5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Различни видове хляб и какво да ядемХлябът е източник на витамини от групата В, затова се нарежда сред списъка със здравословни храни. Доставя на организма растителна целулоза. Съдържа и необходимите минерални вещества – калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.

Пшеничният хляб е малко по-калоричен от ръжения. 100 г ръжен хляб съдържа 190 калории, а 100 г пшеничен хляб – 233 калории.

За здравите хора е по-полезен ръжения хляб, но той не се препоръчва при обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника и хроничен гастрит с повишена киселинност. При тези заболявания е по-подходящ пшеничният хляб.

Но най-важното за хляба е да е пълнозърнест, защото всъщност организмът има нужда само от него и го разпознава като здравословна храна.

След всичко изброено дотук разбираме, че не трябва да казваме „не” на хляба. Въпросът е по колко на ден можем да си позволим. При разнообразно хранене, което включва растителни и животински продукти, са достатъчни 300-400 г хляб дневно. Но при затлъстяване или просто проблеми с килограмите, количеството трябва да се редуцира до 100-150 г.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови