Каква вода пием?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

здраве вода Човешкият организъм се състои от около 70% вода. Без нея животът ни е невъзможен. Затова за качеството на водата, която пием, трябва да внимаваме точно толкова, колкото и за качеството на храната, която консумираме.

Какво е добре да знаем?


Хлорирана вода

Хлор, добавен в питейната вода, е обичайният начин за нейното обеззаразяване. Мнозинството от хората получават вода от централното водоснабдяване. В тази система тя подлежи не само на пречистване, а и на обеззаразяване. А въпросната процедура повече от век по целия свят се извършва с помощта на хлора, който е изключително токсичен за микроорганизмите.
Целта на обеззаразяването на водата е много благородна. Но това, което е убийствено за микробите, е опасно и за нас. Колко хлор изпива човек в живота си само поради факта, че питейната вода в тръбопровода е хлорирана? Отговорът е: около 15 кг.
Защо е опасен хлорът? Той изсушава и състарява кожата. От честото миене с такава вода горният слой на кожата се набръчква, нарушава се и храненето на клетките.
Какво да правим? Добрата новина е, че този летлив химичен елемент почти напълно се изпарява от водопроводната вода, ако я оставите да предстои поне 30 минути, преди да пиете или да готвите с нея. Добре е тя да мине и през филтър за питейна вода - пазарът предлага различни варианти. Но не забравяйте, че филтрираната вода е уязвима на микроорганизми, затова тя не бива да се съхранява повече от денонощие.

Твърда вода

Колкото по-високо е съдържанието на калциевите и магнезиевите соли във водата, здраве водатолкова по-твърда е тя. Впрочем, наричат я така в началото на миналия век, тъй като при пране с нея сапунът трудно образува пяна. В наши дни при продължителна употреба на твърда вода по домакинските съдове бързо се натрупва жълтеникаво-сив твърд слой, т.е. котлен камък. Той поврежда битовата техника, затова е добре да се използват подходящи препарати, които го отстраняват. Допреди няколко десетки години се смята, че излишъкът на калциеви и магнезиеви соли в питейната вода може да увеличи вероятността от образуване на камъни в бъбреците. И макар в наши дни тази зависимост да се смята за недоказана, всички признават споменатия факт за неблагоприятен, тъй като употребата на твърда вода води до повишено отделяне на соли в урината. Да, различни изследвания показват, че в регионите с твърда вода заболеваемостта от бъбречнокаменна болест не е по-висока от тази в останалите места, но въпреки това е добре да сме предпазливи.
Какво да правим? Най-добре да използваме филтри за твърда вода. Продължителното варене на водата отстранява излишните соли, но такава вода е бедна и на всякакви други полезни елементи. По-добрият вариант са бутилираните води за пиене.

TV programa / ТВ програма
Spodeli.com

Мода и Суета

Туидът - материята на есента
Вълнената материя, популяризирана от легендарната Коко Шанел, беше наложена от световните...

Как да опазим сухата кожа?
През есента, когато организмът се подготвя да премине от горещото лято към студената зима, кожата...

Дрехите и обувките говорят
Нашият характер – това сме ние и той се отразява във всички аспекти на нашия живот – от избора на...

Да сготвим вкусно

Ябълков сладкиш с малини
Продукти: 1 ябълка200 г малини125 мл прясно мляко280 г брашно1 яйце100 г масло150 г захар

Воденички с лук
Продукти: за 4 порции450-500 г пилешки воденички200 г лук60 мл олио1/2 ч.л. черен пиперсол и шарена сол на...

Здраве и Красота

Кафето: разхубавява и зарежда с енергия
Добро утро .. чаша кафе? Обикновено сутрин така се събуждаме. Освен...

6 типа храни ограничават дискомфорта от киселините
Стомашните киселини може и да не застрашават живота ни, но със сигурност се...