free tracking

Пет вредни навици на хранене - да се отървем от тях!

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве вредни навици на храненеНякои твърдят, че хората пълнеят от... липсата на воля, тоест трупат килограми, защото не могата да си наложат да се хранят с мярка. Но това не е цялата истина. Понякога неусетно придобиваме навици, за които дори не се сещаме, че ни помагат в пълнеенето. Не обръщаме внимание на уж малките привички, които неусетно ни носят няколко килца в повече. Не вярвате? Добре наблюдавайте се и ако забележите, че постъпвате по описаните по-долу начини, просто ги избягвайте:

Неосъзнато хранене:

Учените отдавна правят проучвания, които доказват, че колкото по-голяма е чинията, толкова по-неосъзнато прекалявате с храната. При един от експериментите част от зрителите в един киносалон получават току-що приготвени пуканки в голяма кутия, а на останалите - същия продукт, но в доста по-малка опаковка. Резултатът? Хората от първата група изяждат с 45% по-голямо количество пуканки.
Как да си помогнем? Поставяйте храната си в по-малки чинии и никога не яжте направо от пакета или кутията.

Среднощно хранене:

Днес диетолозите са разделени на два лагера - едните постарому предполагат, че да се яде през нощта е вредно, а другите намират това за мит. Най-новите изследвания обаче показват, че нощните пътешествия до хладилника все пак се отразяват негативно на теглото ни.
Как да си помогнем? След вечеря се опитайте да си наложите мисълта, че през нощта кухнята се заключва и нямате никакъв начин да се доберете до храна чак до сутринта. Задължително измийте зъбите си - може би ще ви се иска да запазите хигиената на устата за по-дълго време. Ако обаче наистина започне да ви измъчва глад, потърпете 10 минути и ако усещането не отшуми, позволете си нещо малко, напр. хапка сирене или плод.

Пропусната закуска:здраве вредни навици на хранене

Чували сте, че закуската е най-важният прием на храна за деня. Още от сутринта обаче сте затрупани със задачи и често, за да не закъснеете, пропускате именно първото хранене. Запомнете: спестената закуска забавя метаболизма ви, докато пълноценнната зарежда с енергия за целия ден. Да не говорим, че ако не закусите, със сигурност ще преядете по-късен момент.
Как да си помогнем? Добре е, ако сутринта имате под ръка нещо за хапване, което не изисква усилия за приготвяне - цял плод, кисело мляко, филийка пълхозърнест хляб, мюсли...

Преяждане при стрес:

След тежък работен ден обикновено бързо си доставяме удоволствие с голяма порция от нешо калорично. Всъщност "изяждаме" не само отрицателните си емоции - в моменти на радост също си позволяваме хранителен "разгул".
Как да си помогнем? Търсете нови начини за отърсване от стреса. След напрегнат ден се поразходете, плувайте, идете на масаж. Опитайте поне веднъж и ще се уверите, че физическото натоварване разтоварва не позле от поглъщането на огомна купа със сладолед.

Бързо хранене:

Когато се храним бързо, мозъкът ни не успява да "догони" стомаха ни. Мозъкът ни разбира, че стомахът е заситен, едва 15-20 минута след като храната попадне в него. Тоест ако сме се нахранили за 10 минути, има огромна вероятност за това кратко време да сме преяли.
Как да си помогнем? Положете усилия да се храните по-бавно. Спирайте, поемайте по-малки хапки, дъвчете бавно. Пийте и вода по време на хранене, така усещането за ситост ще дойде по-бързо.

Мода и Суета

Как да запазим красотата си през лятото?
Лятото е идеално време за почивка и възстановяване. Докато се наслаждавате на дългите топли дни,...

Удължете живота на разкрасителните си продукти
Като повечето неща в живота и гримовете не траят вечно. Голяма част от продуктите, които се...

Туидът - материята на есента
Вълнената материя, популяризирана от легендарната Коко Шанел, беше наложена от световните...

Да сготвим вкусно

Мъфини с боровинки
Продукти:1 ч.ч. брашно1 ч.ч. пшенично брашнополовин чаша захар2 ч.л. бакпулверполовин ч.л. сол1 ч.л....

Пържола по добруджански с лозови сарми
Продукти: 700 г свинска пържола1 с.л. брашно60 мл слънчогледово маслосол80 г лозови листа60 г лук1/2 ч.ч....

Здраве и Красота

Краставиците - полезни и вкусни
Краставиците са сред най-богатите на вода храни, които помагат за здрава и...

Какво разкрива походката?
Освен черти на характера, начинът, по който ходи човек, може да разкрие и...