free tracking

Летящият гейзер - едно невероятно творение

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

fly geyser nevada 00Този извънземно изглеждащ гейзер се намира в близост до пустинята Блек Рок (Black Rock Desert), щата Невада и е резултат от човешка дейност.

Атракцията не е много известна сред туристите, защото се намира върху земя, която е частна собственост.

В пределите на тази частна земя съществуват два гейзера, като първия е "създаден" случайно при правене на сондаж от местни фермери, което се случва през 1916 г. Скоро те достигнали до воден ресурс, въпреки че наоколо имало само пустош и нито помен от вода. Проблемът бил, че температурата на бликащата струя е около 200 градуса, което ги накарало спешно да го запушат и да напуснат стопанството си.

fly geyser nevada 01

fly geyser nevada 02

fly geyser nevada 03

С течение на времето, под въздействие на силното налягане, водата постепенно си проправяла път през пролуките, а минералите се натрупвали и изградили формата на гейзера. През 1964 г. се извършило тестово сондиране върху същата земя от компания, занимаваща се с геотермална енергия. Отново бликнала струя с температура от 200 градуса, но тя не била достатъчно гореща за техните нужди. Компанията запечатала и този сондаж, но очевидно водата и тук си е прокарала път през времето. Новият гейзер отстои на неколкостотин метра от първия и когато бликнал, намалил налягането на първия и днес той е пресъхнал.

fly geyser nevada 04

fly geyser nevada 05

fly geyser nevada 06

Летящият гейзер получил името си в резултат от начина и формата на струите, които бликат от него. Той се образувал, както и първият, от наслагването на калциев карбонат, което родило днешната му извънземна форма, както и няколко тераси. Друг поразителен аспект от природата на гейзера са прелестните му цветове, които се дължат на термофилни водорасли. Условията на тази среда позволява тяхното развитие и раждането на прекрасните нюанси от зелено до червено по целия гейзер и терасите.

fly geyser nevada 07

fly geyser nevada 08

fly geyser nevada 09

Атракцията често привлича патици, лебеди и други птици в района, но фактът, че се намира върху земя, която е частна собственост, силно ограничава достъпа на туристи и групи до това уникално творение. Ако желаете да го видите с очите си, трябва да се свържете със собствениците и да се уговорите. Има организация, която се опитва да превърне мястото в защитена област и туристическа атракция. Проектът им цели получаването на правата върху собствеността, за да може първо да се проучи от специалисти и да се установят стъпките, по които ще се осъществи това начинание.

Мода и Суета

Кадифена революция
Свикнали сте да свързвате кадифето с облекла, подходящи само за официални случаи? Време е да...

10 безплатни идеи за подарък
Зарадвайте любимия (ата), като му (и) поднесете с любов някои или всички тези подаръци! Няма да ви...

Природни продукти за напукани устни
Независимо дали устните са изложени на сухата лятна горещина или на острия студ през зимата,...

Да сготвим вкусно

Коледни сладки с мед и джинджифил
Продукти: От тази доза се получават между 50 и 70 дребни, ароматни сладки. 1 пак. малко масло3 ч. ч....

Ирландско кафе (Irish coffee)
Продукти:2 ч.л. кафява захар, ирландско уиски, силно и горещо черно кафе, бита сметана и настърган...

Здраве и Красота

Пет най-добри летни диети
През лятото отслабването е много по-лесно и вкусно. Именно през този сезон...

Добрият сън помага за стройна фигура
Тайната на стройната фигура може отчасти да е свързана с доброто спане през...