free tracking

Вредна козметика?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

4Огромна част от съвременната козметика съдържа синтетични химикали, за които има нови и нови доказателства, че са вредни, токсични, че причиняват хормонални разстройства, алергии и куп други неприятни заболявания.

Все още обаче има и няколко хипотези по въпроса, има и наистина много, засегнати интереси, както и нестихващ глад за разкрасяващи продукти.

 

Колко всъщност е опасна козметиката? - МНОГО.  В организма на жената, която всеки ден използва козметика (кремове, маски, пудра, червило и т.н.), в продължение само на една година постъпват до 2,5 кг различни химически вещества, за чието влияние върху организма не се знае почти нищо - особено при комбинирането им. Почти неизвестен е фактът, че попиването им през кожата е много по-опасно, отколкото тяхната вътрешна употреба. Много дами в стремежа си да изглеждат добре използват всеки ден над 20 козметични средства, като до 90% от тях са с изтекъл или изтичащ срок на годност. Някои от изкуствените компоненти, които тялото поглъща, предизвикват странични ефекти - от кожни раздразнения до ранно стареене и онкологични заболявания.


Ричард Бенс, биохимик, който в продължение на три години е изследвал състава на различни видове козметика, твърди: "Козметичната индустрия не прави почти нищо, за да изследват средствата, които всички ние нанасяме върху кожата си. Вместо това в повечето случаи става дума за чисто търговския лозунг, че техният химически състав е безвреден."
"Ако червилото попадне в устата, ферментите, съдържащи се в слюнката и стомаха, го разграждат. Най-опасни са кремовете срещу бръчки, които са нанасят на дебел слой и се използват по-често (при това много жени използват различни кремове срещу бръчки няколко пъти в денонощието). Нанесени върху кожата, химическите вещества проникват направо в кръвта без всякаква защита"


Всяка година на световния пазар се появяват около 11 хил. нови видове кремове само срещу бръчки. Твърде наивно да се смята, че повечето от тях са преминали необходимата за здравето внимателната проверка за безопасност.


Данни на Skin Deep - гид за козметична безопасност, съдържащ задълбочени анализи за 14 125 продукта на над 900 търговски марки от целия свят. В базата от данни на Skin Deep има регистрирани 6 869 вещества, включващи се в козметични продукти като лосиони, балсами, дезодоранти и др. Skin Deep анализира търговските продукти като сравнява техните съставки с 37 бази данни за токсичност - на тази основа всеки продукт получава оценка (рейтинг). Колкото е по-висока оценката, толкова по-опасен би бил продукта. Целта на Skin Deep е да информира потребителите за потенциални опасности, свързани със закупуването на агресивно рекламираните козметични продукти. Според козметичната класация на Skin Deep, сред най-опасните търговски марки са Emanuel Ungaro, Matis, Dep, Ultra Sheen, Klear Action, Naturessence, Cornsilk, Healing Garden (Coty), Nizoral (Johnson&Johnson), Jennifer Lopez, Dark & Lovely (L'Oreal), White Linen (Estee Lauder), Chanel (Chanel), RoC (Johnson&Johnson), Listerine (Pfizer), Gilette (Procter&Gamble).


От 70 000 съществуващи ингредиенти в козметичните продукти по-малко от 3 000 са официално позволени в Европа. Трите най-опасни компонента са:
1. Оцветители на основата на катрана
Тези оцветители увеличават опастността от развитието на рак. Много от тях така и не са преминали тестовете за канцерогенно действие. Те се съдържат спиралите, сенките за вежди и моливите за очи и вежди.
2. Формалдехидите
Формалдехидите предизвикват раздразнение на дихателните пътища, обострят алергиите и може да станата причина за рак на кожата. Те се съдържат в лаковете за нокти, шампоаните и доста от парфюмерийните средства. Освен това, той унищожава някои от консервантите, които съхраняват свежестта на козметиката.
3. Дибутилфталат
Както показват резултатите от тестовете върху животни, дибутилфталатът е един от виновниците за наследствената мутация. Той влиза в състава на лака за нокти, парфюми и други козметични средства. Авторите предупреждават, че ако използвате некачествена козметика може да предизвика рак или алергия.


Козметични фирми като Boots, The Body Shop, Avon, Nivea, Unilever и много други редовно използват наночастици, 1000 пъти по-тънки от човешки косъм.
Това обаче невинаги се съобщава на потребителите или компаниите не взимат достатъчни мерки да установят дали наночастиците нямат вредни ефекти.  87% от потребителите не са наясно за употребата на наночастиците. От 67 компании, запитани дали продуктите им са безопасни, са отговорили само 17 и от тях само 8 са били готови да дадат информация за употребата на наночастици в продуктите си. Поради размера си наночастиците могат да проникнат през защитните бариери в тялото, като тези около мозъка, или в бебето, развиващо се в утробата. Освен това наночастиците от даден химикал може да имат различни свойства от по-големите частици на същия материал.


Детската козметика - тя може да навреди дори и на възрастен човек. Всички химически средства за деца, които условно са разделени на две групи и се състоят от 38 или 46 наименования /поназначение/ съдържат вредни вещества.В първата група около 70 % от тях съдържат канцерогенния формалдехид, а в другата група попадат 75 % от средствата, съдържащи вещество под названието 1,4 диоксан. Както и други канцерогени, тези химикали са способни с времето да се натрупват в организма и да предизвикат злокачествени новообразования по кожата и вътрешните органи.  Дори мокрите кърпи, които се използват много често при почистването на бебетата, ръцете, лицето и тялото на децата, съдържат вредни химични вещества.

Още по темата може да намерите в групата "Козметика", където ще се радвам да споделите мнението си и да дадете вашите съвети свързани с разрешаването или предотвратяването на козметични проблеми и недостатъци, и всичко свързано с козметиката!

Мода и Суета

Похапвайте селен и грозде за свежа кожа през есента
След изтощителното за кожата, но и зареждащо с витамини лято, предстои да полагаме грижи за...

Късите прически при мъжете...
Начинът на подстригване на мъжа дава много информация за него и е едно от първите неща, които се...

Ким Кардашиян показва форми за фотосесия на Бали
Американската риалити звезда Ким Кардашиян (на английски: Kimberly Noel „Kim“ Kardashian) реши отново да...

Да сготвим вкусно

Богат пълнен шаран
Продукти:1 шаран - 1,2 кг1 ч.ч. едро счукани орехи2 глави кромид лук100 мл олио250 г гъби100 г стафиди3...

Кръгъл великденски козунак
Продукти:1 кг. брашно200 мл. прясно мляко4 яйца125 г. краве масло6 - 7 с.л. захар1 кубче мая 75 мл. олио1...

Здраве и Красота

Сокът от вишни ще се справи с безсънието ви
С вишнев сок можете да се отървете от безсънните нощи, без да употребявате...

Яжте сини сливи за по-здрави кости
Сините сливи укрепват костите, обявиха изследователи от университета във...