website page counter
logo 2019 005

Как да се избавим от неприятните киселини?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве болки в стомахаКиселините, или казано на медицински език гастроезофагеалната рефлуксна болест, са чест спътник при нарушената дейност на храносмилателната система.

Не е невъзможно обаче да се спасим от това неприятно усещане.

Най-разпространеният начин за лечението му е чрез медикаменти, макар че понякога е необходима хирургична намеса.
При всички случаи обаче, съветват лекарите, при наличие на подобно заболяване най-добре е да преразгледаме някои свои навици и начина си на живот, като започнем от храненето и завършим с това доколко са удобни дрехите, които носим. Например:


По-чести приеми на храна

Неправелният режим на хранене нерядко е причина за появата на киселини. Препълненият стомах например, може да предизвика смущения в работата на долния сфинктер на хранопровода (клапата между хранопровода и стомаха). Така стомашното съдържимо, включително стомашният сок, се връща обратно в хранопровода. Препоръката на гастроентеролозите е да се приема малко количество храна няколко пъти на ден, а не по стандартната схема закуска-обед-вечеря. Добре е това да не става през нощта или непосредствено преди сън.

Избягвайте някои продуктиздраве киселини

В списъка на храните, които изострят симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест са: пикантните подправки, мазното червено месо, пържените картофи (и други вкусотии, приготвени по този начин), цитрусите, суровият лук, доматите, маслото, ментата, шоколадът и напитките с кофеин. Най-добре не посягайте към тях, ако ви измъчват киселини.

Не употребявайте алкохол

Алкохолът стимулира появата на киселини. Той отслабва долния сфинктер на хранопровода и така стомашното съдържимо поема обратно към него. При наличие на гастроезофагеална рефлуксна болест специалистите препоръчват минимални количества алкохол не по-често от 2-3 пъти седмично.

Контролирайте теглото си

Наднорменото тегло също може да спомага за появата на киселини. Резултатите от най-новите научни изследвания доказват, че има пряка връзка между симптомите на заболяването и повишения индекс на телесна маса (ИТМ). Пълните хора почти три пъти по-често страдат от поява на неприятното усещане спрямо тези с нормално тегло.

здраве стомашни проблемиНосете удобни дрехи

Тясното, неудобно облекло също може да провокира попадането на киселини от стомаха в хранопровода. Разбира се, тесните панталони изглеждат прекрасно върху една елегантна фигура, но струва ли си това? Ако страдате от киселинен рефлукс, носете по-свободни дрехи от меки материи, не ги стягайте с колани.

Поза по време на сън

Начинът, по който спите, също може да е причина за поява на киселини. Не яжте преди сън и спете върху възглавница, висока 15-25 см. По-високото разположение на главата и шията предотвратява изливането на стомашен сок към хранопровода.

Не пушете

На всички е известно, че пушенето уврежда сърцето и белите дробове. Но не само - то действа неблагоприятно и на храносмилателната система. Никотинът, също като алкохола, може да засили симптомите на киселинния рефлукс, тъй като отслабва долния сфиктер на хранопровода. Пушенето може да намали и отделянето на слюнка, която помага за отмиването на стомашните киселини от хранопровода и за поддържането на нормален киселинно-алкален баланс.

Трябва ли ти нещо мекичко и удобно, което да съчетаеш с всичко? 😍 Едно от новите ни попълнения ще отговори на всичките...

Публикувахте от SugarBae в Петък, 22 март 2019 г.

Мода и Суета

Internet Shoping
През последните месеци се наблюдава Интернет шопинг мания сред българските жени. Интересен е...

Осем места, които забравяме да защитим от слънцето
Лятото е вече тук, затова и мисълта за лятната отпуска все по-често ни спохожда. Бански, плажни...

Удължете живота на разкрасителните си продукти
Като повечето неща в живота и гримовете не траят вечно. Голяма част от продуктите, които се...

Да сготвим вкусно

Бисквити "Ден и нощ"
Продукти:4 яйца300 г захар200 г свинска маслимонова кора (ванилия)250 г  кисело мляко1/2 ч.л. сода...

Датска салата с макарони
Продукти:200 г макарони (например, раковинки)1 малка глава карфиол1 малък корен от целина2 моркова200...

Сладкиш с локум и маково семе
Продукти: 1 кофичка кисело мляко1 с.л. сода за хляб1/2 ч.ч. олио1 ч.ч. захар1/2 бяло маково семе2 ч.ч....

Здраве и Красота

Чесънът пази белите дробове
Учените ни дават още един повод да подправяме храната си с чесън. Ново...

Витамините - видове и източници
Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални...

Краставиците - полезни и вкусни
Краставиците са сред най-богатите на вода храни, които помагат за здрава и...

Снап рамки