5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Езерото Ретба е розово. И името му значи точно това.

Pink Lake Retba Senegal

Необичайно оцветеният водоем се намира на около 20 км от Дакар, столицата на Сенегал. Водата променя цвета си от бебешко млечнорозово до почти кафяво в рамките на деня в зависимост от облачността и дори от силата на вятъра. Причината е, че оцветяването се дължи на активността, с която цианобактерията във водите му изработва ферментите си.

Pink Lake Retba Senegal

Розовото езеро е мечта за неумеещите да плуват. Солеността тук според някои източници била дори по-наситена, отколкото в Мъртво море - 350 грама на литър. Затова удавянето е изключено. Освен това то е плитко - в най-дълбоките участъци дъното е на три метра под повърхността на водата. А цианобактерията е практически единствения жив организъм, способен да вирее тук.

Pink Lake Retba Senegal 03

Във водите на Ретба има много лодки, но собствениците им не са рибари, а солодобивници. Сенегалците извличат солта ръчно като разбиват напластяванията по дъното, а после ги изгребват. За да предпазят кожата си от разяждане, използват масло от шеа.

Pink Lake Retba Senegal

Някога езерото е било лагуна, но постепенно е отделено от водите на Атлантическия океан от ивица пясък. Ретба е известно на феновете на рали "Дакар", тъй като преди маршрута да бъде прехвърлен в Южна Америка, трасето минаваше край неговия бряг.

Pink Lake Retba Senegal

Информация: www.dnevnik.bg
Снимки: www.amazingstuff.co.uk/