free tracking

Как да си изберем Часовник...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)


watch-01МЕХАНИКАТА НА ЧАСОВНИКА

Механиката - сърцето на всеки часовник. Има три основни вида механика на часовниците : механични,електро-механични(кварцови) и електронни.

От своя страна механичните се разделят на : ръчно навиване и автоматично завиване. Разликата между механичните и кварцовите е източника на енергия за работа на механизма.

В механичните часовници се използва спираловидна пружина. Главният недостатък на пружинения двигател е неравномерната скорост при отвиването на пружината, което води до неточност при работата на часовниците. За това при механичните часовници се счита за нормално разлика от 15-30 секунди от точното време на денонощие, а най-добре е когато са само 4-5 секунди на денонощие.

При кварцовите часовници за източник на енергия служи батерия , която захранва електронният блок на кварцовите часовници . Има много голяма честотна стабилност на импулсите и съответно голямата точност ( като средно изостават от точното време с 15-25 секунди на месец, а най-добрите кварцови часовници имат отклонение от 5 секунди на година ) се постига заради кварца , от където идва и името на часовниците.

Батерията при тези часовници е предвидена за няколко години работа и съответно кварцовите часовници нямат нужда да се навиват. Тези часовници са лесни за използване - нямат нужда да се навиват и да се притеснявате че могат да спрат. Точността на работа при кварцовите часовници е много по-голяма от механичните. Друго предимство на кварцовият механизъм е че позволява създаването на по-тънки и по-леки часовници , от колкото механичните.

Цената на механичните часовници обикновено е по-висока, от колкото кварцовите, тъй като за механичните часовници при настройката е необходима ръчна настройка . В същото време изработката на кварцовите часовници е автоматизирана. Механичните часовници са класика в часовникарството и погледнато от гледна точка на престиж , механичните са по престижни от кварцовите часовници.

ЧАСОВНИЦИ - ГРИВНИ

Гривните повечето от хората избират по дизайна, но да се спрем на други аспекти. Всичко каквото е казано за часовниците , се отнася и за гривните - часовници. Само трябва да се добави че кожените верижки в много случаи са по-добър вариант, но са по-малко  трайни. Известните фирми често ги правят водоустойчиви.

МАТЕРИАЛ ЗА НАПРАВАТА НА ЧАСОВНИЦИ

Не малко важен е материала от който е направен часовника. Ако не споменаваме супер скъпите часовници, които сами по себе си са ювелирни украшения, то може да се посочат пет вида материал за изготвяне.


Неръждаема стомана - видимо най-добрия от достъпните материали. Голямата твърдост и химична инертност - са основните качества. Неръждаемата стомана се използва за изработка на часовници на стойност на няколко хиляди долара.
* Месинг - също качествен материал за изработка на часовници, като отстъпва единствено по здравина. Единственият недостатък и при двата материала е, че часовниците могат да бъдат доста тежки
* Алуминиева сплав - това е материал за много евтини часовници. Такива часовници са леки , но много меки. Обикновено са от китайски производители на евтини марки.
* Пластмасови часовници - могат да бъдат  и скъпи , като J-shock Casio, и евтини от китайски производители. Материала се избира от производителя в зависимост от целите. Например Casio използва пластмасата за да бъдат противоударни. Големите известни производители използват хубава,безвредна и качествена пластмаса. Китайските пластмасови часовници са с ниско качество и бързо се развалят.
* Титан - часовниците от титан са много скъпи. Истински титанови часовници са се произвеждали доста отдавна и не се предвижда да се изработват . Сега с марката "Titanium" или титанова сплав е по-мека, от колкото чистия метал. Основните предимства са че е лек ихимически безвреден

ПОКРИТИЯ ВЪРХУ ЧАСОВНИКА

Покритията на часовниците са разнообразни. Златното покритие може да направи вашият часовник красив , но след 1-3 години в зависимост от дебелината на покритието и златния състав , ще се оксидира и изтънее . Дълготрайността зависи от дебелината на златното покритие и състав на златото. Като правило , за една година се изтрива около 1 микрон златно покритие.

Дълготрайни са покритията със стоманен цвят. Покритията от хром с дебелина няколко микрона издържат много години. Такива покрития използват много чужди производители.

