезният масаж с мед
Пчелният мед е считан за много полезен не само като храна, а и като външно приложение върху кожата....

Как да лекуваме гъбички по ноктите?
Има много митове за лечението на гъбички по ноктите - вани с хлорен разтвор, със смес от оцет и...

Да сготвим вкусно

Канелени охлювчета
Продукти: 1 ч.ч. кисело мляко1 ч.л. сода1 ч.ч. олио1 ч.ч. захар1 яйцаванилия канелабрашно

Салата от патладжани и домати
Продукти:400 г патладжан200 г лук400 г домати2 с.л. олиосол и прясно смлян черен пипермагданоз

Здраве и Красота

Древен трик за отслабване
Разтоварващ ден веднъж седмично е най-лесният и ефикасен начин да изчистим...

Дами, яжте сирене за да сте красиви и млади
Сиренето е по-полезно, отколкото предполагаха учените досега, особено за...