5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Salar de Uyuni Bolivia 00Салар де Уюни (Salar de Uyuni) е най-голямото солено езеро в света с площ от 10 582  km2. Това невероятно място се намира на територията на двата региона Потоси и Оруро в Югозападна Боливия, близо до билото на Андите. Освен това то се счита и за най-високото, защото е разположено на рекордните 3656 м надморска височина.

Соленоводната площ се е формирала в резултат на преобразуване на няколко праисторически езера. Самото име Салар де Уюни означава "оградена солена плоскост". Това е най-големият резервоар за сол в света, с добив от над 10 милиарда тона. Солта буквално се изгребва от водата и се насипва на камари. Цялото езеро е оградено от планини и водата не се оттича от никъде. Когато солта се направи на камари водата се изпарява по-лесно и улеснява транспортирането.

Salar de Uyuni Bolivia 02

Когато е сухо, платото прилича на мистериозен и красив бял полигон с причудливи образувания. Солната покривка достига от 2 до 8 метра дебелина. През дъждовният период езерото се наводнява и се превръща в най-голямото естествено огледало в света. Водата създава несравнима магическа илюзия, че сте в небесата, тъй като отразява небето и движещите се облаци чак до линията на хоризонта. Тя е само няколко сантиметра и позволява да се движите по езерото, все едно ходите по повърхността.

Salar de Uyuni Bolivia 03

Salar de Uyuni Bolivia 04

Salar de Uyuni Bolivia 05

Salar de Uyuni Bolivia 06

Флората и фауната в Салар де Уюни е много бедна. Предимно преобладават гигантски кактуси, растящи с около 1 см на година и достигащи до 12-15 м дължина. Всеки ноември езерото става благоприятна място за три вида фламинго. Те са едни от малкото животни в този район.

Salar de Uyuni Bolivia 12

Друг интересен факт е, че Салар де Уюни се използва от астронавтите за калибриране и тестване на сателитни системи в орбита.

Мястото изглежда неземно на снимките, а на живо направо спира дъха.

Salar de Uyuni Bolivia 07

Salar de Uyuni Bolivia 08

Salar de Uyuni Bolivia 09

Salar de Uyuni Bolivia 10

Salar de Uyuni Bolivia 11