5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

moneyСтудентът Емануел Джеймс Салоне от Makeni Polytechnic Institution, намиращ се в Сиера Леоне решил проблема със зареждането на своя мобилен телефон, като е използвал за целта... банкноти.

Емануел си спомнил уроците по физика от училище и открил, че банкнотите от местната валута – леони, могат да играят ролята на генератор на електричество, ако се движат между полюсите на магнит.

Оставало само да се намери начин как напрежението да бъде свалено от купюрите и да се подаде на телефона. Студентът се справил с тази задача, но не споделя за сега своето ноу-хау.

Ясно е, че при производството на банкнотите се използва токопроводим материал и въртенето им в магнитното поле поражда в тях електрически ток.

В същото време, жителите на град Макени поискаха от правителството да пусне в масово производство това нужно изобретение в условия, когато с електричество се снабдяват само държавните учреждения, а горивото за автономните генератори струва много скъпо.

Разбира се, здравият разум и науката за електричеството говорят, че е по-перспективно да се получава ток не от банкноти, а от някой готов електрически генератор. Явно обаче в Сиера Леоне парите са много евтини ($1=3800 леона).

Информация от http://pcworld.bg

Добавете коментар

Защитен код
Обнови