Какво разкрива походката?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве походкатаОсвен черти на характера, начинът, по който ходи човек, може да разкрие и много подробности за неговото здраве.

Понякога това дори може да се окаже ключ, чрез който лекарят да открие правилната диагноза.

Бавна походка

Учените от Университета в Питсбърг публикуваха резултати от мащабно изследване. Изводът от тях е, че при хората, които се движат средно с по-малко от 2 км/ч, рискът от преждевременна смърт е по-висок. Обяснението е много просто - обикновено човешката походка се забавя при тежки соматични заболявания (напр. исхемия на миокарда или хронична сърдечна недостатъчност).

Шляпащи крака

Тази походка е характерна при увреден т.нар. перонеален нерв. При ходене пациентът е принуден да повдига засегнатия крак и той, грубо казано, "пада" или "шляпа". Клиничната картина се допълва от нарушена чувствителност и невъзможност на стъпалото да извърши обичайното движение.
Понякога подобна походка е проява на по-сериозни проблеми като дискова херния, мускулна дистрофия и т.н.

Уверена походка (при жените)

Ето доказателство, че походката невинаги говори за неприятни неща. Резултатите от изследване, направено от белгийско-шотландски научен екип показват, че уверената, бърза и енергична походка при дамите е признак на редовен и качествен сексуален живот.

Крака във формата на буква О

Подобно разположение на коленните стави се нарича варусна деформация на краката. При децата тя може да се дължи на рахит, но при големите може да е признак например на остеоартроза - заболяване, при което се наблюдава увреждане на ставния хрущял.

Крака във формата на буква X

Това е т.нар. валгусна деформация на коленната става. Среща се при 85% от хората, боледуващи от ревматоиден артрит - заболяване, при което имунната система на организма поне съвсем понятни причини атакува собствените му стави и ги уврежда.

Проблеми с баланса

Координацията на движенията се обезпечава от общата дейност на три системи: зрение, вестибуларен апарат и проприоцепция. Последната дума означава "мускулно и ставно усещане". Това е важен вид чувствителност, която се осъществява чрез рецептори, разположени в мускулите, ставните връзки и сухожилията. При нарушено физическо здраве тези рецептори са слабо развити, затова хората трудно могат да извършват по-сложни маневри, резки обръщания и смяна на посоката на движение.

Ходене на пръсти (с двата крака)

Когато ходи, човек обикновено стъпва първо на пета, а после на цялото стъпало. Обратното се случва при повишен мускулен тонус, характерен при церебрална парализа или травма на гръбначния мозък.
Важно! При прохождащите малки деца ходенето на пръсти е нормално и преходно. Но ако все пак фактът ви притеснява, обърнете се към педиатър или детски ортопед.

Ходене на пръсти (с единия крак)

Ако човек стъпва на върха на ходилото само с единия си крак, той вероятно е прекарал инсулт. При това заболяване обикновено е засегната само едната половина на тялото, противоположна на пораженията в мозъка.
loading...
loading...

Мода и Суета

Полезното ментово масло
Билката мента, хибрид от двете растения градинска мента и водна мента, участва като полезна...

Вредната козметика - Топ 10
Топ 10 на най-опасните съставки в козметиката Огромна част от съвременната козметика съдържа...

Природни продукти за напукани устни
Независимо дали устните са изложени на сухата лятна горещина или на острия студ през зимата,...

Да сготвим вкусно

Картофени рози
Може ли украшенията у дома да бъдат и вкусни? Оказва се че може. Рецепта няма да пиша, но може да...

Гювеч с риба и домати
Продукти: 800 г скумрия 1 кг домати 1/2 чаена чаша олио 1/2 лимон сол

Здраве и Красота

Яжте сладолед за по-лесно забременяване
Консумацията на нискомаслени млечни продукти, като обезмасленото мляко...

Кои са най-вредните за човека храни
Американските диетолози смятат, че най-вредните за здравето на човека храни...