website page counter
logo 2019 005

Най-скъпите съвременни съоръжения и сгради в света

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Днес Ви предлагаме да се насладите на Топ 10 на най-скъпите съвременни съоръжения и сгради в света.

Мостът "Jiaozhou Bay" (или "Qingdao Haiwan"), Китай - 6 млрд. долара

Qingdao Haiwan

Това е най-дългият мост над вода в света. Намира се в източната част на Китай и свързва град Кингдао в провинция Шандонг с предградията в област Хуангдао като минава над водите в северната част на залива Jiaozhou Bay. Характеристиките на тази масивна конструкция са: дължина 41,58 км и шест платна за движение. Всеки ден по моста преминават над 30 000 превозни средства.

Големият адронен ускорител (или Големият адронен колайдер), Швейцария - 6 млрд. долара

The Large Hadron Collider

Най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания CERN. Той е предназначен за ускоряване на насрещни снопове протони и тежки йони. Разположен е в тунел с дължина на окръжността 27 километра и на дълбочина от 50 до 175 метра под френско-швейцарската граница в близост до Женева. В построяването и експлоатацията му участват повече от 10 000 учени и инженери от 100 страни.

Петролопроводът "Трансаляска", САЩ - 8 млрд. долара

Trans Alaska Pipeline System

Това е един от най-важните петролопроводи в САЩ, свързващ нефтените находища в Северна Аляска с морското пристанище в град Валдез, от където петролът се превозва до континентална Америка за рафиниране. Той е дълъг 1286 км, а тръбата на петролопровода е с диаметър 1,22 м. По този петролопровод преминават приблизително 20 % от годишния американски петролодобив.

Палмата "Джумейра", Обединените арабски емирства - 14 млрд. долара

Palm Jumeirah

Палмата "Джумейра" е изкуствено създаден остров от Накхел, компания собственост на Дубайското правителство. Той е един от трите острова, наречени Палмови острови (Джумейра, Джебел Али, Дейра), разположен в Персийския залив, близо до град Дубай в Обединените арабски емирства. Целта на изграждането му е построяването на жилищни и хотелски сгради, както и увеличаването на дължината на плажната ивица. Палмата "Джумейра" е във формата на палмово дърво. Състои се от стъбло, корона с 16 палмови листа (полуострови) и заобикалящ остров полумесец, който е 11 км дълъг вълнолом. Островът сам по себе си е 5 на 5 километра и е с обща площ по-голяма от 800 футболни игрища.

Големият бостънски тунел, САЩ - 14,8 млрд. долара

Boston big dig

Тунелът е една от основните забележителности на Бостън и е сред най-скъпите инженерни проекти в света. Освен това съоръжението е най-скъпият проект в историята на американското строителство. Представлява осемлентова магистрала, в изграждането на която са участвали над 5000 души. Идеята за строителството й дошла след като се появила нуждата да бъде оползотворено пространство под голямата бостънска магистрала. Тя била построена през средата на миналия век, защото трябвало да бъдат решени много транспортни проблеми на града. В тунелът няма мобилни комуникации, заради използвана епоксидна смола, която съединява стените му.

Международно летище Чек Лап Кок, Хонгконг - 20 млрд. долара

Chek Lap Kok Airport Hong Kong

Това е главното летище в Хонг Конг, заменяйки старото летище Кай Так и е важен портал за повече от 40 дестинации в континентален Китай и Азия. Международната аерогара на Хонконг - Чек Лап Кок е наречена на един от островите, върху който е построена. Летището е изградено в по-голямата си част върху насипан в морето изкуствен остров, свързан на север с остров Лантау и разполага с две паралелни самолетни писти, по 3800 метра всяка. Три терминала на аерогарата пропускат годишно 50 млн. пътници и 4000 хил. тона товари.  

