5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Martyn Tovey Guinness World Records superfan 01 Британецът Мартин Тови (Martyn Tovey) влезе в "Книгата за рекордите на Гинес", тъй като притежава най-голямата колекция от книги за рекордите на Гинес.

57-годишният мъж е прекарал повече от 40 години в събиране на колекцията си от 353 различни книги от целия свят.

Освен това, Тови има още 2164 предмета, по един или друг начин свързани с Книгата за рекордите на Гинес.

Първата си книга Мартин получил през 1968 г. като награда в училище, а след това на всяка Коледа неговата майка му подарявала поредното годишно издание. По-късно, той започнал да търси книги от различни търгове и книжарници за издания втора употреба.

"Аз прекарах много години и ми бяха нужни много усилия, за да направя своята колекция. А фактът, че тя попадна в Книгата за рекордите на Гинес е абсолютна фантастика - заяви колекционера рекордьор.

Martyn Tovey Guinness World Records superfan 02

Любимият рекорд на Мартин Тови е този на американския лекоатлет Боб Бимон (Bob Beamon), известен с рекорда си по дълъг скок. По време на летните олимпийски игри в Мексико през 1968 г., той успял да скочи 8,90 м. Рекордът му бе подобрен през 1991 г.

"Бях фен на атлетиката и скокът на Боб Бимон е едно от най-невероятните неща, които съм виждал. Все още мога да си спомня колко удивен бях от неговото постижение." - казва Тови.

"Интересът ми към книгите е плод на любопитството ми в детството към най-различни факти. Всяка година за Коледа си пожелавах по една книга с най-новите рекорди. Надявам се и тази година да получа такава книга." - добавя още той.

Любимото издание на Мартин на Книгата на рекордите на Гинес е от 1960 г., в което Норис Макуиртър ръкописно е поправил редица грешки.

"Най-странната ми книга е спортен комплект от афтършейв и книга за рекордите с меки корици. Освен това имам различни специални издания от целия свят." - разказва британеца.