free tracking

Каква вода пием?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

здраве вода Човешкият организъм се състои от около 70% вода. Без нея животът ни е невъзможен. Затова за качеството на водата, която пием, трябва да внимаваме точно толкова, колкото и за качеството на храната, която консумираме.

Какво е добре да знаем?


Хлорирана вода

Хлор, добавен в питейната вода, е обичайният начин за нейното обеззаразяване. Мнозинството от хората получават вода от централното водоснабдяване. В тази система тя подлежи не само на пречистване, а и на обеззаразяване. А въпросната процедура повече от век по целия свят се извършва с помощта на хлора, който е изключително токсичен за микроорганизмите.
Целта на обеззаразяването на водата е много благородна. Но това, което е убийствено за микробите, е опасно и за нас. Колко хлор изпива човек в живота си само поради факта, че питейната вода в тръбопровода е хлорирана? Отговорът е: около 15 кг.
Защо е опасен хлорът? Той изсушава и състарява кожата. От честото миене с такава вода горният слой на кожата се набръчква, нарушава се и храненето на клетките.
Какво да правим? Добрата новина е, че този летлив химичен елемент почти напълно се изпарява от водопроводната вода, ако я оставите да предстои поне 30 минути, преди да пиете или да готвите с нея. Добре е тя да мине и през филтър за питейна вода - пазарът предлага различни варианти. Но не забравяйте, че филтрираната вода е уязвима на микроорганизми, затова тя не бива да се съхранява повече от денонощие.

Твърда вода

Колкото по-високо е съдържанието на калциевите и магнезиевите соли във водата, здраве водатолкова по-твърда е тя. Впрочем, наричат я така в началото на миналия век, тъй като при пране с нея сапунът трудно образува пяна. В наши дни при продължителна употреба на твърда вода по домакинските съдове бързо се натрупва жълтеникаво-сив твърд слой, т.е. котлен камък. Той поврежда битовата техника, затова е добре да се използват подходящи препарати, които го отстраняват. Допреди няколко десетки години се смята, че излишъкът на калциеви и магнезиеви соли в питейната вода може да увеличи вероятността от образуване на камъни в бъбреците. И макар в наши дни тази зависимост да се смята за недоказана, всички признават споменатия факт за неблагоприятен, тъй като употребата на твърда вода води до повишено отделяне на соли в урината. Да, различни изследвания показват, че в регионите с твърда вода заболеваемостта от бъбречнокаменна болест не е по-висока от тази в останалите места, но въпреки това е добре да сме предпазливи.
Какво да правим? Най-добре да използваме филтри за твърда вода. Продължителното варене на водата отстранява излишните соли, но такава вода е бедна и на всякакви други полезни елементи. По-добрият вариант са бутилираните води за пиене.

Мода и Суета

Интимна прическа - съвети и трикове
Как да си направим сами интимна прическа. Ако искате да се справите професионално, следвайте...

Маска за красиви ръце с моркови
Взема се един морков и се настъргва, добавя се една супена лъжица сметана и една лъжица...

Тениската - незаменима вещ в гардероб ни
И в мъжкият, и в женския гардероб има дреха, която неизменно присъства там, тъй като е изключително...

Да сготвим вкусно

Скариди с манго и краставица
Продукти:150 г варени тигрови скариди1 краставица1 манго1 червена люта чушка, ситно нарязана1 или 2...

Супа от агнешки дроб
Продукти: 250 г бял дроб1 ч.ч. ориз2 с.л. олиомасло1 връзка зелен лук1 морков3 червени домата1 ч.ч....

Здраве и Красота

Оризът - азиатското чудо за добра форма
Оризът е една от най-полезните зърнени култури, чиито здравословни качества...

Авокадо вместо антибиотици
Авокадото е плод, който може да предпази от различни инфекции и да замести...