Тай чи гони стреса, вталява и мобилизира за живот

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

1926aНай-страхотният начин да се отървете от стреса, болестите и лошото настроение, да постигнете баланс и хармония в живота си, да сте здрави и пълноценно да живеете и да се радвате на всеки свой ден. Начинът е един - чрез тай чи. Милиони хора по света практикуват тай чи и милиони живеят нов живот, тъй като са открили тайната за правилно движение на положителната енергия Чи в тялото.

Силви Велев е учител по тайчи и се занимава с това умиротворяващо изкуство от 1982 година. Докоснал се до натурфилософията и учението за Дао, той разширява интересите и мирогледа си и се запалва и по китайската пейзажна живопис, калиграфията, поезията и музиката.
Силви Велев се съгласи да ни разкаже нещо повече за вълшебната сила на тайчи, която може да излекува редица болести и да вгнезди в душата на човек хармония и спокойствие.

Връщате се от Международния семинар по тайчи в Гърция какво се обсъждаше  там и какво се случва във Вашата сфера?
...Представете  си, че един съвременен художник  се среща с потомък на Леонардо  да Винчи,  също художник... срещата  с такъв човек е не само  интересна, но и загадъчна, мистична, тя е силно енергийна, зареждаща. Давам този въображаем пример за това, което стана на семинара, от който аз се върнах. От 15 до 18 октомври 2009г. в гр. Ханя на о. Крит беше проведен поредния семинара по тайчи /тайдзи/ с фамилния майстор Ян Дзюн – 6-та генерация от фамилията Ян. Да поясня: в тайчи различните стилове се класифицират според фамилиите, от които произлизат. Ян стил на тайчи е най-разпространеният в Китай и света, поради простата причина, че той се практикува не само като бойно изкуство, но и като система укрепваща изключително много здравето на човека. На самия семинар, който беше проведен според програмата, бяха застъпени основните моменти - т. нар. „бутащи ръце” /практика/, теория /вътрешни моменти на самото изкуство/, а също така практика, свързана с най-разпространената и видима част - тайчи формата - поредица от последователни, плавни движения, които много хора са виждали да се изпълняват от практикуващи тайчи  в парковете. Какво се случва при нас? Ние просто вървим напред, постоянно и неотменно, така както водата в морето си проправя път напред към брега. Новината е, че следващата година в началото на април месец майстор Ян Дзюн идва в България по покана на нашата Ян Стил Тайдзицюан Асоциация, за да се проведе поредния международен семинар.

От кога се практикува тайчи и в България?
В България тайчи се практикува от 70-те години на миналия век, като Красимир Димитров /Председател на Асоциацията/ създава и първата школа по тайчи, а след 1990 година официално започват да се развиват няколко школи в България, които следват една или друга линия или стил в тайчи. Хората вече свободно можеха да търсят за себе си това, което ги интересуваше и да се развиват.

12Ще ни разкажете ли какво е всъщност тайчи?
Тайчи или  тайдзи означава „Велик предел” или „Велик хаос” и е Състоянието на Вселената моментално след Хаоса... От „Безпределното” или УДЗИ произлиза ТАЙДЗИ, а след това познатите на всички два първопринципа – ИН и ЯН... и т.н. до като се стигне до обособяването на видимия свят... Всички са виждали кръга с Ин и Ян, /бялата и черната „ капка” съответно с бялата и черната точка в противоположностите/ това всъщност е ТАЙДЗИ, кръга обединява тези два първопринципа, кара ги да се движат и да се обединяват, вечното движение на спиралата при промяната, видимата и невидимата част, Битието и Небитието. Ако говорим за ТАЙЧИЧУАН /ТАЙДЗИЦЮАН/, като бойно изкуство, то неговият превод ще бъде: Бокса на „Великият предел”...

