free tracking

Летящият гейзер - едно невероятно творение

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

fly geyser nevada 00Този извънземно изглеждащ гейзер се намира в близост до пустинята Блек Рок (Black Rock Desert), щата Невада и е резултат от човешка дейност.

Атракцията не е много известна сред туристите, защото се намира върху земя, която е частна собственост.

В пределите на тази частна земя съществуват два гейзера, като първия е "създаден" случайно при правене на сондаж от местни фермери, което се случва през 1916 г. Скоро те достигнали до воден ресурс, въпреки че наоколо имало само пустош и нито помен от вода. Проблемът бил, че температурата на бликащата струя е около 200 градуса, което ги накарало спешно да го запушат и да напуснат стопанството си.

fly geyser nevada 01

fly geyser nevada 02

fly geyser nevada 03

С течение на времето, под въздействие на силното налягане, водата постепенно си проправяла път през пролуките, а минералите се натрупвали и изградили формата на гейзера. През 1964 г. се извършило тестово сондиране върху същата земя от компания, занимаваща се с геотермална енергия. Отново бликнала струя с температура от 200 градуса, но тя не била достатъчно гореща за техните нужди. Компанията запечатала и този сондаж, но очевидно водата и тук си е прокарала път през времето. Новият гейзер отстои на неколкостотин метра от първия и когато бликнал, намалил налягането на първия и днес той е пресъхнал.

fly geyser nevada 04

fly geyser nevada 05

fly geyser nevada 06

Летящият гейзер получил името си в резултат от начина и формата на струите, които бликат от него. Той се образувал, както и първият, от наслагването на калциев карбонат, което родило днешната му извънземна форма, както и няколко тераси. Друг поразителен аспект от природата на гейзера са прелестните му цветове, които се дължат на термофилни водорасли. Условията на тази среда позволява тяхното развитие и раждането на прекрасните нюанси от зелено до червено по целия гейзер и терасите.

fly geyser nevada 07

fly geyser nevada 08

fly geyser nevada 09

Атракцията често привлича патици, лебеди и други птици в района, но фактът, че се намира върху земя, която е частна собственост, силно ограничава достъпа на туристи и групи до това уникално творение. Ако желаете да го видите с очите си, трябва да се свържете със собствениците и да се уговорите. Има организация, която се опитва да превърне мястото в защитена област и туристическа атракция. Проектът им цели получаването на правата върху собствеността, за да може първо да се проучи от специалисти и да се установят стъпките, по които ще се осъществи това начинание.

Мода и Суета

Как да се справим със сухата си коса?
Знаете ли, че при стрес сухата кожа започва да се лющи? По същия начин страда и косата, което може...

Металният блясък в дрехите
Сребристото и златистото вече не са запазена територия на вечерния стил. Металният блясък превзе...

Крият ли опасност червилата?
В червилата влизат съставки, които са вредни за организма. За направата на червилото се използват...

Да сготвим вкусно

Супа с картофи и целина
Продукти:1 литър вода (месен бульон или кубче бульон)3 картофа250 г корен от целина2 стръка прясна...

Торта с маскарпоне и течен шоколад
Продукти:400 гр маскарпоне400 гр течен шоколад (по желание)3 бр. готови шоколадови блата за торта (или...

Здраве и Красота

Масажите - видове и традиция
От векове масажът се смята за един от най-добрите начини за почивка и грижа...

Зеленчуци, които са най-полезни през пролетта
Пуква първа пролет и всичко се раззеленява. Всичко зелено е полезно за...