free tracking

Трапезата на Бъдни вечер

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

budnik1Бъдни вечер, у нас още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Мали Божич, Наядка се отбелязва на 24 декември, когато е деня преди Рождество Христово. Последният ден от коледните пости, които са 40 дни и поради тази причина по традиция трапезата е постна, а блюдата трябва да бъдат нечетен брой.

На Бъдни вечер важна роля играят бъдника, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъдникът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня. Според народното суеверие бъдникът поддържа през цялата нощ огъня в огнището. В наши дни коледното дръвче замества бъдника и за това винаги е хубаво да и отделяме специално място.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена. По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Поверието е, че така годината ще бъде плодородна и с много храна. Броят на храните трябва да бъде нечетен, като най-добре е да бъдат 7, 9 или 11 вида. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. При разчупване на обредният хляб първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. Обичаят повелява да не се става от трапезата. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог и починалите да дойдат и да вечерят.

На Бъдни вечер се гадае за плодородие, здраве и благополучие на всеки член от семейството. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички, ако се падне в парче на член от семейството, годината му ще бъде богата и успешна.

Рецепта за постна питка: budnik

  • 1 кубче мая;
  • 1/2 литър топла вода;
  • 1 супена лъжица сол;
  • 1 чаена лъжичка захар;
  • 1 килограм брашно.

По традиция обредния хляб се украсява с:

1. Кръст - символ на вярата

2. Бъдник, във вид огън

3. Тънки кръстосани ленти - символ на звездите.

Мода и Суета

Термална вода за красива и здрава кожа
Нашият организъм се нуждае постоянно от вода, особено през лятото. Пиенето на вода е много важно,...

Кафе хороскоп
Как любимата напитка разкрива характера ниРядко си даваме сметка колко много могат да разкажат...

Туидът - материята на есента
Вълнената материя, популяризирана от легендарната Коко Шанел, беше наложена от световните...

Да сготвим вкусно

Сирене по шопски с бекон
Продукти за две порции: 4 яйца2 глави лук1 средно голям домат 250 гр. бекон400 гр. сирене2 люти чушки

Ягодов десерт
Продукти:1 бутилка бяло вино1/4 л вода25 г разтопен и прецеден желатин125 г захар1 кг ягодикисело...

Здраве и Красота

Прасковата - царицата на лятото
Лятото със сигурност е време за много плодове. А царицата на топлия сезон е...

Босилекът бори главоболието
Маслото от босилек помага при нервно разстройство, спазъм на сърцето и...