free tracking

400 метра над земята

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

meteora_fra_menipos.pblogs.grКогато си мислим за Гърция, обикновено си представяме синьо лазурно море,  плажове, малки къщички в бяло и синьо, сиртаки и узо. И, разбира се, екзотичните острови от Цикладския архипелаг. Гърция обаче има още много места, с които се асоциира. Метеора е един от най-големите манастирски комплекси в страната, известен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни скали ,на около 60 млн. години. Комплексът е разположен до градовете Кастраки и Каламбака, в Тесалийската равнина, а скалите му се извисяват на 400 метра надморска височина. Застроените манастири са православни и датират от 11 век. От някогашните 24 манастира, днес десйтващи са само шест.

Не е известно точно кога започва манастирският живот на Метеора, но историятя на манастирите започва в Кастраки, където се счита че ок. 11 век са живеели монаси, обитаващи скалните пещери. Отшелниците ставали все повече и повече, и не след дълго по върховете на гигантските сиви скали те изградили десетки манастири, до които достигали с вдълбани в камъка стъпала, с въжени стълби, мостове и подемни мрежи.meteora Именно в Тесалийската равнина са се появили и най-ранните гръцки селища. Тук е живял известният в Античността лекар Асклепий, който заедно с някои свои ученици, основава Асклепион - място, където се полагали грижи за болните. Регионът винаги е играл важна роля за развитието на Гърция. От римско време са открити много мозайки, монети, вази, саркофази и други ценни предмети

Постепенно обаче, манастирският живот  запада и в момента функционират 6 манастира, които могат да бъдат посетени – 2 девически и 4 мъжки. На жените е забранено да влизат с панталони, затова на входа на всеки манастир се раздават специални поли. Действащите манастири са: “Преображение Господно”, “Св. Варлаам”, “Св. Троица”, “Св. Стефан”, “Св. Николай” и “Русано”. Освен тези действащи манастири, могат да се видят и останките от други манастири, в които някога са живяли десетки монаси. Някои от тях са: “Св. Георги”, “Св. Дух”, “Св. Апостоли”, “Св. Григорий”, “Св. Антоний”, “Панткратор”, “Св. Йоан Кръстител”, “Св. Димитър” и др.

Скалата, на която е построен Големият метеор (както го наричат), е разположена в западната част на meteora3комплекса, която е и най-голяма. Тя се издига на височина 613 м над морското равнище и на 415 м над Тесалийската равнина. Днес, до входа му се достига по 115 каменни стъпала и малък тунел, издялани в скалата. Едно време обаче, манастирът е бил достъпен само чрез въжена стълба и чрез мрежа, закачена и издигана с макара, с която и днес още се пренасят провизии.

По същото това време, монах, наречен Варлаам, решава да построи друг голям манастир на отсрещната скала. Въпросният манастир е завършен 200 години по-късно. "Св. Варвара" (Русано) е най-малкия манастир и е девически, разположен като орлово гнездо на върха на висока отвесна скала, на която изглежда естествено продължение.

Наистина остава непонятно как монасите са успели да построят на върха на отвесните и гладки скали тези внушителни манастири. Фантазията ни може само да гадае как са били носени материалите, как са слизали и са се качвали монасите и монахините. Впрочем последното е известно – и сега гостоприемните домакини ще ви покажат съоръженията във всеки манастирски двор, с помощта на които са били  навивани и отпускани дебели въжета, на чийто край в нещо подобно на кош е влизал по един монах. Този механизъм е действал чак до началото на XX век, когато поради многото желаещи поклонници гръцките власти прокарали спираловидни пътеки до всички запазени манастири. Днес посетителите неусетно се качват нагоре, а пред погледите постепенно се открива величествената гледка на множеството сякаш поникнали от скалите манастири.

източници: trawelblog и pravoslavieto

Мода и Суета

5 естествени средства да се отървете от пъпките
Как да се отървем от ужасните, досадни пъпки, без да харчим излишни пари за скъпа козметика? Много...

Какво да облечем, за да ни забележи любимият
Ако ние жените си мислим, че дадена дреха е секси, това изобщо не означава, че и мъжете мислят...

С какви дрехи мъжете не харесват жените?
Твърдението, че най-красивата рокля се носи, за да бъде съблечена, е доста вярно. Всяка жена се...

Да сготвим вкусно

Кашкавалки
Продукти: 150 г сирене200 г кашкавал1 пакетче масло1 ч.ч. кисело мляко1 ч.л. хлебна сода3 ч.ч....

Супа от агнешки дроб
Продукти: 250 г бял дроб1 ч.ч. ориз2 с.л. олиомасло1 връзка зелен лук1 морков3 червени домата1 ч.ч....

Здраве и Красота

Колко и какви течности да пием през лятото
През лятото пием много повече сокове, газирани напитки, вода… И правилно: в...

Чаена диета
"Основна диета с чай: Как чаят подобрява метаболизма, потиска апетита и дава...