5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

puri1Buena Vista, Havana Club, тропическо море, слънце и пaлми – не е необходимо да ти кажат повече, за да се досетиш, че става въпрос за Куба. И това е достатъчно, за да ти се прииска да посетиш Перлата на Карибите, както често я описват. Когато говорим за Куба, обаче, не трябва да забравяме и кубинските пури.

Малко тютюневи страни като Куба, имат идеално съчетание от микроклимат и почва. Близо до тропика и далеч от Екватора. Всяка пура се състои от рязани и навити листа. Най-качествените, нежни на допир и без никакви дефекти листа се ползват за обвиване на пурата, а процесът на изработка граничи с изкуство, и затова се извършва само от майстор торседор, който може да създаде до седемдесет пури за ден, от които може да задържи само две за себе си.

В Куба съществуват пет района за отглеждане на тютюн: Oriente, Remеdios, Partidos, Semi Vuelta, Vuelta Abajo. Само районът Vuelta Abajo, с неговите уникални почви и климат, произвежда необходимия за цялата страна тютюн.puri2

Всичко започва от долината Винялес, където се намират най-големите парцели, на които се отглежда тютюна. Огромни мрежи покриват нивите и защитават така ценните листа от силното слънце и насекоми. За направата на една пура се използват пет различни вида листа. Пълнежа на пурата, се състои от Volado, Sego и Ligero, които са обвити и се предпазват от Capote, докато Сара е най – външната обвивка и определя външния вид на пурата.

След като тютюневите листа преминат през различните етапи на обработка - сушене, ферментация, те достигат до Галерата, която е сърцето на всяка фабрика за производство на пури. Тук т.нар. торседори създават различни големини и модели пури. Единствените им инструменти са дървена дъска, остър нож, наречен chaveta и сръчните им ръце. Средно на ден един човек може да направи около 120 бр. пури. Интересно е, че още от 1865 г., докато торседорите работят, специален говорител им чете на глас пресата или художествена литература.

От масата за сгъване, пурите отиват в специална стая с рафтове, където престояват най-малко 3 седмици, а понякога и няколко месеца при идеалните условия: температура 18-20 градуса и влажност 65-75 %.

puri3Следващият етап е свързан с външния вид и представянето на готовите пури. Те се избират и подреждат по тоналност от светли към тъмни. След което се изваждат от кутиите и им се слага етикет - пръстенче. Тази деликатна работа се върши от жените.

Готовите и пълни с пури кутии най-накрая се нуждаят от етикет, с който държавата гарантира качеството на продукцията.


Днес три символа защитават хаванската пура :

· Емблема с тютюнев лист
· Надписът Heche en Cuba
· Зеленият етикет, с официалния печат на Република Куба от 1912 г.

 

Пушенето на пури е медитация, своеобразен ритуал, сроден с усещанията на любителите на хубавото ядене. На пурата й се наслаждават, вкусват я като хубав коняк или вино.

При запалването не се използват запалки или свещи, за да не остане лош привкус. Привържениците на качествените пури са прецизни дори в запалването – те имат снопче от дървени клечки, които се запалват със запалка или кибрит и после се поднасят към пурата.
За да се съхрани вкуса и аромата им, пурите се носят в специални метални, цилиндрични кутийки.

Ром, пура и малко музика – на това самите кубинци казват Dolche Vita …a най хубавите пури се сгъвали върху бедрото на кубинките....

 

puri4

източници: jenite.net, kaliman caribe