free tracking

Бонбонен свят

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве шоколадови бонбониШоколадови, дъвчащи, желирани, ментови, карамелени... Разнообразието от бонбони, които се предлагат на пазара, буквално може да замае главата на потребителя. И от всеки вид има стотици различни форми, размери, цветове и марки.

Това е съвсем закономерно, защото бонбоните имат дълга история. Още древните египтяни, гърци, римляни и китайци имали навика да си хапват ядки и резенчета плодове, натопени в мед. Тези прародители на бонбоните се използвали преди всичко с медицински цели - като средство за облекчаване на възпалено гърло или при проблеми с храносмилането.

През средните векове бонбоните били достъпни само за богаташите, тъй като се правели с помощта на захар и различни подправки, и били доста скъпи. Когато в началото на 16 век какаото започнало да набира популярност в Европа, това довело до значително увеличаване на разнообразието при бонбоните. Постепенно те станали по-достъпни за широките маси, производството се увеличило многократно и до началото на 19 век само в САЩ вече имало близо 400 бонбонени фабрики.

Ето и още няколко доста любопитни факта, свързани с историята, производството и консумацията на бонбоните:

В световен план първенец по продажба на бонбони е празника Хелоуин, следван от Великден, Коледа и Свети Валентин.

В САЩ се произвеждат близо 1500 различни марки шоколадови бонбони и още около 400, които не съдържат какао. Щатът Калифорния е на челното място сред производителите и в двете категории.

Редица проучвания са установили, че хората са много по-склонни да купуват бонбони, здраве бонбонишоколади и десерти, в чиито имена се съдържа рима или повтарящи се букви. Това е свързано с факта, че, изричани на глас, тези названия предизвикват позитивни асоциации, които влияят на оценката и избора на потребителите.

Бившият американски президент Роналд Рейгън бил страстен почитател на желираните бонбони и по време на мандата му в Овалния кабинет в Белия дом винаги имало богати запаси от тях. В негова чест през 1981 г. популярната компания "Jelly Belly" обогатява асортимента си с боровинков вкус.

Първите кутии с шоколадови бонбони са пуснати на пазара в САЩ през 1854 г. Идеята за специално декорирани бонбониери за Свети Валентин обаче е на англичанина Ричард Кедбъри. Той създава първата през 1868 г., изобразявайки върху нея дъщеря си.

Най-голямата близалка в историята е произведена на 18 юли 2012 г. в Бърлингейм, щата Калифорния. Тя тежи над 3 тона и е висока 5 метра.

Ползите за здравето

Противно на общоприетото схващане, по-голямата част от захарта, която поглъщаме, не идва от бонбоните, шоколадите и другите видове опаковани десерти. Тя постъпва в организма основно чрез газираните напитки и сладките тестени храни. Разбира се, това не изключва необходимостта да се внимава с бонбоните. Прекономерната им консумация може да доведе до появата на кариеси, наднормено тегло, диабет и високо кръвно налягане. Но от умерената има доказани ползи за здравето, най-важните от които са следните:

здраве черен шоколадХората, които ядат бонбони, живеят по-дълго. Доказало го е мащабно изследване, проведено от специалисти от факултета по обществено здраве на университета "Харвард". Учените са установили, че умерената консумация на бонбони - между 2-3 пъти месечно, има изключително благоприятен ефект върху общото здраве. Установено е също така, че хората, които не ядат бонбони, като цяло посягат по-рядко към салатите, пият по-големи количества алкохол и пушат повече.

Захарта помага за поддържане на концентрацията. Доказано е, че изяждането на няколко бонбона по време на тежка или отговорна задача помага тя да бъде изпълнена по-бързо и качествено.

Консумацията на шоколад понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Изследвания са показали, че при хората, които го ядат пет или повече пъти седмично, вероятността от появата на подобни проблеми е с около 60% по-ниска. Освен това различните видове шоколад съдържат различни витамини, минерали и антиоксиданти. При всички положения обаче е препоръчително да се набляга преди всичко на черния и да не се прекалява с количеството.

Ментовите бонбони влияят благоприятно на храносмилателната система. Консумацията им помага за успокояване на раздразнения стомах, а освен това подобрява краткотрайната памет и дори може да облекчи главоболието.

Мода и Суета

Най-добрите седем начина да изгорите излишните калории
Всеки е имал дни, в които просто не остава време да се завлече до фитнеса. В такива моменти се...

Красиви с гуава
Тропическият плод гуава прави кожата красива. Той съдържа огромно количество витамини, които са...

5 естествени средства да се отървете от пъпките
Как да се отървем от ужасните, досадни пъпки, без да харчим излишни пари за скъпа козметика? Много...

Да сготвим вкусно

Супа с броколи и сирене
Продукти:1/3 чаша мед200 г броколи200 г сушени кайсии1-2 броя сладък пипер1 брой морков1 голяма глава...

Коктейл с диня и ром
Продукти:6 листа прясна мента (още няколко за украса)сокът от една диня1 2/3 чаши бял ром

Здраве и Красота

Бременност и здрави зъби
Едно от най-разпространените мнения, свързани с бременността, е, че по време...

Витамините - видове и източници
Витамините са нискомолекулни органични вещества, необходими в минимални...