free tracking

Щастието носи здраве

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
щастието и здраветоЩастливите хора са много по-здрави. Психолозите отдавна са открили, че вечно недоволните и мърморещите привличат като магнит болестите. Лошото настроение води до стомашни и сърдечно-съдови проблеми, нервни сривове, астма, дори рак.

Щастието обаче може да се постигне с тренировки. Според учените то зависи наполовина от гените ни, но другата част може да се стимулира. За него няма хапче, не помагат дори антидепресантите.

Стъпка към щастието е екстазът – приповдигнатото състояние на духа. А то може да се постигне по различни начини - чрез спорт, музика, активна работа. Чувството е познато на атлетите, музикантите, писателите и религиозните водачи.

Помага и доброто отношение към хората. Психолозите съветват да се обръща внимание на малките радости, да се съзерцава природата, красотата наоколо.

Състоянието, което не позволява да бъдеш щастлив, някои експерти наричат летаргия. Още Фройд е установил, че много хора са свикнали да се считат за нещастни, защото за това се изискват по-малко усилия. Хората, които са благодарни, оптимистично настроени и умеят да прощават, живеят по-добре. Те се смятат за щастливи, сърдечните пристъпи по-често ги подминават, по-лесно се справят с трудностите и доходите им са по-високи. А това, че и светът става по-добър, е допълнителен бонус.

щастието носи здраве

Щастието не може да лекува, но предпазва от заболявания и по този начин удължава живота, смятат холандските още учени от университета на Ротердам, обобщили данните от над 30 проучвания по темата.

"Един от механизмите, който може да обясни този факт, е свързан с това, че потиснатото настроение поражда стрес, който понижава имунитета. Освен това усещането за щастие често става мотив за по-здравословен начин на живот", обяснява ръководителят на изследването.

Според обобщените данни сред "най-щастливите страни в света" на първите места се нареждат Дания и Швейцария, а България е на едно от последните заедно с Украйна и Армения, но след Русия, Ангола и Албания.

Мода и Суета

Копърът - чудесен козметик
Римляните считали, че притежава чудодейна сила. Древните гърци демонстрирали благосъстоянието...

Как да се грижим за кожата на ръцете
Ръцете са нашата визитка. Те дават информация както за нас самите, така и за грижите, които...

Коя част от външният вид на жените, отблъсква най-силно мъжете?
Ако жените са смятали, че тежкия грим, изкуствения тен и платформите са сигурен начин да впечатлят...

Да сготвим вкусно

Пържола по добруджански с лозови сарми
Продукти: 700 г свинска пържола1 с.л. брашно60 мл слънчогледово маслосол80 г лозови листа60 г лук1/2 ч.ч....

Пълнени картофи с месо
Продукти:5 големи картофа250 г месо (любимо)1 морков2 глави лук1,5 с.л. доматено пюре2 с.л. олиосолсмлян...

Здраве и Красота

90 дни за да сте във форма
Дали една диета може да бъде здравословна и да ви осигури трайно редуциране...

Как да запазим зъбите си здрави
В допълнение към миенето на зъби два пъти на ден, можете да се грижите за...