free tracking

400 метра над земята

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

meteora_fra_menipos.pblogs.grКогато си мислим за Гърция, обикновено си представяме синьо лазурно море,  плажове, малки къщички в бяло и синьо, сиртаки и узо. И, разбира се, екзотичните острови от Цикладския архипелаг. Гърция обаче има още много места, с които се асоциира. Метеора е един от най-големите манастирски комплекси в страната, известен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни скали ,на около 60 млн. години. Комплексът е разположен до градовете Кастраки и Каламбака, в Тесалийската равнина, а скалите му се извисяват на 400 метра надморска височина. Застроените манастири са православни и датират от 11 век. От някогашните 24 манастира, днес десйтващи са само шест.

Не е известно точно кога започва манастирският живот на Метеора, но историятя на манастирите започва в Кастраки, където се счита че ок. 11 век са живеели монаси, обитаващи скалните пещери. Отшелниците ставали все повече и повече, и не след дълго по върховете на гигантските сиви скали те изградили десетки манастири, до които достигали с вдълбани в камъка стъпала, с въжени стълби, мостове и подемни мрежи.meteora Именно в Тесалийската равнина са се появили и най-ранните гръцки селища. Тук е живял известният в Античността лекар Асклепий, който заедно с някои свои ученици, основава Асклепион - място, където се полагали грижи за болните. Регионът винаги е играл важна роля за развитието на Гърция. От римско време са открити много мозайки, монети, вази, саркофази и други ценни предмети

Постепенно обаче, манастирският живот  запада и в момента функционират 6 манастира, които могат да бъдат посетени – 2 девически и 4 мъжки. На жените е забранено да влизат с панталони, затова на входа на всеки манастир се раздават специални поли. Действащите манастири са: “Преображение Господно”, “Св. Варлаам”, “Св. Троица”, “Св. Стефан”, “Св. Николай” и “Русано”. Освен тези действащи манастири, могат да се видят и останките от други манастири, в които някога са живяли десетки монаси. Някои от тях са: “Св. Георги”, “Св. Дух”, “Св. Апостоли”, “Св. Григорий”, “Св. Антоний”, “Панткратор”, “Св. Йоан Кръстител”, “Св. Димитър” и др.

Скалата, на която е построен Големият метеор (както го наричат), е разположена в западната част на meteora3комплекса, която е и най-голяма. Тя се издига на височина 613 м над морското равнище и на 415 м над Тесалийската равнина. Днес, до входа му се достига по 115 каменни стъпала и малък тунел, издялани в скалата. Едно време обаче, манастирът е бил достъпен само чрез въжена стълба и чрез мрежа, закачена и издигана с макара, с която и днес още се пренасят провизии.

По същото това време, монах, наречен Варлаам, решава да построи друг голям манастир на отсрещната скала. Въпросният манастир е завършен 200 години по-късно. "Св. Варвара" (Русано) е най-малкия манастир и е девически, разположен като орлово гнездо на върха на висока отвесна скала, на която изглежда естествено продължение.

Наистина остава непонятно как монасите са успели да построят на върха на отвесните и гладки скали тези внушителни манастири. Фантазията ни може само да гадае как са били носени материалите, как са слизали и са се качвали монасите и монахините. Впрочем последното е известно – и сега гостоприемните домакини ще ви покажат съоръженията във всеки манастирски двор, с помощта на които са били  навивани и отпускани дебели въжета, на чийто край в нещо подобно на кош е влизал по един монах. Този механизъм е действал чак до началото на XX век, когато поради многото желаещи поклонници гръцките власти прокарали спираловидни пътеки до всички запазени манастири. Днес посетителите неусетно се качват нагоре, а пред погледите постепенно се открива величествената гледка на множеството сякаш поникнали от скалите манастири.

източници: trawelblog и pravoslavieto

Мода и Суета

Актуалните обувки за студения сезон
Изключително разнообразни, елегантни и атрактивни – така накратко могат да се опишат актуалните...

Козметичен лед за красива и гладка кожа
Полезните свойства на леда са известни още от древността. В своите произведения Авицена и...

Как да направим кожата на ръцете си гладка и мека
Хубавите ръце имат нужда от специални грижиЖените имат много вредни навици, които могат да станат...

Да сготвим вкусно

Картофена салата с билки
Продукти:1,5 кг. картофи1 чаша сухо бяло вино3 с.л. винен оцет2 с.л. зехтин1 с.л. горчицасол на...

Пай с тиква
Продукти: За тестото:250 г брашно200 г краве масло1 щипка сол1 ч. л. захар

Здраве и Красота

Овесената каша - най-полезната закуска
След 10-годишни изследвания, учените констатираха, че най-полезната закуска...

Какъв натурален сок и за какво да пием?
Всички знаем, соковете от плодове и зеленчуци са изключително полезни за...