free tracking

Щастието носи здраве

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
щастието и здраветоЩастливите хора са много по-здрави. Психолозите отдавна са открили, че вечно недоволните и мърморещите привличат като магнит болестите. Лошото настроение води до стомашни и сърдечно-съдови проблеми, нервни сривове, астма, дори рак.

Щастието обаче може да се постигне с тренировки. Според учените то зависи наполовина от гените ни, но другата част може да се стимулира. За него няма хапче, не помагат дори антидепресантите.

Стъпка към щастието е екстазът – приповдигнатото състояние на духа. А то може да се постигне по различни начини - чрез спорт, музика, активна работа. Чувството е познато на атлетите, музикантите, писателите и религиозните водачи.

Помага и доброто отношение към хората. Психолозите съветват да се обръща внимание на малките радости, да се съзерцава природата, красотата наоколо.

Състоянието, което не позволява да бъдеш щастлив, някои експерти наричат летаргия. Още Фройд е установил, че много хора са свикнали да се считат за нещастни, защото за това се изискват по-малко усилия. Хората, които са благодарни, оптимистично настроени и умеят да прощават, живеят по-добре. Те се смятат за щастливи, сърдечните пристъпи по-често ги подминават, по-лесно се справят с трудностите и доходите им са по-високи. А това, че и светът става по-добър, е допълнителен бонус.

щастието носи здраве

Щастието не може да лекува, но предпазва от заболявания и по този начин удължава живота, смятат холандските още учени от университета на Ротердам, обобщили данните от над 30 проучвания по темата.

"Един от механизмите, който може да обясни този факт, е свързан с това, че потиснатото настроение поражда стрес, който понижава имунитета. Освен това усещането за щастие често става мотив за по-здравословен начин на живот", обяснява ръководителят на изследването.

Според обобщените данни сред "най-щастливите страни в света" на първите места се нареждат Дания и Швейцария, а България е на едно от последните заедно с Украйна и Армения, но след Русия, Ангола и Албания.

Мода и Суета

Правилна грижа за устните
Устните, наред с очите, винаги са били най-забележимата част от лицето на жената. Ако очите...

Тениската - незаменима вещ в гардероб ни
И в мъжкият, и в женския гардероб има дреха, която неизменно присъства там, тъй като е изключително...

Модни тенденции при дамските ботуши и боти – сезон есен/зима 2015-2016
Много хора определят следването на модните тенденции като скъпо занимание, а модерните дрехи и...

Да сготвим вкусно

Домашно негърско дупе
Продукти:3 с.л. натурално какао1/2 ч.ч. олио1 ч.ч. кисело мляко1 ч.л. сода1 ч.ч. брашноЗа сиропа:1/2 ч.ч....

Хлебчета с ким
Продукти:125 мл прясно мляко30 г прясна мая300 г брашно1 яйце1 жълтък1 ч.л. захар1 ч.л. кимион1 с.л. ким1...

Здраве и Красота

Череши вместо хапчета
Черешите ни дават много полезни вещества и освен че са изключително вкусни,...

Витамините - видове и източници
Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални...