5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

mainimage-27Китни белосани къщички, църковни куполи в морскосиньо, огрени от ярко слънце - така изглежда само един от шестте хиляди острова на южната ни съседка.

Най-южният егейски архипелаг - Цикладският, е сравнително непозната дестинация за българина, а Санторини, или Тира, както го наричат гърците, е най-далечната за нас точка от него.

Когато арх. Агнес Кувелас проектира своята къща на остров Санторини, задачата й на пръв поглед изглежда лесна: изчистен дизайн, лесна за обитаване, големи пространства ...идеална за лятна почивка. В съотвествие с естетическите възгледи на архиткетката, къщата трябва да бъде в хармония с природата на острова и да се вписва в местния архитектурен стил.

1xС местни материали – стени от лава, за мазилката е използван пясък от околностите – Агнес проектира къщата, като сложна и неочаквана система за овладяване на яростния североизточен вятър, който брули през лятото бреговете на Санторини.
"Къщата на ветровете", както Агнес сама я нарича, много прилича на пясъчна крепост с модерна архитектура. Основната разлика между нея и останалите стари къщи на острова се крие в броя на отворите. Арх. Кувелас не губи и частица от гледката към Санторини умножавайки на воля броя на прозорците и заливайки в светлина всички стаи в дома .
kuvelas
kuvelas2
kuvelas3
kuvelas4