website page counter
Клюки и новини

Музиката и човешкият мозък

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве музика и човешки мозък 2013Музика, музика, отвсякъде се чува музика. Броят на жанровете е огромен, а на изпълнителите - още повече. Дали те са толкова различни и от гледна точка на неврофизиологията? Може би за човешкия мозък музиката не е нищо повече от шум? Скандинавски учени са решили да проверят това и са стигнали до интересни изводи.

Използвайки най-нови методи за диагностика, специалистите успяват да открият кои участъци от мозъка се активират при слушане на музика. В изследването участват доброволци, на които е била предлагана за слушане музика, изпълнявана от най-различни музиканти - от Антонио Вивалди до "Бийтълс". През това време учените оценяват мозъчната активност с помощта на функционална магнитно-резонансна томография. След това те анализират връзката между тази активност и особеностите на предлаганата музика (тембър, тоналност, наличие или липса на вокал). Става ясно, че мелодиите със сходни характеристики задействат едни и същи участъци в мозъка. Активират се първичната слухова и двигателната кора, както и лимбичната система, която отговаря за емоциите. Тоест задействат се най-вече мозъчни участъци, които обикновено отговарят за самооценката и естетическите решения.

Далеч по-интересно е обаче друго откритие - оказва се, че вокалната и инструменталната музика се възприемат по различен начин от мозъка. А наличието на текст в песента води до преразпределение на активността в отделните полукълба: докато в лявото се "обработва" текстът, с всички останали аспекти на музиката се занимава дясната мозъчна половина. И в миналото неврофизиолозите предполагаха, че нещата стоят точно така, но феноменът едва сега е нагледно доказан. Кой обаче е по-полезен за мозъка - Бетовен или модерният рап, учените тепърва ще трябва да се произнесат.

Трябва ли ти нещо мекичко и удобно, което да съчетаеш с всичко? 😍 Едно от новите ни попълнения ще отговори на всичките...

Публикувахте от SugarBae в Петък, 22 март 2019 г.

Мода и Суета

Най-честите грешки в грима
За всяка жена, свикнала да се гримира по определен начин, е трудно да промени навиците си в това...

Как да запазим косата си красива през зимата?
За да бъде косата през зимата здрава и красива се нуждае от подобаващите й грижи. Като за начало,...

Чорапогащникът - задължителен аксесоар този сезон
Чорапогащникът открай време е задължителна част от зимния гардероб, особено за почитателките на...

Да сготвим вкусно

Супа с картофи и целина
Продукти:1 литър вода (месен бульон или кубче бульон)3 картофа250 г корен от целина2 стръка прясна...

Карамел-пита с ябълки
Продукти: 1 кг ябълки2 ч.ч. захар 1 ч.ч. орехови ядки1 пакетче краве масло4 яйца1 ч.ч. кисело мляко1...

Здраве и Красота

Полезните свойства на розовото масло
Повечето хора смятат, че розовото масло се прилага само в козметиката или...

Чесънът пази белите дробове
Учените ни дават още един повод да подправяме храната си с чесън. Ново...

Снап рамки