5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
salata hrana lqto 01В студените зимни дни обикновено ни се иска да хапнем топла супа, да пийнем сгряващ премръзналото ни тяло чай, а през лятото - да утолим жаждата си с разхладителни напитки и ледена вода. Какво обаче е мнението на специалистите по хранене? Ето съветите им за горещите летни дни:

Високите температури обезводняват организма, но не стигайте до фанатизъм с течностите. За предпочитане е трапезната негазирана вода, тъй като заедно с потта в горещините губим и минерални вещества. Заменете подсладените газирани напитки с такива, приготвени от пресни плодове. Прекрасно действа студен или топъл зелен чай с лимон и мед.

Мнозина си хапват на воля сладолед - той е много полезен, но заради високото си съдържание на захар усилва жаждата. По-добре изберете фруктовия вариант.

През лятото по-добре изключете тежката храна от менюто си, особено свинското месо. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, всякакви салати, подправени със зехтин, риба и морски дарове, плодови десерти и прясно изцедени сокове. Все пак не забравяйте, че целият плод е за предпочитане пред сока. 

През лятото е добре храната да се сервира веднага след като бъде приготвена - така ще си спестите чревни разстройства. Ако е оставена няколко часа извън хладилник, тя се превръща в среда за болестотворни бактерии.

Винаги измивайте добре продуктите, преди да ги сервирате в прясно или обработено състояние. В горещите дни по-добре се откажете от всякакви колбаси, пастети, яйца, торти.