5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
здраве медът полезен и вкусенОт древността медът е известен като прекрасен козметичен продукт. Неговото приложение за поддържане на женската красота е било известно още на Клеопатра.

В състава на меда влизат: инвертна захар (плодова или гроздова) - 73%, тръстена (цвеклова) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%. Освен тези вещества в меда има : белтъчни вещества, витамини – В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини – A, PP, хормони, ферменти.

Медът притежава различни лечебни и диетични свойства и по-тази причина неговото приложение в народната и научната медицина е голямо. Съвременната медицина препоръчва медотерапия при различни стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни и сърдечно - съдови заболявания и кожни рани. Медът се използва и като козметично средство – за подхранване на кожата и изглаждане бръчките на лицето.

Действието му върху кожата е забележително: подхранва мускулите, омекотява кожата, има здраве медът полезен и вкусен антибиотично и антибактериално действие. Медът притежава почти същата рН-стойност като на човешката кожа и точно затова е най-грижовния й защитник. Той е незаменима натурална съставка на различни козметични продукти - кремове, маски, добавки за вана, балсами за коса, лосиони за тяло, вазелини за устни и дори червила.

Маска за изтощена кожа

Смесват се 1 с.л. мед, 3 с.л. извара и 1 белтък. Маската се нанася върху лицето с мека четка и се оставя да действа 30 минути. След това се изплаква с хладка вода. Кожата порозовява, освежава се и заблестява.

Рецепта за всякаква кожа

1 с.л. мед се разбърква с 3 с.л. ниско маслена извара. Сместа се нанася на плътен слой върху здраве медът полезен и вкусен лицето и се оставя да подейства за около 15 мин., след което се измива добре с хладна вода.

Маска с мед и пшеничен зародиш при замърсена кожа.

2 с.л. мед, 2 с.л. пшеничен зародиш (в равни части), 2 с.л. прясно мляко, 1 с.л. розова вода. От меда, млякото и зародиша се забърква кашица, която вечер преди лягане се нанася върху проблемните места и сутрин се изплаква с топла вода. След това комедоните и пъпките внимателно се изстискват. За да се избегне възникването на възпаление, след процедурата засегнатите места се намазват с розова вода.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови