Какво разкрива походката?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве походкатаОсвен черти на характера, начинът, по който ходи човек, може да разкрие и много подробности за неговото здраве.

Понякога това дори може да се окаже ключ, чрез който лекарят да открие правилната диагноза.

Бавна походка

Учените от Университета в Питсбърг публикуваха резултати от мащабно изследване. Изводът от тях е, че при хората, които се движат средно с по-малко от 2 км/ч, рискът от преждевременна смърт е по-висок. Обяснението е много просто - обикновено човешката походка се забавя при тежки соматични заболявания (напр. исхемия на миокарда или хронична сърдечна недостатъчност).

Шляпащи крака

Тази походка е характерна при увреден т.нар. перонеален нерв. При ходене пациентът е принуден да повдига засегнатия крак и той, грубо казано, "пада" или "шляпа". Клиничната картина се допълва от нарушена чувствителност и невъзможност на стъпалото да извърши обичайното движение.
Понякога подобна походка е проява на по-сериозни проблеми като дискова херния, мускулна дистрофия и т.н.

Уверена походка (при жените)

Ето доказателство, че походката невинаги говори за неприятни неща. Резултатите от изследване, направено от белгийско-шотландски научен екип показват, че уверената, бърза и енергична походка при дамите е признак на редовен и качествен сексуален живот.

Крака във формата на буква О

Подобно разположение на коленните стави се нарича варусна деформация на краката. При децата тя може да се дължи на рахит, но при големите може да е признак например на остеоартроза - заболяване, при което се наблюдава увреждане на ставния хрущял.

Крака във формата на буква X

Това е т.нар. валгусна деформация на коленната става. Среща се при 85% от хората, боледуващи от ревматоиден артрит - заболяване, при което имунната система на организма поне съвсем понятни причини атакува собствените му стави и ги уврежда.

Проблеми с баланса

Координацията на движенията се обезпечава от общата дейност на три системи: зрение, вестибуларен апарат и проприоцепция. Последната дума означава "мускулно и ставно усещане". Това е важен вид чувствителност, която се осъществява чрез рецептори, разположени в мускулите, ставните връзки и сухожилията. При нарушено физическо здраве тези рецептори са слабо развити, затова хората трудно могат да извършват по-сложни маневри, резки обръщания и смяна на посоката на движение.

Ходене на пръсти (с двата крака)

Когато ходи, човек обикновено стъпва първо на пета, а после на цялото стъпало. Обратното се случва при повишен мускулен тонус, характерен при церебрална парализа или травма на гръбначния мозък.
Важно! При прохождащите малки деца ходенето на пръсти е нормално и преходно. Но ако все пак фактът ви притеснява, обърнете се към педиатър или детски ортопед.

Ходене на пръсти (с единия крак)

Ако човек стъпва на върха на ходилото само с единия си крак, той вероятно е прекарал инсулт. При това заболяване обикновено е засегната само едната половина на тялото, противоположна на пораженията в мозъка.
TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Модни тенденции при дамските ботуши и боти – сезон есен/зима 2015-2016
Много хора определят следването на модните тенденции като скъпо занимание, а модерните дрехи и...

Ротацията на обувките означава здрави крака
Представителките на нежния пол са едни от най-големите консуматори на обувки. Много от тях...

Да пазим кожата на лицето си
Знаете ли, че някои уж невинни привички вместо да правят лицето ни по-красиво и по-младо, действат...

Да сготвим вкусно

Салата от паста с бекон и авокадо
Продукти:350 г паста по ваш вкус300 г пушен бекон250 г чери домати4 скилидки чесън80 мл зехтин1 с.л. оцет2...

Печена коледна пуйка с кестени
Продукти:1 пуйка (2,5 – 3 кг)1/2 кг кайма1 пакетче краве масло (125 г)1 ч.ч. ориз150 г сушени сини сливи,...

Здраве и Красота

Полезни храни през лятото
Лятото е сезонът, в който спазването на диети е най-наложително, но в същото...

Ползите от въртенето на обръч
На мнозина въртенето на обръч може да се струва доста детинско занимание, но...