Водноелектрическата централа на язовира "Трите клисури", Китай - 25 млрд. долара

Three Gorges Dam China

"Трите клисури" е язовир с водноелектрическа централа на река Яндзъ, в близост до град Сандоупин, провинция Хубей, Китайска народна република. Водноелектрическата централа на язовира "Три клисури" е най-голямата в света по инсталирана мощност (21 000 MW), но е втора след централата на Итайпу по произвежданото годишно електричество. Дължината на язовирната стена е 2335 метра, а височината - 181 метра. За изграждането на стената и допълнителните съоръжения са използвани 27,2 милиона кубични метра бетон, 463 хиляди тона стомана и са изместени 102,6 милиона кубични метра пръст. Правителството на Китай премества 1,3 милиона души в други части на страната, заради строителството на грандиозното съоръжение.

Водноелектрическата централа на язовира Итайпу, Бразилия и Парагвай - 27 млрд. долара

Hydroelectric dam Itaipu

Водноелектрическата централа на язовира Итайпу е най-голямата в света и представлява съвместен проект на Бразилия и Парагвай. Инсталираната й мощност е 14 000 MW (20 генераторни турбини по 700 MW), близо 4 пъти повече, отколкото на 6-те блока на АЕЦ Козлодуй. Огромната централа се намира на река Парана, на границата между Бразилия и Парагвай, на 14 км северно от "Моста на дружбата". Съоръжението е наричано "инженерна красота" и е част от Седемте чудеса на модерния свят. Водноелектрическата централа на река Парана е световен лидер в производството на електроенергия на година. Тя осигурява повече от 20% от нуждите от електричество на Бразилия и около половината от нуждите на Парагвай.

Международно летище Ал Мактум Интернешънъл, Обединените арабски емирства - 33 млрд. долара

Al Maktoum International Airport Dubai

Летището Ал Мактум се намира в близост до пристанището Джебел Али, Дубай, Обединените арабски емирства. Той е кръстено на покойния Шейх Мактум бин Рашид Ал Мактум, бивш владетел на Дубай. Новото авио съоръжение ще бъде господарят на всички летища, когато бъде изцяло завършено през 2027 г. Плановете за облика му включват пет писти (5400 м), редица офис площи, построяване на хотели и молове, създаване на възможност за отдаване под наем на търговски площи и др. Капацитетът на летището ще бъде 160 млн. пасажери годишно, а обемът на превозваните товари ще съставлява 12 млн. тона товари.

Международна космическа станция (МКС) - 157 млрд. долара

International Space Station ISS

В създаването на международна космическа станция за участвали 15 страни. Предварителният проект на станцията е одобрен през 1995 г., а през ноември 1998 г., Русия изстрелва в орбита първия си модул - Функционален товарен блок Заря. МКС е най-скъпоструващият обект, построен досега от човечеството. 

Мода и Суета

Природни продукти за напукани устни
Независимо дали устните са изложени на сухата лятна горещина или на острия студ през зимата,...

Как да защитите косата си през лятото?
Косата ти всекидневно е изложена на вредни външни влияния като слънчеви лъчи, вятър, стилизиране...

Маркови дрехи и обувки – въпрос на личен избор или не!?
Често си задаваме въпроса дали да си вземем маркови дрехи, маркови дънки, маркови якета и прочие...

Да сготвим вкусно

Датска салата с макарони
Продукти:200 г макарони (например, раковинки)1 малка глава карфиол1 малък корен от целина2 моркова200...

Супа от целина
Продукти:500 г целина120 г ориз1 глава лук50 г свинско филе1 литър бульон2 с.л. зехтин2 с.л. доматено...

Пилешка салата с авокадо и портокал
Продукти:250 г пилешки гърди1 авокадо1 портокал1 бр. сладка жълта чушка1 бр. сладка зелена чушка1 бр....

Любопитно

Ако порно звездите рекламираха йогурт...(видео)
Свикнали сте в рекламите на кисели млека да виждате щастливи домакини,...

Пенсионер измисли уникален начин изхарчените пари пак да се връщат при него
Уникален метод за допълнителни доходи е измислил 60-годишния американски...

Има ли живот след смъртта?
Според концепцията за прераждането,  душата или някакъв аспект на душата...

Снап рамки