free tracking

Летящият гейзер - едно невероятно творение

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

fly geyser nevada 00Този извънземно изглеждащ гейзер се намира в близост до пустинята Блек Рок (Black Rock Desert), щата Невада и е резултат от човешка дейност.

Атракцията не е много известна сред туристите, защото се намира върху земя, която е частна собственост.

В пределите на тази частна земя съществуват два гейзера, като първия е "създаден" случайно при правене на сондаж от местни фермери, което се случва през 1916 г. Скоро те достигнали до воден ресурс, въпреки че наоколо имало само пустош и нито помен от вода. Проблемът бил, че температурата на бликащата струя е около 200 градуса, което ги накарало спешно да го запушат и да напуснат стопанството си.

fly geyser nevada 01

fly geyser nevada 02

fly geyser nevada 03

С течение на времето, под въздействие на силното налягане, водата постепенно си проправяла път през пролуките, а минералите се натрупвали и изградили формата на гейзера. През 1964 г. се извършило тестово сондиране върху същата земя от компания, занимаваща се с геотермална енергия. Отново бликнала струя с температура от 200 градуса, но тя не била достатъчно гореща за техните нужди. Компанията запечатала и този сондаж, но очевидно водата и тук си е прокарала път през времето. Новият гейзер отстои на неколкостотин метра от първия и когато бликнал, намалил налягането на първия и днес той е пресъхнал.

fly geyser nevada 04

fly geyser nevada 05

fly geyser nevada 06

Летящият гейзер получил името си в резултат от начина и формата на струите, които бликат от него. Той се образувал, както и първият, от наслагването на калциев карбонат, което родило днешната му извънземна форма, както и няколко тераси. Друг поразителен аспект от природата на гейзера са прелестните му цветове, които се дължат на термофилни водорасли. Условията на тази среда позволява тяхното развитие и раждането на прекрасните нюанси от зелено до червено по целия гейзер и терасите.

fly geyser nevada 07

fly geyser nevada 08

fly geyser nevada 09

Атракцията често привлича патици, лебеди и други птици в района, но фактът, че се намира върху земя, която е частна собственост, силно ограничава достъпа на туристи и групи до това уникално творение. Ако желаете да го видите с очите си, трябва да се свържете със собствениците и да се уговорите. Има организация, която се опитва да превърне мястото в защитена област и туристическа атракция. Проектът им цели получаването на правата върху собствеността, за да може първо да се проучи от специалисти и да се установят стъпките, по които ще се осъществи това начинание.

Мода и Суета

Класация на най-неудобните обувки, които можете да носите
Независимо от своята изтънченост и красота, които напълно опияняват женското съзнание, обувките...

Домашни маски с пчелен мед за млада кожа
Медът съхранява младостта на кожата, а с няколко козметични трика можете да извлечете основните...

Клош полите - хит на настоящото лято
Наложени от водещите дизайнери като един от хитовете на настоящото лято и на предстоящата есен,...

Да сготвим вкусно

Шаран с ориз и домати
Продукти: 4 парчета шаран 150 г ориз 300 г домати 5 супени лъжици зехтин1 глава кромид лук 30 г брашно 1/2...

Бекон с ябълки по шведски
Продукти:450 г бекон2 с.л. мазнина2 големи ябълки2 големи глави лук1 с.л. нарязан копър или...

Здраве и Красота

Полезни храни за намаляване на целулита
Ето малко полезна информация, относно храни които са предназначени за...

Най-ефективните монодиети
Какво е монодиета? Тя представлява хранителен режим само с един основен...