website page counter
Клюки и новини

Зеленият чай е полезен за сърцето

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Green tea drink 2013Зеленият чай е част от древната китайска традиция за много поколения , а това в голяма степен се дължи на биоактивните катехини, които се съдържат в него.

Много проучвания през последното десетилетие показват, че зеленият чай влияе добре на обмяната на веществата в организмна по начин, който помага за ефективно отслабване.

Според някои учени, зеленият чай активира гени, свързани с изгарянето на мазнините, като същевременно спомага за намаляване усвояването на мазнините от храносмилателния тракт . Съществуват и други доказателства, че пиенето на една чаша от тази напитка всеки ден, играе ключова роля за поддържане на теглото в норма и безпролемната работа на сърцето.

Изследователи от университета в Ню Джърси са провели експерименти със зелен чай върху  мишки с наднормено тегло. Гризачите са известни с това, че имат много близък до хората метаболизъм. Животните били разделени в две групи, като всички са били на диета с богати на мазнини храни. Първата група получавала вода с добавен към нея биоактивен катехин EGCG, който се съдържа в зеления чай. Втората група мишки не е подлежала на допълнителен контрол. Green tea flowers 2013

Проучването установило, че добавеният EGCG значително намалява натрупването на килограми, което е свързано с повишени фекални липиди и ниски нива на кръвната захар. Учените също така имат доказателства, че чернодробните триглицериди намаляват след третиране със зелен чай, което намалява риска от заболяване на черния дроб. Те заключват, че напитката спомага по-доброто усвояване на калориите.

Други изследвания пък доказват благотворният ефект на зеления чай върху продължителността на живота на клетките на сърцето. Учените установили, че EGCG съставката е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките в сърдечния мускул. Специалисти препоръчват между две и четири чаши зелен чай дневно за контрол върху теглото и подобряване работата на сърдечно-съдовата система. Другият вараинт е приемането на добавката EGCG в чист вид, около 300-400 милиграма на ден. Натуралното обаче е винаги за предпочитане.

Мода и Суета

Халатът - необходимост и стил
Халатът се е наложил убедително в ежедневието на съвременния човек. Винаги прибягваме до него,...

Есенните тенденции – ретроспективен поглед от епохата на барока до 80-те
Модните есенни тенденции са определени от елегантността и разкоша на отминалите времена –...

Актуалните обувки за студения сезон
Изключително разнообразни, елегантни и атрактивни – така накратко могат да се опишат актуалните...

Да сготвим вкусно

Шоколадови топчета с ром
Продукти:1 пакетче обикновенни бисквити – 155 - 200 гр.1 ч.ч. немлени орехи1 ч.ч. пудра захар1 пакетче...

Супа с картофи и целина
Продукти:1 литър вода (месен бульон или кубче бульон)3 картофа250 г корен от целина2 стръка прясна...

Здраве и Красота

Храни, богати на антиоксиданти
Антиоксидантите са вещества, благодарение на които организмът се...

За здрава психика яжте кисело мляко
Киселото мляко помага за здрава психика. То помага не само за костите и...