5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
zx350_827137След цяло тъмно десетилетие за българското вино, през последните години лозари и винари увеличиха лозята в страната с една трета. Нови сортове се отглеждат с ново внимание и познание и 2008 е първата реколта, по която това личи. За българското вино това е началото на нова епоха "Вълнуващо вино. Плътен пурпурен цвят. Зрял, мек, топъл и плодов аромат, с добре споени компоненти. Вкусовият баланс на това вино е изненадващо елегантен за мощното му тяло. 87 точки." Такива дегустационни бележки за българско вино на цена 8,90 бутилката бяха почти немислими преди няколко години. Сега не само са факт, но и се превръщат в нещо сравнително обичайно.

Какво се случи, че българските вина стават все по-интересни, по-добри и предизвикват познавачите да ги опитват и следят? Как те успяват да привлекат интереса, а и да получат одобрението на доста критична българска публика най-вече с нов, нетипичен за страната ни облик, който обаче е в унисон със световните модни тенденции? През последните две-три години марки като "Катаржина естейт", "Беса Валей", "Тера Тангра", "Санта Сара", "Братя Минкови", "Едоардо Миролио" и доста други успяха да се наложат на сложния и неоформен български пазар и засега успешно отстояват позициите си.
red_wine_in_marching_glasses

Отговорът е, както винарите обичат да казват - на лозето. Нови лозя, засадени с добре гледани познати или неизпробвани досега в България сортове, започнаха да израстват и през последните години много от тях навлязоха в плододаване. Така се появиха български вина от каберне фран, марселан, вионие, малбек, санджовезе.

пълния текст на статията в сп. Бакхус