Покрития от титанов нитрид в златист цвят , се нанасят с вакумно прахово нанасяне и практически са вечни.

Има също така и керамични покрития. Ако ви устройва тъмния цвят и цената , то купувайте без да се замисляте. Само гледайте да не ги объркате с лаковите покрития на китайските производители. Такива покрития използвани от китайските производители до 5-8 месеца се изтъркват. Най -добри са часовниците без покритие - стоманени , титанови и керамични.

СТЪКЛОТО НА ЧАСОВНИЦИТЕ

Цената на часовниците много зависи и от качеството и здравината на стъклото. В производството на часовници се използват 4 основни вида стъкло.

* Сапфир - най-скъпото и здраво стъкло. Вашите часовници може да са одраскани и изтъркани от носене , но стъклото ще си остане като ново.
* Кристал - второ по качество стъкло. Слага се на часовници от средно ниво.
* Минерал - с по-лоша здравина. Както кристала , така и минералното стъкло може да се одраска от стоманен предмет.
* И разбира се пластмаса. Можете да го одраскате това стъкло с каквото си поискате. Не се използва при приличните водоустойчиви часовници

ВОДОУСТОЙЧИВИ ЧАСОВНИЦИ

Първо трябва да се посочи че , обозначението че са водоустойчиви часовници не трябва да се приема напълно буквално.

Показаните метри на водоустойчивост , съответства на определено ниво на налягане на което издържа часовника.

Трябва да се знае, че часовниците се тестват практически в идеални условия - новите часовници от конвейера се слагат в колба и плавно увеличават налягането с въздух. В реалните условия , налягането на водата върху часовниците може да бъде динамично., например : при гмуркане и др. Така могат да се определят няколко вида водоустойчиви часовници.

* Незащитени часовници - ако на часовниците няма обозначението Water Resistant (Water Resist), то часовниците не са херметически затворени и не трябва да имат досег до течности.
* Водоусточиви часовници ( 30 м ) - на часовниците има надпис Water Resistant (Water Resist) или 30M Water Resistant - часовниците са херметично затворени и имат достатъчна водоустойчивост, за да може спокойно да поеме случаен или незначителен контакт с течности (дъжд,пръски). Но те не са предназначени за плаване или гмуркане.
* Водоусточиви часовници ( 50 м ) - можете да се къпите с часовника и да практикувате водни спортове. Не е желателно да се гмуркате с тях
* Водоусточиви часовници ( 100-150 м ) - можете да се къпете и да практикувате водни спортове. Можете да плувате и да се гмуркате на не много голяма дълбочина. Не се предназначени да се гмуркате с акваланг
* Водоусточиви часовници ( 200 м ) - с тези часовници можете да практикувате дайвинг. Има специални часовници, които издържат налягане на 1500,2000 и даже 6000 метра. Такива часовници по правило имат хелиев клапан, изравняващ вътрешното налягане . След 2-3 години часовниците могат да изгубят херметичността .

MAXEFFECT-SPORT.COM

Мода и Суета

Как да запазим зимния си гардероб
При смяна на топлите и студените сезони, едно от нещата, които всички правим е да прибираме...

Умеем ли да се обличаме и да се държим като лидери?
Замисляли ли сте се дали бихте могли да бъдете лидери на вашето работно място и какви точно лидери...

Осем места, които забравяме да защитим от слънцето
Лятото е вече тук, затова и мисълта за лятната отпуска все по-често ни спохожда. Бански, плажни...

Да сготвим вкусно

Сладки сърчица за Свети Валентин
Ето една рецепта за сладки сърчица, която може да поднесете със сутрешното кафе. Или пък вечерта...

Пай с кокос и лайм
Продукти: за 4 порцииЗа тестото:1/2 с. л. джинджифил1 ч. ч. брашно4 с. л. краве маслоЗа крема:4 жълтъка200...

Здраве и Красота

Анасонът - облекчава менструалните болки
Почти всяка жена знае какво е усещането при менструалните болки. И за да не...

Кафето е полезно за жените, но е вредно за мъжете
Капучиното или еспресото подобряват концентрацията на жените, когато...