5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

balkanskiОригинални фотографии от художника Пенчо Балкански (1908-1985) могат да бъдат видяни в Националната художествена галерия (nationalartgallerybg.org) до края на март. Това е първата изложба за тази година и поставя началото на новия сезон в галерията. Творческа работилница Манифактура, съвместно с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и с подкрепата на Народен театър " Иван Вазов " е основен партньор в организацията на събитието.

Изложбата е уникална ретро фотоекспозиция с творби от 30-те години на ХХ в. В изложбата са показани 150 фотографии сред които портрети на именити личности: великия руски бас Фьодор Шаляпин, българското дете чудо на цигулката Васко Абаджиев, Йохан Щраус (внук), проф. Александър Балабанов, писателят Антон Страшимиров, художниците Владимир Димитров-Майстора и Мърквичка, скулпторът Андрей Николов, актьорите Ружа Делчева, Надя Ножарова, Ангел Сладкаров, певицата Леа Иванова, кинозвездите Адолф Волбрюк, Ивет Лебон, Фрида Рихард, Лилиан Диц, политиците Александър Малинов и Михаил Маджаров...balkanskiavtoportret-


Повечето снимки се пазят в семейния архив на художника - портрети, пейзажи, актова фотография, сцени от бита, социални и народни типажи и са придружени от любопитни документи и предмети като фотоапарата "Кодак", чийто обектив Vesta Portrait f-5, е запечатал хиляди образи.

Балкански е запомнен от съвременниците като оригинален график и живописец. Неговият начален път в изкуството, свързан с фотографията, днес е почти забравен. А в периода 1933-1939 година Пенчо Балкански, собственик на фотоателие “Луна” в центъра на София, урежда шест последователни художествени фотоизложби. Първата от тях е в галерия “Родно изкуство”, бул. Цар Освободител № 14, София. Следват Пловдив (1934), Варна и Белград (1935), Виена (1936) и отново София (1939). Както проличава от тогавашните възторжени отзиви в пресата, Пенчо Балкански се изявява “като вещ художник”, който  “рисува съвременния живот и чрез обектив и колорит дава състояния, надминаващи художествените картини”.

Родом е от село Ломец, Ловешко. Работил е в областта на монотипията и цветната литография, декоративно-монументалните изкуства. Творил е предимно в областта на пейзажа , композицията, историческите сюжети. Участвал в изложби на българските художници в България и чужбина.Печели популярност заради уменията си на фотограф, кинооператор и художник. Това се дължи не само на перфектното овладяване на всички новости във фотографията, но и на умението му "да улавя мига", а след това да дообработва с художествени средства изображението от позитива, което прави творбите му неповторими, твърди Жанет Митева - уредник на изложбата и автор на албума-каталог.

balkanski3

balkanski1

balkanski2

manifactura5

manifactura8

manifactura10

източници: Национална Художествена Академия, vesti.bg