free tracking

Ранното закаляване при бебето

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве бебе закаляване 2013За да расте здраво и силно, всяко дете трябва да бъде закалявано още от първите месеци на своя живот. Така ще боледува по-рядко и ще се развива хармонично.

Можете да започнете подходящи за целта процедури по всяко време на годината, но само ако бебето ви е абсолютно здраво. А преди да пристъпите към подобни дейности, уверете се, че малчуганът няма да бъде прегрят или простуден.

Ето два от най-лесните начина за закаляване на кърмачетата:

Въздушни бани

Започнете закаляването на бебето още през първите дни след изписването от родилния дом. Въздушните бани са идеални за кърмачето. Продължителността им зависи от неговото самочувствие и настроение, както и от температурата на въздуха. В началото въздушните бани траят 1-2 минути, а след третата седмица времетраенето им е до 4-5 минути. До шестия месец те могат да се правят два пъти дневно по 10 минути, а през второто полугодие - 2 пъти по 15 минути.
Когато преобличате бебето, оставете го голичко за определено време. Постепенно намалявайте температурата на въздуха до 18-20 градуса. Можете да съчетаете въздушната баня с храненето. Сученето е огромно физическо натоварване за него, при което винаги се отделя топлина. Доказано е, че когато кърмачето е разсъблечено, суче по-активно и не заспива.
Не забравяйте да проветрявате редовно детската стая - най-добре правете течение, но като предварително преместите бебето в друго помещение. През есента и зимата проветрявайте 4-5 пъти дневно в продължение на 10-15 минути. Понижаването на температурата на въздуха с 1-2 градуса след проветряване е отлично средство за закаляване на бебето. А през лятото дръжте прозореца отворен. И не забравяйте: 20-22 градуса е оптималната стайна температура за кърмачето. А разходките и сънят на открито са задължителни.

Закаляване с водаздраве закаляване на бебето с вода

От втория месец започнете водни закаляващи процедури. Основният им принцип е: постепенно понижаване на температурата на водата и удължаване на времетраенето на нейното въздействие.
Измиването е най-простата водна процедура. Започнете с температура на водата 28-26 градуса и постепенно я понижете до 20 градуса. Обтриването пък е най-щадящата водна процедура. В началото температурата на водата трябва да е 34 градуса, а после я намалявайте с 0,5-1 градус всеки ден до 26-23 градуса. Как се прави? Сгънете мека памучна кърпа на няколко пласта, намокрете я с водата и обтрийте бебешкото телце. През първата седмица прилагайте процедурата само върху горната част на тялото, а от втората - върху цялото. Три дни след като сте започнали пълно обтриване, намалявайте постепенно температурата на водата. След процедурата попийте влагата със суха кърпа, без да разтривате кожата - разтриването намалява закалителния ефект.
Ако забележите, че бебето започва да капризничи, да киха или кожата му настръхва, прекратете действието и следващия път намалете продължителността на процедурата.
Когато кърмачето навърши 1-1,5 месеца, въздушните и водните бани могат да се съчетаят с подходящ масаж и гимнастика.

Мода и Суета

Как да запазим красотата си през лятото?
Лятото е идеално време за почивка и възстановяване. Докато се наслаждавате на дългите топли дни,...

Копърът - чудесен козметик
Римляните считали, че притежава чудодейна сила. Древните гърци демонстрирали благосъстоянието...

Актуалните обувки за студения сезон
Изключително разнообразни, елегантни и атрактивни – така накратко могат да се опишат актуалните...

Да сготвим вкусно

Наденица със зелен фасул на фурна
Продукти: за 4 порции 4 сурови наденици450 г замразен зелен фасул300-350 г стерилизирани домати2...

Шоколадови мъфини с тиква
Продукти: 1 и 1/2ч.ч. захар1 ч.ч. сварена и пюрирана тиква2 ч.ч. брашно1/2 ч.ч. олио1/3 ч.ч. вода

Здраве и Красота

Полезните свойства на плодовите сокове
Прясно изцедените сокове не само утоляват жаждата, но пречистват организма...

За здрави кости, похапвайте повече зелена салата
Витамин К участва в образуването на 4 от 13-те необходими за кръвосъсирването...