4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (3 Votes)

Mark Zuckerberg 2015 7574Преди няколко часа беше обявено, че съоснователят и главен изпълнителен директор на Facebook, Марк Зукърбърг (Mark Zuckerberg) и съпругата му, Присила Чан (Priscilla Chan) са станали родители за първи път.

За радостното събитие в живота си, интернет предприемача съобщи в социалната мрежа, в която също отбеляза, че раждането на дъщеря му Макс го е вдъхновила за добри дела.

Mark Zuckerberg Priscilla Chan daughter Max 01

В дълго лично послание, адресирано до новороденото им момиченце, Марк и Присила обещават да дарят 99% от акциите на компанията, с които разполагат. Това ще стане чрез нова организация, наречена Инициатива Чан Зукърбърг (Chan Zuckerberg Initiative).

"Ние се стремим да допринесем малка част, за да създадем този свят за децата, затова ще дарим 99% от своите акции във Facebook, които в момента се оценяват на около 45 млрд. долара в течение на живота си, за да се присъединим към многото други хора за подобряване на този свят за следващото поколение.  
Знаем, че това е малък принос в сравнение с всички средства и талантливи хора, които вече работят по тези въпроси. Въпреки това, искаме да направим всичко, което е по силите ни, заедно с мнозина други."  

Младите родители отбелязаха също така, на какво точно ще съсредоточат вниманието си:

"Целите, на които ще се съсредоточим на първо място, това са индивидуалното обучение, лечението на болести, объединението на хората и изграждането на здрави общности."

31-годишният милиардер смята да запази мажоритарната си позиция при гласуване в компанията за "обозримото бъдеще". Стойността на дарените от него акции в идните три години няма да надхвърля 1 млрд. долара през всяка една от тях.

По-рано младият баща заяви, че няма планове да се откаже от статуса си на най-големия акционер на Facebook в близко бъдеще.