5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Kakapo parrot 2014 01Какапо е най-редкият и странен папагал в света. Той е единственият папагал, който не лети, а предпочита да ходи нощно време. Достига дължина до 60 см. и тегло до 3,5 кг.

Птицата живее в Нова Зеландия – остров, на който не е имало бозайници в продължение на милиони години. Бил е свят на птици и влечуги, където папагалите Kакапо не са имали нужда от защитни механизми против хищниците. Това ги прави много уязвими, когато на острова започват да се появят нови животни.

 

Kakapo parrot 2014 02

С появата на европейците през 19-ти век и домашните и селскостопански животни с тях, папагалите от вида започват бързо да изчезват и от няколкостотин хиляди сега са останали единици. В момента в Нова Зеландия има 62 папагала Какапо, които са разпределени на 6 острова, на които няма хищници.

Какапо се размножава само когато дървото rimu или kahikatea има плодове (веднъж на 2-3 години). Тогава птицата може да натрупа достатъчно мазнини, за да изхрани и отгледа малките си. Проблемът е, че мъжките не помагат много и женските трябва да вършат цялата работа сами. Докато мътят яйцата, няма проблем. Но, когато малките се появят на бял свят, майката трябва да ги остави, за да отиде за храна. Това прави малките уязвими на нападения от хищници като плъхове например.

Kakapo parrot 2014 03

Много умни и добродушни папагали са Какапо. Те много силно се привързват към човека, изразявайки своята любов подобно на кучетата и котките, галейки се в господаря си.

Kakapo parrot 2014 04

Една от най-необичайните характеристики на Какапо е силната, но в същото време приятна миризма, като на цветя и мед или пчелен восък.