free tracking

Зеленият чай е полезен за сърцето

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Green tea drink 2013Зеленият чай е част от древната китайска традиция за много поколения , а това в голяма степен се дължи на биоактивните катехини, които се съдържат в него.

Много проучвания през последното десетилетие показват, че зеленият чай влияе добре на обмяната на веществата в организмна по начин, който помага за ефективно отслабване.

Според някои учени, зеленият чай активира гени, свързани с изгарянето на мазнините, като същевременно спомага за намаляване усвояването на мазнините от храносмилателния тракт . Съществуват и други доказателства, че пиенето на една чаша от тази напитка всеки ден, играе ключова роля за поддържане на теглото в норма и безпролемната работа на сърцето.

Изследователи от университета в Ню Джърси са провели експерименти със зелен чай върху  мишки с наднормено тегло. Гризачите са известни с това, че имат много близък до хората метаболизъм. Животните били разделени в две групи, като всички са били на диета с богати на мазнини храни. Първата група получавала вода с добавен към нея биоактивен катехин EGCG, който се съдържа в зеления чай. Втората група мишки не е подлежала на допълнителен контрол. Green tea flowers 2013

Проучването установило, че добавеният EGCG значително намалява натрупването на килограми, което е свързано с повишени фекални липиди и ниски нива на кръвната захар. Учените също така имат доказателства, че чернодробните триглицериди намаляват след третиране със зелен чай, което намалява риска от заболяване на черния дроб. Те заключват, че напитката спомага по-доброто усвояване на калориите.

Други изследвания пък доказват благотворният ефект на зеления чай върху продължителността на живота на клетките на сърцето. Учените установили, че EGCG съставката е мощен антиоксидант, който забавя стареенето на клетките в сърдечния мускул. Специалисти препоръчват между две и четири чаши зелен чай дневно за контрол върху теглото и подобряване работата на сърдечно-съдовата система. Другият вараинт е приемането на добавката EGCG в чист вид, около 300-400 милиграма на ден. Натуралното обаче е винаги за предпочитане.

Мода и Суета

Как да защитим кожата си през зимата!
През студените месеци кожата се нуждае от специални грижи. Студеният вятър, ниските температури,...

Масла срещу пъпки
Ароматерапията е изключително ефикасна в борбата с акне, черни точки и други проблеми на лицето....

Цинк и Омега-3 киселини за красива кожа
Известно е, че Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибните продукти, са полезни за...

Да сготвим вкусно

Пиле с праскови и шампанско
Продукти: 1 тарелка охладени пилешки бон-филета400 мл бяло шампанско3 праскови1 и 1/2 натурално...

"Чаени" маниери
Смята се, че дивият чай е произлязъл от района между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е...

Здраве и Красота

Косата ни говори!
Може да не ви се вярва, но косата има своеобразен език, чрез който ни...

Спете, за да сте елегантни!
Всеки обича да си поспива. Оказва се, че пълноценният сън влияе благотворно...