Спете, за да сте елегантни!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сън Всеки обича да си поспива. Оказва се, че пълноценният сън влияе благотворно не само на настроението и тонуса ни, а и помага в борбата със затлъстяването. Доказват го учени от Университета в Колорадо, САЩ.

"Не мисля, че сънят сам по себе си е способен да доведе до сваляне на излишни килограми - казва Кенет Райт, ръководител на научното изследване. - Но той определено играе роля в обмена на веществата. Надявам се, че резултатите от нашата работа ще убедят хората по-внимателно да се отнасят към дневния си режим."

Учените правят опит с 16 млади, здрави хора със слабо телосложение, съгласни да прекарат две седмици в университетската клиника. Настанили ги в специална стая с автоматизирана система за контрол на осветлението. Енергията, която изразходвали доброволците, била изчислявана в съответствие с обмена на газовете при дишане (кислород и въглероден диоксид).

През първите три дни от опита на участниците било позволено да спят по девет часа на денонощие, а предлаганата им храна била с определена енергийна стойност.

След това ги разделили в две групи: в продължение на пет дни тези от първата спели по пет часа в денонощие, а от втората - по девет часа. Участниците имали неограничен достъп до храна. След пет дни били отчетени промените.

здраве спяща жена

Участниците, които спели по 5 часа, изразходвали по 5% повече енергия, но консумирали по 6% повече калории. Освен това те хапвали малко на закуска, за сметка на изключително калоричен обяд или вечеря! А отдавна е известно, че калориите, приети в по-късните часове, далеч по-бързо се превръщат в мазнини от сутрешните.

"Получените от нас резултати показват, че хората, които спят малко, ядат по-често в часовете, когато организмът не е настроен за храносмилане", твърди Райт.
loading...
loading...

Мода и Суета

Каква натура сте според обувките
Дамите, които си падат високите токове се считат за сексуални и много чувстени. Но в зависимост от...

Есенните тенденции – ретроспективен поглед от епохата на барока до 80-те
Модните есенни тенденции са определени от елегантността и разкоша на отминалите времена –...

Крият ли опасност червилата?
В червилата влизат съставки, които са вредни за организма. За направата на червилото се използват...

Да сготвим вкусно

Родопски десерт
Продукти: 50 г желатин1 кг ябълки1/2 ч.ч. захар2 кофички кисело мляко1,5 ч.ч. счукани орехисмокини

Фузили с билки и домати
Продукти за 4 порции:350 г фузили (дълги, дебели, тирбушон форма паста)600 г чери домати (може да се...

Здраве и Красота

Чаша червено вино за крепко здраве през зимата
На прага на дългите и тъмни зимни вечери виното е естествения ни съюзник да...

Познавате ли маркировките върху пластмасите?
В ежедневието си използваме най-различни видове пластмасови изделия и ако...