website page counter
Клюки и новини

Най-популярните митове за кафето и чая

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве митове за кафето и чая 2013Медиите и интернет непрекъснато ни заливат с разнообразна информация за кафето и чая - от дългата им история до ползите и вредите, които носи консумацията им. Но не всичко, което чуваме и четем за двете популярни напитки е вярно.

Покрай тях има безброй митове, които обаче мнозина приемат за чиста монета. Ето и кои са някои от най-популярните:


ЗА КАФЕТО

Води до пристрастяване

Въпреки че кофеинът е смятан за лек стимулант, многобройни изследвания са доказали, че той в никакъв случай не води до пристрастяване. Все пак на страстните любители на кафето се препоръчва, ако искат да го откажат, да не го правят изведнъж, а постепенно. В противен случай е възможно да се появят главоболие, отпадналост и раздразнителност, тъй като организмът привиква към консумацията му.

Най-доброто място за съхранението му е в хладилника или във фризера

Специалистите по кафето са категорични, че хладилникът и фризера са едни от най-неподходящите места за съхранение на кафе, особено ако не е смляно. Дължи се на факта, че зърната са порести и ще поемат влагата и миризмата на храните. Препоръчително е кафето да се съхранява на стайна температура в плътно затворен съд.

Еспресото съдържа повече кофеин от филтърното

Тази заблуда е изключително широко разпространена, но всъщност е вярно точно обратното. Еспресото съдържа по-малко кофеин от това, което преминава през филтър, тъй като кафето, което се използва за направата му, се пече по-дълго, по-фино смляно е и си взаимодейства по-кратко време с водата.

Най-добре е да се приготвя с дестилирана водаздраве митове за кафето 2013

Ако се приготвя с дестилирана вода, кафето няма да е добро нито като качество, нито като вкус, тъй като тя е лишена от ключови минерали. Чешмяната вода също не е много подходяща за използване заради съдържащия се в нея хлор. Най-добрият вариант е бутилираната изворна вода.

Мощен диуретик е

Противно на масовото схващане, когато се консумира в умерени количества (по-малко от 5 чаши на ден), кафето не действа като диуретик и следователно не води до обезводняване.

Съдържа много калории

Ако се пие чисто, кафето в никакъв случай не може да бъде определено като висококалорично или богато на мазнини. Това, което би могло да го превърне в такова, е щедрото добавяне на захар, сметана и пълномаслено мляко.

ЗА ЧАЯ

Добива се от различни растения

Чаят се добива от листата на едно-единствено растение - Camellia sinensis. Разликите в цвета и аромата на трите основни вида - черен, зелен, бял се обуславят от начина, по който са обработени листата. За черният чай те преминават през много дълго окисляване, а за зеления - през почти никакво с цел да се запази цвета и деликатния им аромат. Колкото до чая оолонг, окисляването на листата е някъде по средата между това на черния и на зеления.

Билковият чай е също толкова полезен

Повечето билкови чайове имат полезни свойства, но те по никакъв начин не могат да се сравняват с тези на истинските чайове, добити от Camellia sinensis. Същото важи за т.нар. "червен чай", който се добива от листата на растението ройбос, срещащо се предимно в Южна Африка.

здраве митове за чая 2013Черният съдържа повече кофеин от зеления

Въпреки че черният чай е възприеман като ободряващ, а зеленият - като успокояващ, разликата в обработката на листата, от които се приготвят, не влияе на съдържанието на кофеин в тях. Тъй като се добиват от едно и също растение, двата вида чай, съдържат еднакви количества кофеин. Поради същата причина не може да се твърди, че единият е по-здравословен от другия.Добавянето на мляко неутрализира полезните свойства

Противно на общоприетото схващане, прибавянето на мляко в чая не унищожава антиоксидантите в него. Установено е, че в някои случаи то действително може да намали количеството им, но в съвсем малка степен.

Причинява киселини

Специалистите уверяват, че в това твърдение няма нищо вярно. Нещо повече - доказано е, че консумацията на чай може да помогне значително за предотвратяването на язва на стомаха.

Няма срок на годност

Редица проучвания са доказали, че шест месеца след производството на чая количеството на антиоксидантите в него започва прогресивно да спада. Ето защо се препоръчва консумирането му преди този срок и съхранението му в плътно затворен съд на тъмно и хладно място.

Мода и Суета

Вечният тренчкот
Модните тенденции се сменят със скоростта на светлината, но тренчкотът не ги напуска вече...

Ефектен подарък за всеки мъж
За да можете да изберете най-подходящия подарък за всеки мъж, е добре да имате идея какви хобита...

Най-добрите седем начина да изгорите излишните калории
Всеки е имал дни, в които просто не остава време да се завлече до фитнеса. В такива моменти се...

Да сготвим вкусно

Шаран на фурна, пълнен с орехи
Продукти: 1,5 кг шаран150 г лук150 г масло 100 г доматено пюре 150 г орехови ядки100 г гъби1 връзка...

Ягодово дайкири
Продукти: за 1 голям коктейл или 2 малки 100 г ягоди 3-4 с.л. бял ром2 с.л. сок от лайм (зелен лимон)1 с.л....

Здраве и Красота

Как да се грижим за гърдите си
Почти всяка млада жена може да се похвали със своя стегнат и еластичен бюст,...

Черният шоколад намалява емоционалното напрежение
Консумацията на черен шоколад може бързо и ефективно да ви отърве от тежки...