5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
новини Джордж Клуни ще бъде отличен с почетен "Златен глобус" 2014Холивудският актьор и режисьор Джордж Клуни (George Clooney) ще получи почетната награда "Златен глобус" (Golden Globe) на името на "Сесил Б. ДеМил" (Cecil B. DeMille), която се присъжда за цялостен принос към киноизкуството.

72-рата церемония по награждаване с призовете "Златен глобус" ще се проведе на 11 януари 2015 г. Водещи ще бъдат комедийните актриси Тина Фей (Tina Fey) и Ейми Полър (Amy Poehler), съобщи списание Variety.

"Израснал съм в семейство на разказвачи на приказки. Харесва ми, че имам възможността да изявя таланта си и да го направя шумно." - каза Клуни в интервю за изданието. Президентът на холивудската Асоциация за чуждестранна преса Тео Кингма заяви, че наградата ще бъде присъдена на Джордж Клуни за работата му "и от двете страни на камерата".

Джордж Клуни стана изключително известен след излизането на медицинския сериал "Спешно отделение" (Emergency Room) и филма "От здрач до зори" (From Dusk Till Dawn). Снимал се е в повече от 50 ленти, най-известните от които - "Батман и Робин" (Batman & Robin), "Бандата на Оушън" (Ocean's Eleven), "Сириана" (Syriana), "Потомците" (The Descendants) и "Високо в небето" (Up in the Air). Клуни е заснел и 5 игрални филма като режисьор. Той е носител на две награди "Оскар" едната е за актьорско майсторство, а другата за продуцент на филма "Арго" (Argo). Клуни е притежател и на три награди "Златен глобус".

Наградите "Златен глобус" се връчват всяка година в САЩ за игрални филми и телевизионни програми от HFPA (Асоциацията на холивудската чуждестранна преса). Те са третите по значимост отличия (след наградите на Академията за кино и наградите Еми за телевизия).  През последните години, с престижната награда на името на "Сесил Б. ДеМил" бяха удостоени Уди Алън (Woody Allen), Джоди Фостър (Jodie Foster), Робърт Де Ниро (Robert De Niro), Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) и Робин Уилямс (Robin Williams).