Сок от червено цвекло сваля кръвното

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сок от червено цвекло сваля кръвнотоПроведен наскоро научен опит показва, че изпиването на чаша сок от червено цвекло всеки ден помага да се намали кръвното налягане, съобщиха информационните агенции.

Изследването е направено в тесен кръг от 15 мъже и 15 жени, разделени в две групи, на които е предлагана чаша сок от цвекло или плацебо.

Лекарите записват всекидневно показателите от измерването на артериалното налягане на доброволците. След две седмици повтарят процедурата, като сменят местата на участниците в изследването - тези, които са пили сок от цвекло, този път получават плацебо, и обратното.

Шест часа след изпиването на сока от цвеклото и при мъжете, и при жените се забелязва тенденция към намаляване на систолното (горната граница) артериално налягане. При анализа на резултатите само при мъжете се оказва, че то е намалено средно с 4,7 mmHg.

Според експертите полученият ефект се обеснявва със съдържащите се в цвеклото нитрати, които попадайки в човешкия организъм, се превръщат в азотен оксид. Той от своя страна разширява кръвоносните съдове, което води до намаляване на артериалното налягане. Според диетолога Норман Хорд хората, склонни към повишено кръвно налягане, е добре да консумират цвекло или листни зеленчуци.

Все пак е добре да се знае, че сокът от червено цвекло може да доведе и до странични ефекти като гадене и световъртеж. Затова поне в началото задължително се консултирайте с личния си лекар, който ще ви обясни как, кога и колко сок да пиете. Обикновено се започва с малки дози - около 100 мл дневно, най-добре смесен със сок от моркови, ябълки или друг плод. Задължително се пие, след като е престоял поне час и половина в хладилник. Това ще "убие" част от лечебните вещества, но ще си спестите евентуални неприятни странични ефекти.

TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Шапката: задължителният аксесоар за лятото
Две са основните неща, които правят шапката незаменим аксесоар за лятото - това, че предпазва...

Удължете живота на разкрасителните си продукти
Като повечето неща в живота и гримовете не траят вечно. Голяма част от продуктите, които се...

Ким Кардашиян показва форми за фотосесия на Бали
Американската риалити звезда Ким Кардашиян (на английски: Kimberly Noel „Kim“ Kardashian) реши отново да...

Да сготвим вкусно

Сладкиш "Сила в леглото"
Продукти: 1 с.л. мед2 с.л. захар1/2 канела1 кофичка кисело мляко1 ч.л. сода бикарбонат3 с.л. какао1 шепа...

Козуначени кифлички с мед
Продукти:500 мл прясно млякооколо 1 кг брашно (или малко повече)2 бр. яйца1 кубче прясна маяплънка по...

Здраве и Красота

Да се храним с цветове
Все повече от всякъде ни засипват с информация за здравословното хранене....

Аспержите успокояват симптомите на махмурлук
Консумирането на аспержи преди голям нощен запой предпазва от махмурлук,...