website page counter
Клюки и новини

Каква вода пием?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

здраве вода Човешкият организъм се състои от около 70% вода. Без нея животът ни е невъзможен. Затова за качеството на водата, която пием, трябва да внимаваме точно толкова, колкото и за качеството на храната, която консумираме.

Какво е добре да знаем?


Хлорирана вода

Хлор, добавен в питейната вода, е обичайният начин за нейното обеззаразяване. Мнозинството от хората получават вода от централното водоснабдяване. В тази система тя подлежи не само на пречистване, а и на обеззаразяване. А въпросната процедура повече от век по целия свят се извършва с помощта на хлора, който е изключително токсичен за микроорганизмите.
Целта на обеззаразяването на водата е много благородна. Но това, което е убийствено за микробите, е опасно и за нас. Колко хлор изпива човек в живота си само поради факта, че питейната вода в тръбопровода е хлорирана? Отговорът е: около 15 кг.
Защо е опасен хлорът? Той изсушава и състарява кожата. От честото миене с такава вода горният слой на кожата се набръчква, нарушава се и храненето на клетките.
Какво да правим? Добрата новина е, че този летлив химичен елемент почти напълно се изпарява от водопроводната вода, ако я оставите да предстои поне 30 минути, преди да пиете или да готвите с нея. Добре е тя да мине и през филтър за питейна вода - пазарът предлага различни варианти. Но не забравяйте, че филтрираната вода е уязвима на микроорганизми, затова тя не бива да се съхранява повече от денонощие.

Твърда вода

Колкото по-високо е съдържанието на калциевите и магнезиевите соли във водата, здраве водатолкова по-твърда е тя. Впрочем, наричат я така в началото на миналия век, тъй като при пране с нея сапунът трудно образува пяна. В наши дни при продължителна употреба на твърда вода по домакинските съдове бързо се натрупва жълтеникаво-сив твърд слой, т.е. котлен камък. Той поврежда битовата техника, затова е добре да се използват подходящи препарати, които го отстраняват. Допреди няколко десетки години се смята, че излишъкът на калциеви и магнезиеви соли в питейната вода може да увеличи вероятността от образуване на камъни в бъбреците. И макар в наши дни тази зависимост да се смята за недоказана, всички признават споменатия факт за неблагоприятен, тъй като употребата на твърда вода води до повишено отделяне на соли в урината. Да, различни изследвания показват, че в регионите с твърда вода заболеваемостта от бъбречнокаменна болест не е по-висока от тази в останалите места, но въпреки това е добре да сме предпазливи.
Какво да правим? Най-добре да използваме филтри за твърда вода. Продължителното варене на водата отстранява излишните соли, но такава вода е бедна и на всякакви други полезни елементи. По-добрият вариант са бутилираните води за пиене.

Мода и Суета

e-Bay- начин на употреба
eBay Inc.  е американска интернет компания, собственик на уебсайт за електронна търговия ebay.com,...

Маски за лице от доматен сок
Доматени маски за нормална и мазна кожа. Те се препоръчват за освежаване, омекотяване и избелване...

Как да изтрием десет години
С помощта на подходящ и сръчно поставен макиаж можем не само да замаскираме недостатъците на...

Да сготвим вкусно

Ментов коктейл
Продукти:200 г кисело мляко1/4 л охладен силен ментов чайсок от 1 лимон100 ментовка

Шоколадова торта с фондан
Продукти: за блата: 6 яйца 120 г пудра захар2 с.л. какао120 г брашно1 бакпулвер1 ванилияолио за...

Здраве и Красота

Тайните на хубавото кафе
В днешно време човек може да си купи чаша кафе буквално на всяка крачка....

Шоколадова диета
Шоколадова диета? Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Неотдавна...