free tracking

Сок от червено цвекло сваля кръвното

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сок от червено цвекло сваля кръвнотоПроведен наскоро научен опит показва, че изпиването на чаша сок от червено цвекло всеки ден помага да се намали кръвното налягане, съобщиха информационните агенции.

Изследването е направено в тесен кръг от 15 мъже и 15 жени, разделени в две групи, на които е предлагана чаша сок от цвекло или плацебо.

Лекарите записват всекидневно показателите от измерването на артериалното налягане на доброволците. След две седмици повтарят процедурата, като сменят местата на участниците в изследването - тези, които са пили сок от цвекло, този път получават плацебо, и обратното.

Шест часа след изпиването на сока от цвеклото и при мъжете, и при жените се забелязва тенденция към намаляване на систолното (горната граница) артериално налягане. При анализа на резултатите само при мъжете се оказва, че то е намалено средно с 4,7 mmHg.

Според експертите полученият ефект се обеснявва със съдържащите се в цвеклото нитрати, които попадайки в човешкия организъм, се превръщат в азотен оксид. Той от своя страна разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане. Според диетолога Норман Хорд хората, склонни към повишено кръвно налягане, е добре да консумират цвекло или листни зеленчуци.

Все пак е добре да се знае, че сокът от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти като гадене и световъртеж. Затова поне в началото задължително се консултирайте с личния си лекар, който ще ви обясни как, кога и колко сок да пиете. Обикновено се започва с малки дози - около 100 мл дневно, най-добре смесен със сок от моркови, ябълки или друг плод. Задължително се пие, след като е престоял поне час и половина в хладилник. Това ще "убие" част от лечебните вещества, но ще си спестите евентуални неприятни странични ефекти.

Мода и Суета

Mаски за суха кожа от праскови и краставици
Прасковена маска: 1 зряла праскова се смачква добре и се смесва с отвара от лайка, докато се получи...

Вечните есенни класики
"Модата е създадена, за да става немодерна", заявява приживе легендарната дизайнерка Коко Шанел. И...

Актуалните джинси за есента и зимата
Повече от очевидно е, че джинсите са извървели дълъг път, откакто са се превърнали в работно...

Да сготвим вкусно

Бисквитена торта с маскарпоне и шоколад
Продукти: 500 г маскарпоне600 г сметана4 с. л. пудра захар400 г течен шоколадпрясно млякокакаови...

Ябълков сладкиш с малини
Продукти: 1 ябълка200 г малини125 мл прясно мляко280 г брашно1 яйце100 г масло150 г захар

Здраве и Красота

Яжте алабаш за втален силует и добро настроение
Алабашът незаслужено е пренебрегван като продукт, който се грижи за тънката...

Подправки полезни за здравето
Подправките не само дават изискан вкус и аромат на ястията, но влияят...