5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

frilled shark fishing trawler Australia 2015 01Рядка Мантиева акула (Chlamydoselachus anguineus), чийто вид датира от преди 80 млн. години, бе уловена от риболовен траулер във водите край югоизточния бряг на Австралия.

Древният морски екземпляр изглежда като кръстоска на змия, змиорка и акула.

"Страховито създание! Определено не е от тези, които можеш да покажеш на децата си преди да заспят." - разказа един от рибарите пред журналисти.

Уловеното чудовище е с дължина около 2 метра, а в устата си има 300 игловидни зъба подредени в 25 реда.

frilled shark fishing trawler Australia 2015 02

frilled shark fishing trawler Australia 2015 03

Според Саймън Боаг (Simon Boag), представител на Асоциацията на рибарите от Югоизточна Австралия (South East Trawl Fishing Association), това е първи случай, когато древна акула се оказва в австралийски води.

Мантиевата акула е описана за първи път от германския ихтиолог Лудвиг Дьодерлайн (Ludvig Doderlein) по време на негова визита в Япония в периода 1879-1881 г. Рибата живее на огромна дълбочина от 600 до 1000 м, в тропическите и умерени води на Атлантическия и Тихия океан. Основната й храна са калмарите. Мантиевата акула не е опасна за хората, тъй като излиза на повърхността извънредно рядко. Тя се размножава целогодишно, живораждаща е, като бременността й продължава 3,5 години.