5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве сок от моркови 2013Американските лекари предупреждават: най-полезните продукти могат да навредят на човешкия организъм и дори да доведат до хранителна интоксикация, ако се прекалява с тях, съобщи Тhe Epoch Times.

Според изданието сокът от моркови например, се различава от останалите зеленчукови сокове по своите вкусови качества, затова учени от Университета на щата Небраска не го препоръчват на хора, болни от панкреатит, при заболявания на червата и задстомашната жлеза.

В морковите се съдържат много и различни видове захар, затова изключително полезният иначе зеленчук е противопоказен при болни от захарен диабет (за тях препоръчваната доза е не повече от 250 мл сок от моркови седмично).

При честа употреба на сок от моркови се създава допълнително натоварване на панкреаса. Често, за да се усвои по-добре, в сока се добавя сметана, но с нея също не бива да се прекалява. Освен това при прекалена консумация на сок от моркови може да се стигне до промяна на цвета на лицето."Виновник" е бета-каротинът, на който е богат този зеленчук. Оптималната доза за тонус и здрав външен вид е 2-3 чаши сок от моркови седмично.