free tracking

МЕГА в архитектурата

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (3 Votes)

oresund-bridgeПреди известно време Нешънъл Джеографик излъчи поредица филми за най-смелите строителни проекти “Мегаструктури” и “Древните Мегаструктури”. Тази поредица се фокусира върху невероятния напредък в света на модерните инженерни технологии, които променят образа на днешния свят, или ни връща назад във времето още в зората на строителството за да ни запознае с древните чудеса. Тук става дума за екстремни продукти и проекти, начина на работа, хората, които я вършат, и също така характеристиките на управлението на впечатляващи мегапроекти. Не само размерът е важен. "Мегаструктури" не  пропусна да покаже и проекти, които гледат напред в бъдещето към един свят, в който човекът може дори да създаде изкуствено парче земя - и то не малко такова.

снимка - Мостът Оресунд

МЕГАМОСТОВЕ

По мост до Пелопонес

Мостът Рион-Антирион е вторият по дължина вантов мост в света. Кръстен е на градовете които свързва от двете страни на Коринтския залив в Западна Гърция. Мостът е открит на 7 август 2004 година, и е с дължина 2880 метра, а в най-разтворената централна част, разстоянието между пилоните е 560 метра. Широк е 27,2 метра и разполага с пешеходна и велосипедна зона за преминаване през него. Построен в сеизмична зона, мостът се простира над водите, дълбоки над 60 метра.

the bridge rio copy

автор на снимката Алекс: foto-man

От Дания до Швеция

Пътуването от Дания до Швеция става по най-дългия вантов мост на света - Оресунд, драстично променил картата на Скандинавия. Оресунд e с обща дължина 16 км и обединява мост и тунел. Това е един от най-мащабните инфраструктурни проекти в европейската история. Мостът осъществява връзката между столицата Копенхаген и шведското пристанище Малмьо. Така вместо едночасовото пътуване с ферибот пътниците стигат от Малмьо до Копенхаген за 10мин с високоскоростен влак. Шосейната отсечка е 7,8 км и е на две нива.

oresund-bridge1

Голдън Гейт

Един от символите на Америка - Голдън Гейт (Златната порта) е поредният мега висящ мост над входа на Санфранцисканския залив. Свързва Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 m) до построяването на Веразено Нероуз в Ню Йорк през 1964. Мостът Голдън Гейт е подложен на непрекъснати атаки от коварни течения, свирепи ветрове и мъгли. Но най-лошото предстои - сеизмолози предсказват голямо земетресение в следващите 50 години. Голдън гейт разполага с шест ленти за движение и тротоари от двете страни. Ежедневно е прекосяван от над 100 000 автомобила.

golden_gate_bridge_aerial

Акаши Кайкио

Мостът Акаши Кайкио е най-големият висящ мост в света. Той също е най-скъпият и е построен на твърде несигурно място. Намира се в Япония и е завършен през 1998. Свързва град Кобе с остров Аважи, като преминава над натоварения пролив Акаши. Цялата дължина на моста е 3911 метра. Състои се от 3 отсечки. Съоръжението е така проектирано и изградено, че да издържа ветрове до 286 км/ч., земетресения до 8,5 по скалата на Рихтер и силни морски течения. Двете основни носещи кули се издигат на над 298 метра над морското равнище и мостът може да се удължава в резултат на нагряването до 2 метра в рамките на деня. Стоманените въжета имат общо 300 000 километра метална жица; всяко е с дебелина 112 сантиметра в диаметър и включва 36 830 усукани нишки.

akashi_bridge

Китай

Китай притежава три от най-изключителните мостове: Лупу - най-масивният дъгов мост в света в Шанхай. Мостът е открит пре 2003г. Основната му част е с дължина 550м. Името му е абревиатура от двата града между които е построен Луан и Пудонг на река Хуанпу; Рънянг - третият по дължина висящ мост и Сутонг, който скоро ще бъде най-дългият подвижен вантов мост в света – основната му част е 1088метра. Двете кули на моста са високи 306 метра и за сега това ги нарежда на воторо място.

lupu

sutong-1

 

Мода и Суета

С какви дрехи мъжете не харесват жените?
Твърдението, че най-красивата рокля се носи, за да бъде съблечена, е доста вярно. Всяка жена се...

Как да се погрижим за очите си
Ако вече започват да ни безпокоят тъмни кръгове около очите, отоци или мимически бръчки, е нужно...

Как да лекуваме гъбички по ноктите?
Има много митове за лечението на гъбички по ноктите - вани с хлорен разтвор, със смес от оцет и...

Да сготвим вкусно

Гювеч с риба и домати
Продукти: 800 г скумрия 1 кг домати 1/2 чаена чаша олио 1/2 лимон сол

Баклава
Продукти: около 30 парчета2 пакета точени кори200 г краве маслоЗа плънката:1 кг орехови ядки2 ч.л....

Здраве и Красота

Смехът засилва паметта
Ако за пореден път сте забравили къде сте сложили ключовете от дома си,...

Черният шоколад най-вкусната борба срещу стреса
Международно изследване показа, че яденето на едно парче черен шоколад...