5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сокът от диня пази от мускулна треска Проблемът, с който се сблъскват мнозина спортисти и хора, които едва сега започват да се занимават със спорт, е т.нар. мускулна треска. Болезненото усещане не само създава дискомфорт, а и отлага следващата тренировка. Резултатите от ново научно изследване обаче сочат, че на помощ в подобна ситуация може да дойде... сокът от диня.

Според екипа на Енкарна Акуайо, експерт по хранене и професор от Техническия университет на Картахена, Испания, това свойство на вкусния плод се дължи на съдържащата се в динята аминокиселина L-цитрулин. От минали опити върху антиоксидантния динен сок учените знаят, че той е в състояние да увеличи белтъчините в мускулите и да подобри спортните резултати. Но досега те не са изучавали принципа на неговото действие, затова решават да проведат нов експеримент.

Изследователите сформират група от доброволци, на които предлагат чаша динен сок след едночасова тренировка в спортната зала. Част от участниците в опита пият напитка, обогатена с L-цитрулин, а останалите - сок без съдържание на тази аминокиселина. След направения анализ проф. Акуайо и екипът й стигат до извода, че сокът от диня не само спомага за поефективните спортни занимания, но наистина защитава мускулите от болезнените усещания след физическото натоварване.