free tracking

Сок от червено цвекло сваля кръвното

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сок от червено цвекло сваля кръвнотоПроведен наскоро научен опит показва, че изпиването на чаша сок от червено цвекло всеки ден помага да се намали кръвното налягане, съобщиха информационните агенции.

Изследването е направено в тесен кръг от 15 мъже и 15 жени, разделени в две групи, на които е предлагана чаша сок от цвекло или плацебо.

Лекарите записват всекидневно показателите от измерването на артериалното налягане на доброволците. След две седмици повтарят процедурата, като сменят местата на участниците в изследването - тези, които са пили сок от цвекло, този път получават плацебо, и обратното.

Шест часа след изпиването на сока от цвеклото и при мъжете, и при жените се забелязва тенденция към намаляване на систолното (горната граница) артериално налягане. При анализа на резултатите само при мъжете се оказва, че то е намалено средно с 4,7 mmHg.

Според експертите полученият ефект се обеснявва със съдържащите се в цвеклото нитрати, които попадайки в човешкия организъм, се превръщат в азотен оксид. Той от своя страна разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане. Според диетолога Норман Хорд хората, склонни към повишено кръвно налягане, е добре да консумират цвекло или листни зеленчуци.

Все пак е добре да се знае, че сокът от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти като гадене и световъртеж. Затова поне в началото задължително се консултирайте с личния си лекар, който ще ви обясни как, кога и колко сок да пиете. Обикновено се започва с малки дози - около 100 мл дневно, най-добре смесен със сок от моркови, ябълки или друг плод. Задължително се пие, след като е престоял поне час и половина в хладилник. Това ще "убие" част от лечебните вещества, но ще си спестите евентуални неприятни странични ефекти.

Мода и Суета

Ким Кардашиян показва форми за фотосесия на Бали
Американската риалити звезда Ким Кардашиян (на английски: Kimberly Noel „Kim“ Kardashian) реши отново да...

Осем места, които забравяме да защитим от слънцето
Лятото е вече тук, затова и мисълта за лятната отпуска все по-често ни спохожда. Бански, плажни...

Есента - златното време на пантофките
Макар че обувките, вдъхновени от балетните пантофки, достигнаха пика на популярността си през...

Да сготвим вкусно

Печена коледна пуйка с кестени
Продукти:1 пуйка (2,5 – 3 кг)1/2 кг кайма1 пакетче краве масло (125 г)1 ч.ч. ориз150 г сушени сини сливи,...

Африканска бананова салата
Продукти: 2 банана2 с.л. стафиди2 с.л. кокосово брашно2 с.л. ситно нарязана шунка2-3 с.л. кисело мляко1/2...

Здраве и Красота

Липсата на сън вреди на паметта
Безсънието вреди на паметта. Учени от университета в Пенсилвания, САЩ,...

Кръвната група влияе върху плодовитостта на жените
Кръвната група значително влияе на плодовитостта на жените. Това показва...