website page counter
logo 2019 005

Каква вода пием?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

здраве вода Човешкият организъм се състои от около 70% вода. Без нея животът ни е невъзможен. Затова за качеството на водата, която пием, трябва да внимаваме точно толкова, колкото и за качеството на храната, която консумираме.

Какво е добре да знаем?


Хлорирана вода

Хлор, добавен в питейната вода, е обичайният начин за нейното обеззаразяване. Мнозинството от хората получават вода от централното водоснабдяване. В тази система тя подлежи не само на пречистване, а и на обеззаразяване. А въпросната процедура повече от век по целия свят се извършва с помощта на хлора, който е изключително токсичен за микроорганизмите.
Целта на обеззаразяването на водата е много благородна. Но това, което е убийствено за микробите, е опасно и за нас. Колко хлор изпива човек в живота си само поради факта, че питейната вода в тръбопровода е хлорирана? Отговорът е: около 15 кг.
Защо е опасен хлорът? Той изсушава и състарява кожата. От честото миене с такава вода горният слой на кожата се набръчква, нарушава се и храненето на клетките.
Какво да правим? Добрата новина е, че този летлив химичен елемент почти напълно се изпарява от водопроводната вода, ако я оставите да предстои поне 30 минути, преди да пиете или да готвите с нея. Добре е тя да мине и през филтър за питейна вода - пазарът предлага различни варианти. Но не забравяйте, че филтрираната вода е уязвима на микроорганизми, затова тя не бива да се съхранява повече от денонощие.

Твърда вода

Колкото по-високо е съдържанието на калциевите и магнезиевите соли във водата, здраве водатолкова по-твърда е тя. Впрочем, наричат я така в началото на миналия век, тъй като при пране с нея сапунът трудно образува пяна. В наши дни при продължителна употреба на твърда вода по домакинските съдове бързо се натрупва жълтеникаво-сив твърд слой, т.е. котлен камък. Той поврежда битовата техника, затова е добре да се използват подходящи препарати, които го отстраняват. Допреди няколко десетки години се смята, че излишъкът на калциеви и магнезиеви соли в питейната вода може да увеличи вероятността от образуване на камъни в бъбреците. И макар в наши дни тази зависимост да се смята за недоказана, всички признават споменатия факт за неблагоприятен, тъй като употребата на твърда вода води до повишено отделяне на соли в урината. Да, различни изследвания показват, че в регионите с твърда вода заболеваемостта от бъбречнокаменна болест не е по-висока от тази в останалите места, но въпреки това е добре да сме предпазливи.
Какво да правим? Най-добре да използваме филтри за твърда вода. Продължителното варене на водата отстранява излишните соли, но такава вода е бедна и на всякакви други полезни елементи. По-добрият вариант са бутилираните води за пиене.

Трябва ли ти нещо мекичко и удобно, което да съчетаеш с всичко? 😍 Едно от новите ни попълнения ще отговори на всичките...

Публикувахте от SugarBae в Петък, 22 март 2019 г.

Мода и Суета

Пиърсинг на ноктите
Пиърсингът на ноктите, за разлика от традиционния пиърсинг, е напълно безболезнена и безопасна...

Полезният масаж с мед
Пчелният мед е считан за много полезен не само като храна, а и като външно приложение върху кожата....

Ротацията на обувките означава здрави крака
Представителките на нежния пол са едни от най-големите консуматори на обувки. Много от тях...

Да сготвим вкусно

Диетични кексчета с овесени трици
Продукти: 3 с.л. овесени трици3 с.л. нискомаслена извара1 яйце3 с.л. обезмаслени пр.мляко (0,1%)1 ч.л....

Пурички
Продукти:1 ч.ч. олио1 ч.ч. кисело мляко1 кафейна чаша пудра захар1/2 ч.л. сода бикарбонат 1...

Салата "Капрезе"
Продукти:10 чери доматчета или 2 големи домата 200 г сирене "Моцарела"1 връзка пресен босилек1 с.л....

Здраве и Красота

Щастието носи здраве
Щастливите хора са много по-здрави. Психолозите отдавна са открили, че вечно...

Силният пол е по-удовлетворен от живота си
След проучване на 12 аспекта на съвременния живот, изследователите открили,...

Бананите - полезни и здравословни
Бананите са изключителни плодове, които помагат при кръвно, против стрес и...

Снап рамки