free tracking

Музиката и човешкият мозък

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве музика и човешки мозък 2013Музика, музика, отвсякъде се чува музика. Броят на жанровете е огромен, а на изпълнителите - още повече. Дали те са толкова различни и от гледна точка на неврофизиологията? Може би за човешкия мозък музиката не е нищо повече от шум? Скандинавски учени са решили да проверят това и са стигнали до интересни изводи.

Използвайки най-нови методи за диагностика, специалистите успяват да открият кои участъци от мозъка се активират при слушане на музика. В изследването участват доброволци, на които е била предлагана за слушане музика, изпълнявана от най-различни музиканти - от Антонио Вивалди до "Бийтълс". През това време учените оценяват мозъчната активност с помощта на функционална магнитно-резонансна томография. След това те анализират връзката между тази активност и особеностите на предлаганата музика (тембър, тоналност, наличие или липса на вокал). Става ясно, че мелодиите със сходни характеристики задействат едни и същи участъци в мозъка. Активират се първичната слухова и двигателната кора, както и лимбичната система, която отговаря за емоциите. Тоест задействат се най-вече мозъчни участъци, които обикновено отговарят за самооценката и естетическите решения.

Далеч по-интересно е обаче друго откритие - оказва се, че вокалната и инструменталната музика се възприемат по различен начин от мозъка. А наличието на текст в песента води до преразпределение на активността в отделните полукълба: докато в лявото се "обработва" текстът, с всички останали аспекти на музиката се занимава дясната мозъчна половина. И в миналото неврофизиолозите предполагаха, че нещата стоят точно така, но феноменът едва сега е нагледно доказан. Кой обаче е по-полезен за мозъка - Бетовен или модерният рап, учените тепърва ще трябва да се произнесат.

Мода и Суета

10 "престъпления" срещу хубавата кожа
Общоизвестна истина е, че безупречната кожа се дължи на комбинация от добри гени и правилни грижи....

Лед за свежа и красива кожа
Използването на лед за козметични цели помага да се ободрим и е отлично средство за овлажняване...

Вредната козметика - Топ 10
Топ 10 на най-опасните съставки в козметиката Огромна част от съвременната козметика съдържа...

Да сготвим вкусно

Картофена салата с билки
Продукти:1,5 кг. картофи1 чаша сухо бяло вино3 с.л. винен оцет2 с.л. зехтин1 с.л. горчицасол на...

Риба на пара с пикантен млечен сос
Продукти: 1/2 кг филе от бяла риба200 г морковикеревиз150 г маслочерен пиперсол

Здраве и Красота

Овесената каша - най-полезната закуска
След 10-годишни изследвания, учените констатираха, че най-полезната закуска...

Диета според кръвната група
Според някои изследвания, ако човек яде храни според кръвната си група,...