С какво тайчи се различава от другите източни учения и бойни изкуства?
Аз специално  винаги съм изтъквал, че при тайчи най-добре се забелязват неговите два аспекта - бойното изкуство и системата за здраве... нещо като ин и ян. Всички бойни изкуства и практики за здраве си имат своите специфични особености. Тайчи ОБЕДИНЯВА МНОГО бойни изкуства и системи за здраве.

Може ли да видим тайчи по филмите?
Да, в много  филми за бойни изкуства, майсторите по тайчи са представени, като непобедими бойци и към тях са изпитвали винаги страхопочитание и уважение... Всички са знаели за планината УДАН, легендарният Джан Сан Фън – основоположника на тайдзицюан и манастира УДАН, в който и до сега се изучават Вътрешни бойни изкуства.

Наистина ли тайчи лекува?Правени са различни изследвания относно влиянието  на тайчи върху здравето... Как  и защо има влияние върху здравето? Правилното движение спомага за отпушване на  каналите /върху тях са разположени точките за акупунктура/, по които тече жизнената енергия Ци, наред с това правилната методика на преподаване, познаването на различните физиологични и биомеханични процеси води и до лекуването на различни заболявания.

Какви болести може да излекува?
Напълно премахва стреса! Влияе изключително добре  на опорно двигателния апарат и костната система. Предотвратяват се редица заболявания... артрози, коксартрози. Нормализира обмяната на веществата и нормализира кръвното налягане, влияе на сърдечно – съдовата система и 1926кръвообращението, оросяването на мозъка... Нормализира телесното тегло - 30 минути тайчи изгаря два пъти повече калории от 30 мин. бавно бягане. Самото отпушване на каналите чрез енергията ЦИ води и до рефлекс върху много вътрешни органи... 
Ако  човек реши да се запише  на тайчи как трябва да  се приготви и какво да очаква?
Ако говорим за някаква подготовка, то човек малко  или много е запознат поне с  външната и видимата страна на тайчи. Иначе относно преподаването, аз специално провеждам въвеждащи уроци чрез, които установявам така да се каже обратна връзка с начинаещия, разяснявам основни принципи.

Разбрах, че развива не само тялото, но и ума – как?
Както споменах по–горе  тайчи е вътрешно бойно изкуство - мисълта води всичко, там, където е мисълта там е енергията, бавните движения се  „ИЗПЪЛНЯВАТ” първо от мисълта, тя подготвя тялото и възможността му да реагира според нашите НАМЕРЕНИЯ!

След заниманията с тайчи става ли човек по-извисен и по-добър?
Със сигурност и двете! Хората, които практикуват  тайчи се докосват и до учението за Дао/Пътя/, ИН и ЯН, а подобрявайки своето здраве, човек става и по-щастлив, по-добър и мъдър.

Пожелайте нещо на читателите на klukite.com
Мъдрост и здравословен секс...

част от интервюто: Вергиния Генова

 

TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Mаски за суха кожа от праскови и краставици
Прасковена маска: 1 зряла праскова се смачква добре и се смесва с отвара от лайка, докато се получи...

Вредната козметика - Топ 10
Топ 10 на най-опасните съставки в козметиката Огромна част от съвременната козметика съдържа...

Късите прически при мъжете...
Начинът на подстригване на мъжа дава много информация за него и е едно от първите неща, които се...

Да сготвим вкусно

Ирландско кафе (Irish coffee)
Продукти:2 ч.л. кафява захар, ирландско уиски, силно и горещо черно кафе, бита сметана и настърган...

Свинско печено с ябълки и джинджифил
Продукти:400 г свински вратни пържоли1 с.л. мед 2-3 кисели ябълкикорен джинджифилсок от половин...

Здраве и Красота

Добрият сън помага за стройна фигура
Тайната на стройната фигура може отчасти да е свързана с доброто спане през...

Какво да правим при слънчево изгаряне?
Лято е, отивате на плажа, а там опасността от изгаряне е нещо реално....