5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

ЧайЧаят има тонизиращо действие, изчиства токсините от организма и повишава настроението. Наскоро пък учените установиха, че чаят има способността да защити организма от множество заболявания. Едно от тях е инсултът.

За едни от най-големите почитатели на чая са смятани англичаните. Затова е странно, че в страната се отделя толкова много внимание на тази напитка и влиянието й върху здравето на човека. Професор Саймън Гибсън от фармацевтичната школа към лондонския университет след редица проучвания стигна до извода, че чаят е способен да ни защити от мозъчни тумори, инсулт и други инфекции.

 

Според него, за да бъдем здрави, трябва да пием по три чаши чай на ден. Гибсън не уточнява кой Чай спасява от инсултвид чай е най-полезен, но единственото условие е да бъде прясно сварен. И това не е единственото откритие.
Още през 1996 година холандски учени установили, че редовното пиене на чай намалява риска от инсулт. В черния чай се съдържат големи количества флавоноиди (вид антиоксиданти), които от своя страна помагат за опазването на артериите на кръвоносните съдове от вредния холестерол. Според учените няма никакво значение какъв е чаят или пък дали е със захар. Единственото условие, за да бъде тази напитка полезна, е да се приема без мляко, тъй като протеините възпрепятстват достъпа на полезните съставки от чая в организма.