Зеленият чай е полезен за сърцето

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Green tea drink 2013Зеленият чай е част от древната китайска традиция за много поколения , а това в голяма степен се дължи на биоактивните катехини, които се съдържат в него.

Много проучвания през последното десетилетие показват, че зеленият чай влияе добре на обмяната на веществата в организмна по начин, който помага за ефективно отслабване.

Според някои учени, зеленият чай активира гени, свързани с изгарянето на мазнините, като същевременно спомага за намаляване усвояването на мазнините от храносмилателния тракт . Съществуват и други доказателства, че пиенето на една чаша от тази напитка всеки ден, играе ключова роля за поддържане на теглото в норма и безпролемната работа на сърцето.

Изследователи от университета в Ню Джърси са провели експерименти със зелен чай върху  мишки с наднормено тегло. Гризачите са известни с това, че имат много близък до хората метаболизъм. Животните били разделени в две групи, като всички са били на диета с богати на мазнини храни. Първата група получавала вода с добавен към нея биоактивен катехин EGCG, който се съдържа в зеления чай. Втората група мишки не е подлежала на допълнителен контрол. Green tea flowers 2013

Проучването установило, че добавеният EGCG значително намалява натрупването на килограми, което е свързано с повишени фекални липиди и ниски нива на кръвната захар. Учените също така имат доказателства, че чернодробните триглицериди намаляват след третиране със зелен чай, което намалява риска от заболяване на черния дроб. Те заключват, че напитката спомага по-доброто усвояване на калориите.

Други изследвания пък доказват благотворният ефект на зеления чай върху продължителността на живота на клетките на сърцето. Учените установили, че EGCG съставката е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките в сърдечния мускул. Специалисти препоръчват между две и четири чаши зелен чай дневно за контрол върху теглото и подобряване работата на сърдечно-съдовата система. Другият вараинт е приемането на добавката EGCG в чист вид, около 300-400 милиграма на ден. Натуралното обаче е винаги за предпочитане.
TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Похапвайте селен и грозде за свежа кожа през есента
След изтощителното за кожата, но и зареждащо с витамини лято, предстои да полагаме грижи за...

Есента - златното време на пантофките
Макар че обувките, вдъхновени от балетните пантофки, достигнаха пика на популярността си през...

Шипката помага да се справим с бръчките
Маслото от шипка е по-ефективно в борбата срещу бръчките от лифтинга, установиха експерти. Все още...

Да сготвим вкусно

Пъстърва с млечен сос
Продукти: 2 кофички кисело мляко4 подсушени пъстърви3 с.л. масло1 с.л. брашномагданоз черен пипер

Картофена салата с билки
Продукти:1,5 кг. картофи1 чаша сухо бяло вино3 с.л. винен оцет2 с.л. зехтин1 с.л. горчицасол на...

Здраве и Красота

Хлябът не води до затлъстяване
Повечето жени смятат, че консумацията на хляб води до наднормено тегло,...

Смейте се от сърце, за да сте здрави
Ако искате да сте здрави, смейте се от сърце, съветват американски...