free tracking

Как да се справим с депресията след летния отпуск

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве депресия летен отпуск Лятото е щастливото време за отпуски и пътешествия, но и то лека-полека си отива. А когато приключи, се налага да се върнем на работното си място и към обичайния ритъм на живот. Тогава с ужас откриваме, че са се натрупали толкова много задачи, че дори да ни е любима, професията ни за няколко дни може да се превърне в тегоба. Чувстваме се някак безсилни да отхвърлим дори дребен ангажимент. Сякаш все ни тегли към уединение и "нищонеправене". А в мигове на по-здрав разум се питаме как максимално бързо и безболезнено да преминем от състояние на безметежна ваканция към обичайния си работен ритъм.

Защо се случва така? Все пак отпуската най-често е не повече от две-три седмици, а след нея човек сякаш попада в друг свят? Всъщност ни връхлита собственият ни живот с всичките му битовизми и досадни, неизброими задължения. И неусетно ни наляга някаква тъга. От подобно състояние са застрашени най-вече творчески настроените личности, както и хората с проблем в самодисциплината и организацията, твърдят психолозите.

Според тях, ако имате склонност към подобно състояние, трябва да анализирате начина си на живот, да се запитате удовлетворени ли сте от него. Най- вероятно тъкмо сега да опитате да го разнообразите. Защото основната причина за следваканционната депресия е яркият контраст между начина, по който прекарвате лятната си почивка, и обичайното ви всекидневие. С други думи, необходимо е да внесете някаква пъстрота в живота си. А ако мисълта за връщане на работното място и за срещата с колегите ви създава неприятни усещания, значи е крайно време за промяна!

Как да се аклиматизираме? Оставете си няколко дни, които да прекарате вкъщи, преди отново да се върнете на работа. Това ще бъде плавен преход от един към друг начин на живот, особено ако сте  били на дълго пътуване и ви е нужна адаптация към часовата и климатичната зона. Затова тези два-три дни е добре да прекарате в тиха, спокойна обстановка.

Помечтайте си къде бихте искали да отидите през следващото лято. Определете си цел и дестинация, както и начина за осъществяване на плана. Така, давайки на мозъка си "храна" за мислене, ще ви е по-лесно да се справите със следваканционния синдром.

Не ви достига времето за любимо хоби или за спорт? Ето, сега е най-подходящият момент да започнете да правите това, което харесвате. Пълни сте с енергия и положителни емоции, запълнете живота си с приятни неща и така за депресията няма да остане свободно пространство.

И още нещо - замислете се какво най-много правите по време на летния отпуск. Ако обичате да се излежавате на плажа, тогава опитайте да намерите повече време за почивка в обичайното си всекидневие. Ако по време на отпуската си предпочитате да разглеждате исторически и архитектурни забележителности, то постарайте се да си осигурите подобни местни развлечения през уикендите. Ако целта на летния ви отпуск са новите срещи и контакти, значи е крайно време да разширите обичайния приятелски кръг.

След отпуската повече от сигурно е, че ви чака цяла камара работа. Това може само за 24 часа да изтрие спомена от лятната ваканция. За да се предпазите от това, постарайте се плавно да влезете в работен ритъм. Ако е възможно, през първата седмица сведете до минимум задачите, тоест отложете с няколко дни срещите и преговорите, които не са спешни. А защо да не сте честни с колегите и шефовете си - признайте си, че имате нужда от адаптация. Нали всеки минава през подобен период...

Мода и Суета

Как да се погрижим за очите си
Ако вече започват да ни безпокоят тъмни кръгове около очите, отоци или мимически бръчки, е нужно...

Маски за лице от доматен сок
Доматени маски за нормална и мазна кожа. Те се препоръчват за освежаване, омекотяване и избелване...

Туидът - материята на есента
Вълнената материя, популяризирана от легендарната Коко Шанел, беше наложена от световните...

Да сготвим вкусно

Супа от сини сливи
Продукти: за 4 порции 500 г сини сливи1 ч.ч. отцедено кисело мляко2-3 с.л. захар1 жълтък250 мл бяло вино1...

Хлебчета с ким
Продукти:125 мл прясно мляко30 г прясна мая300 г брашно1 яйце1 жълтък1 ч.л. захар1 ч.л. кимион1 с.л. ким1...

Здраве и Красота

Кафето: разхубавява и зарежда с енергия
Добро утро .. чаша кафе? Обикновено сутрин така се събуждаме. Освен...

Сладкото състарява жените
Колкото повече захари консумира човек, толкова по-възрастен изглежда,...