website page counter
Клюки и новини

Сок от червено цвекло сваля кръвното

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сок от червено цвекло сваля кръвнотоПроведен наскоро научен опит показва, че изпиването на чаша сок от червено цвекло всеки ден помага да се намали кръвното налягане, съобщиха информационните агенции.

Изследването е направено в тесен кръг от 15 мъже и 15 жени, разделени в две групи, на които е предлагана чаша сок от цвекло или плацебо.

Лекарите записват всекидневно показателите от измерването на артериалното налягане на доброволците. След две седмици повтарят процедурата, като сменят местата на участниците в изследването - тези, които са пили сок от цвекло, този път получават плацебо, и обратното.

Шест часа след изпиването на сока от цвеклото и при мъжете, и при жените се забелязва тенденция към намаляване на систолното (горната граница) артериално налягане. При анализа на резултатите само при мъжете се оказва, че то е намалено средно с 4,7 mmHg.

Според експертите полученият ефект се обеснявва със съдържащите се в цвеклото нитрати, които попадайки в човешкия организъм, се превръщат в азотен оксид. Той от своя страна разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане. Според диетолога Норман Хорд хората, склонни към повишено кръвно налягане, е добре да консумират цвекло или листни зеленчуци.

Все пак е добре да се знае, че сокът от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти като гадене и световъртеж. Затова поне в началото задължително се консултирайте с личния си лекар, който ще ви обясни как, кога и колко сок да пиете. Обикновено се започва с малки дози - около 100 мл дневно, най-добре смесен със сок от моркови, ябълки или друг плод. Задължително се пие, след като е престоял поне час и половина в хладилник. Това ще "убие" част от лечебните вещества, но ще си спестите евентуални неприятни странични ефекти.

Мода и Суета

Ким Кардашиян показва форми за фотосесия на Бали
Американската риалити звезда Ким Кардашиян (на английски: Kimberly Noel „Kim“ Kardashian) реши отново да...

Как да се грижим за кожата на ръцете
Ръцете са нашата визитка. Те дават информация както за нас самите, така и за грижите, които...

Как да се погрижим за очите си
Ако вече започват да ни безпокоят тъмни кръгове около очите, отоци или мимически бръчки, е нужно...

Да сготвим вкусно

Салата от спанак с моркови и печени чушки
Продукти:2 моркова200 г спанак2 печени червени чушки1 глава червен лук1 с. л. тъмен балсамов оцет2 с. л....

Коктейл "Южно слънце"
Продукти:100 г ванилов сладолед100 г кисело мляко30 г конфитюр от смокини20 г сметана1 ч.л. захар10 г...

Здраве и Красота

Бебето идва! Готови ли сме да го посрещнем?
Има едно основно правило, предавано от майка на дъщеря, на която й предстои...

Как да се грижим за гърдите си
Почти всяка млада жена може да се похвали със своя стегнат и еластичен бюст,...