free tracking

Как да се избавим от неприятните киселини?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве болки в стомахаКиселините, или казано на медицински език гастроезофагеалната рефлуксна болест, са чест спътник при нарушената дейност на храносмилателната система.

Не е невъзможно обаче да се спасим от това неприятно усещане.

Най-разпространеният начин за лечението му е чрез медикаменти, макар че понякога е необходима хирургична намеса.
При всички случаи обаче, съветват лекарите, при наличие на подобно заболяване най-добре е да преразгледаме някои свои навици и начина си на живот, като започнем от храненето и завършим с това доколко са удобни дрехите, които носим. Например:


По-чести приеми на храна

Неправелният режим на хранене нерядко е причина за появата на киселини. Препълненият стомах например, може да предизвика смущения в работата на долния сфинктер на хранопровода (клапата между хранопровода и стомаха). Така стомашното съдържимо, включително стомашният сок, се връща обратно в хранопровода. Препоръката на гастроентеролозите е да се приема малко количество храна няколко пъти на ден, а не по стандартната схема закуска-обед-вечеря. Добре е това да не става през нощта или непосредствено преди сън.

Избягвайте някои продуктиздраве киселини

В списъка на храните, които изострят симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест са: пикантните подправки, мазното червено месо, пържените картофи (и други вкусотии, приготвени по този начин), цитрусите, суровият лук, доматите, маслото, ментата, шоколадът и напитките с кофеин. Най-добре не посягайте към тях, ако ви измъчват киселини.

Не употребявайте алкохол

Алкохолът стимулира появата на киселини. Той отслабва долния сфинктер на хранопровода и така стомашното съдържимо поема обратно към него. При наличие на гастроезофагеална рефлуксна болест специалистите препоръчват минимални количества алкохол не по-често от 2-3 пъти седмично.

Контролирайте теглото си

Наднорменото тегло също може да спомага за появата на киселини. Резултатите от най-новите научни изследвания доказват, че има пряка връзка между симптомите на заболяването и повишения индекс на телесна маса (ИТМ). Пълните хора почти три пъти по-често страдат от поява на неприятното усещане спрямо тези с нормално тегло.

здраве стомашни проблемиНосете удобни дрехи

Тясното, неудобно облекло също може да провокира попадането на киселини от стомаха в хранопровода. Разбира се, тесните панталони изглеждат прекрасно върху една елегантна фигура, но струва ли си това? Ако страдате от киселинен рефлукс, носете по-свободни дрехи от меки материи, не ги стягайте с колани.

Поза по време на сън

Начинът, по който спите, също може да е причина за поява на киселини. Не яжте преди сън и спете върху възглавница, висока 15-25 см. По-високото разположение на главата и шията предотвратява изливането на стомашен сок към хранопровода.

Не пушете

На всички е известно, че пушенето уврежда сърцето и белите дробове. Но не само - то действа неблагоприятно и на храносмилателната система. Никотинът, също като алкохола, може да засили симптомите на киселинния рефлукс, тъй като отслабва долния сфиктер на хранопровода. Пушенето може да намали и отделянето на слюнка, която помага за отмиването на стомашните киселини от хранопровода и за поддържането на нормален киселинно-алкален баланс.

Мода и Суета

Халатът - необходимост и стил
Халатът се е наложил убедително в ежедневието на съвременния човек. Винаги прибягваме до него,...

Правилна грижа за устните
Устните, наред с очите, винаги са били най-забележимата част от лицето на жената. Ако очите...

Да оформим красиво косата си
Дори най-жизнените дълги коси губят от красивия си вид, ако са прекалено наклепани с козметични...

Да сготвим вкусно

Сарми с орехи и сушени ябълки
Продукти: за 6 порции 12 чушки (може 6 големи тиквички или 25-30 лозови листа)2 глави лук2-3 моркова1-2...

Мусака от пиле
Продукти: 1 пиле1/2 ч.ч. ориз1 ч.ч. гъби150 г кашкавал3 с.л. олио2 яйцамагданозсолчерен пипер1 ч.ч. бульон...

Здраве и Красота

Косата ни говори!
Може да не ви се вярва, но косата има своеобразен език, чрез който ни...

Доматеният сок бори затлъстяването
Всеки може би знае, че прясно изстисканите сокове са богат източник на...