free tracking

Ранното закаляване при бебето

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве бебе закаляване 2013За да расте здраво и силно, всяко дете трябва да бъде закалявано още от първите месеци на своя живот. Така ще боледува по-рядко и ще се развива хармонично.

Можете да започнете подходящи за целта процедури по всяко време на годината, но само ако бебето ви е абсолютно здраво. А преди да пристъпите към подобни дейности, уверете се, че малчуганът няма да бъде прегрят или простуден.

Ето два от най-лесните начина за закаляване на кърмачетата:

Въздушни бани

Започнете закаляването на бебето още през първите дни след изписването от родилния дом. Въздушните бани са идеални за кърмачето. Продължителността им зависи от неговото самочувствие и настроение, както и от температурата на въздуха. В началото въздушните бани траят 1-2 минути, а след третата седмица времетраенето им е до 4-5 минути. До шестия месец те могат да се правят два пъти дневно по 10 минути, а през второто полугодие - 2 пъти по 15 минути.
Когато преобличате бебето, оставете го голичко за определено време. Постепенно намалявайте температурата на въздуха до 18-20 градуса. Можете да съчетаете въздушната баня с храненето. Сученето е огромно физическо натоварване за него, при което винаги се отделя топлина. Доказано е, че когато кърмачето е разсъблечено, суче по-активно и не заспива.
Не забравяйте да проветрявате редовно детската стая - най-добре правете течение, но като предварително преместите бебето в друго помещение. През есента и зимата проветрявайте 4-5 пъти дневно в продължение на 10-15 минути. Понижаването на температурата на въздуха с 1-2 градуса след проветряване е отлично средство за закаляване на бебето. А през лятото дръжте прозореца отворен. И не забравяйте: 20-22 градуса е оптималната стайна температура за кърмачето. А разходките и сънят на открито са задължителни.

Закаляване с водаздраве закаляване на бебето с вода

От втория месец започнете водни закаляващи процедури. Основният им принцип е: постепенно понижаване на температурата на водата и удължаване на времетраенето на нейното въздействие.
Измиването е най-простата водна процедура. Започнете с температура на водата 28-26 градуса и постепенно я понижете до 20 градуса. Обтриването пък е най-щадящата водна процедура. В началото температурата на водата трябва да е 34 градуса, а после я намалявайте с 0,5-1 градус всеки ден до 26-23 градуса. Как се прави? Сгънете мека памучна кърпа на няколко пласта, намокрете я с водата и обтрийте бебешкото телце. През първата седмица прилагайте процедурата само върху горната част на тялото, а от втората - върху цялото. Три дни след като сте започнали пълно обтриване, намалявайте постепенно температурата на водата. След процедурата попийте влагата със суха кърпа, без да разтривате кожата - разтриването намалява закалителния ефект.
Ако забележите, че бебето започва да капризничи, да киха или кожата му настръхва, прекратете действието и следващия път намалете продължителността на процедурата.
Когато кърмачето навърши 1-1,5 месеца, въздушните и водните бани могат да се съчетаят с подходящ масаж и гимнастика.

Мода и Суета

Масла срещу пъпки
Ароматерапията е изключително ефикасна в борбата с акне, черни точки и други проблеми на лицето....

Как да защитим кожата си през зимата!
През студените месеци кожата се нуждае от специални грижи. Студеният вятър, ниските температури,...

Как да опазим сухата кожа?
През есента, когато организмът се подготвя да премине от горещото лято към студената зима, кожата...

Да сготвим вкусно

Коледна боб салата
Продукти: 4 шепи шарен боб3-4 кисели краставички2 глави кромид лук1 стрък праз 1 люта чушка

Датска салата с макарони
Продукти:200 г макарони (например, раковинки)1 малка глава карфиол1 малък корен от целина2 моркова200...

Здраве и Красота

Нарът - еликсир на младостта
Нарът предпазва от сърдечно заболяване, намалява стреса и дори подобрява...

Авокадо вместо антибиотици
Авокадото е плод, който може да предпази от различни инфекции и да замести...