free tracking

Каква вода пием?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

здраве вода Човешкият организъм се състои от около 70% вода. Без нея животът ни е невъзможен. Затова за качеството на водата, която пием, трябва да внимаваме точно толкова, колкото и за качеството на храната, която консумираме.

Какво е добре да знаем?


Хлорирана вода

Хлор, добавен в питейната вода, е обичайният начин за нейното обеззаразяване. Мнозинството от хората получават вода от централното водоснабдяване. В тази система тя подлежи не само на пречистване, а и на обеззаразяване. А въпросната процедура повече от век по целия свят се извършва с помощта на хлора, който е изключително токсичен за микроорганизмите.
Целта на обеззаразяването на водата е много благородна. Но това, което е убийствено за микробите, е опасно и за нас. Колко хлор изпива човек в живота си само поради факта, че питейната вода в тръбопровода е хлорирана? Отговорът е: около 15 кг.
Защо е опасен хлорът? Той изсушава и състарява кожата. От честото миене с такава вода горният слой на кожата се набръчква, нарушава се и храненето на клетките.
Какво да правим? Добрата новина е, че този летлив химичен елемент почти напълно се изпарява от водопроводната вода, ако я оставите да предстои поне 30 минути, преди да пиете или да готвите с нея. Добре е тя да мине и през филтър за питейна вода - пазарът предлага различни варианти. Но не забравяйте, че филтрираната вода е уязвима на микроорганизми, затова тя не бива да се съхранява повече от денонощие.

Твърда вода

Колкото по-високо е съдържанието на калциевите и магнезиевите соли във водата, здраве водатолкова по-твърда е тя. Впрочем, наричат я така в началото на миналия век, тъй като при пране с нея сапунът трудно образува пяна. В наши дни при продължителна употреба на твърда вода по домакинските съдове бързо се натрупва жълтеникаво-сив твърд слой, т.е. котлен камък. Той поврежда битовата техника, затова е добре да се използват подходящи препарати, които го отстраняват. Допреди няколко десетки години се смята, че излишъкът на калциеви и магнезиеви соли в питейната вода може да увеличи вероятността от образуване на камъни в бъбреците. И макар в наши дни тази зависимост да се смята за недоказана, всички признават споменатия факт за неблагоприятен, тъй като употребата на твърда вода води до повишено отделяне на соли в урината. Да, различни изследвания показват, че в регионите с твърда вода заболеваемостта от бъбречнокаменна болест не е по-висока от тази в останалите места, но въпреки това е добре да сме предпазливи.
Какво да правим? Най-добре да използваме филтри за твърда вода. Продължителното варене на водата отстранява излишните соли, но такава вода е бедна и на всякакви други полезни елементи. По-добрият вариант са бутилираните води за пиене.

Мода и Суета

Похапвайте селен и грозде за свежа кожа през есента
След изтощителното за кожата, но и зареждащо с витамини лято, предстои да полагаме грижи за...

Какво знаем за парфюмите?
Какво са те за нас? Имаме ли нужда от тях? Нима не можем да сложим по тялото си просто един...

Есенните тенденции – ретроспективен поглед от епохата на барока до 80-те
Модните есенни тенденции са определени от елегантността и разкоша на отминалите времена –...

Да сготвим вкусно

Запечени картофи с яйце и кашкавал
Продукти:3 бр. средно големи картофи6 бр. яйцазелен лук100-150 г кашкавал (по ваш избор)сол и черен...

Сандвич с авокадо
Продукти: за 4 сандвича4 филийки пълнозърнест хлябмасло за намазване на филийките1/4 авокадо50 г...

Здраве и Красота

Слабата фигура при жените пречи на забременяването
Отслабването и поддържането на фина фигура е по-вредно за организма и от...

Спортувай за здраве и красота
Когато се движиш, се тонизираш и разтоварваш стреса - затова след спорт се...