5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

alexander_ivanovАлександър Иванов аз бих го нарекла българският Адамс, защото до голяма степен “споделя” съдбата си на фотограф с него – по образование инженер-химик, но с годините превръща своята любов към великото изкуство в своя професия – по скоро призвание.

Също като Адамс, най-голямото му вдъхновение е природата и неслучайно става един от най-добрите ни фотографи-пейзажисти. През последните 6-7 години приоритет му стават въздушните снимки – за този период “отгоре”  е запечатал незабравими гледки, на които, за щастие, днес можем да се насладим.

 

Едни от най-прочутите му фотографии са събрани в два големи проекта, нашумели през последната година – “Отражения” и “360 градуса България”, за които лично споделя:

“Тези 124 кадъра от „360 градуса  България“ са снимани девет години при различни по характер полети. 60-те снимки, включени в проекта „Отражения“ се оказа,че са снимани през последните 15 години. Иначе, обикновено за реализирането на даден проект ми трябват около две години..... В снимането на пейзаж е необходимо да има натрупвания – може би ги нося от детството.

pelikani_vaq_a.ivanov

Някои от незабравимите му снимки могат да се видят и в последния му проект-календари “Светлина 2010” и “България от птичи поглед”

Иванов има множество самостоятелни изложби, носител е на награди в национални и международни конкурси. В края на 2007-ма година той е победител в две от категориите на фотографския конкурс на National Geographic България.

http://www.alexanderivanov.com/index.html