5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

filipopolis1Огромното наследство, което хилядолетията са трупали около седемте хълма в долината на река Марица, е извор както на самочувствие, така и на отговорност и дълг.

Не е важно само да знаеш историята, за да виждаш нейните знаци, а да ги съхраниш и предаваш. И да правиш това с влюбена почтителност към минало, настояще и бъдеще, съграждащи духа, наречен Пловдив!

Хаджи Алековата къща е една от първите в Стария Пловдив, строена с масивно зидани стени и в духа на западноевропейския стил на неокласицизма. Тя е стъпила здраво върху крепостната стена на античния Филипопол, датирана от II век.

 


Хаджи Алековата къща е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата. От 1983 г. за дълго време тук се приютява известното в Пловдив читалище “Възраждане”.

След основен ремонт и реставрация през 2003 г., сегашните собственици - фамилия Малецови го превръщат в Арт Галерия - Музей “Филипополис”. В момента Хаджи Алековата къща е първия в Пловдив Частен Музей - Галерия с колекция от творби на стари майстори и зали за експозиции на съвременни художници.

filipopolis3

Къщата е двуетажна с дълбока сводеста изба и има симетрично планирани фасади. Входната порта от към улицата е двукрила, желязна и твърде оригинална с апликациите си от метални ленти. По надлъжната ос на симетрия е разположено малко предверие от което се влиза в неголям салон със същата ширина. Следва друг хайет - салон с изглед към портика на двора.

filipoplis

Тук е големият хайет, завършен с красив елипсовиден таван, чийто отстъп е изписан с меандър от богато резбована розета във формата на “слънце”. Таваните на стаите тук са преустройвани в края на XIX век и след измазване са изписвани с разтителна и геометрична орнаментика. Къщата е обзаведена с автентични мебели от времето си.

Тук ще се запознаете с историята на сградата, в която се помещава галерията. Ще можете да надникните във всяка една от нейните зали посредством пътеводителя на сайта и да разгледате виртуалната експозиция, включваща една голяма част от присъстващите картини в Музей “Филипополис”. В галерията ще намерите уникални художествени произведения на едни от най-добрите български класици на българското изобразително искуство от средата на ХІХ век до наши дни, както и периодични изложби на изявени съвременни художници и склуптури. Ето само част от имената: Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Сирак Скитник, Цанко Лавренов, Георги Божилов и др. Тук можете да получите информация за настоящи, бъдещи и минали експозиции.

filipopolis.restorant

В къщата е разположен и Ресторант-градина “Филипополис”! Със своята изискана кухня, богата винена листа и отлично обслужване, той е чудесно място за отдих и развлечение. А лятната градина предоставя несравнима панорамна гледка към Пловдив и кв. “Капана”, която през горещите летни дни и тихи нощи е притегателно място , както за пловдивчани, така и за гостите на града!
Всяка вечер гостите могат да се насладят на жива музика и романтична атмосфера!

Заведението е професионалист в организирането на частни празненства и сватби и предлага разнообразни оферти и идеи!

filipopolisrest

източник: http://philippopolis.com/cs/