5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

20091028_0620_330x260Легендарната джаз дива Даян Шур пристига в София, за да се качи за първи път на българска сцена на 15 ноември, от 19:30 часа, в зала „България". Двукратната носителка на музикална награда „Грами" се е отправила на европейски тур и ще се представи пред почитателите си в идеална форма след продължителни и усърдни упражнения във фитнес залата. За последната година звездата е отслабнала с 23 килограма, призна тя в интервю за Джаз ФМ радио, и обясни: „Ако искам да съм перфектна в работата си, трябва да бъда във форма."

След Лондон, Виена и Париж, Даян Шур приема поканата от „Кантус фирмус" и Джаз ФМ радио да представи новия си проект „Some Other Time" в рамките на фестивала „София джаз пик". В шоуто освен романтични джаз стандарти, тя ще включи и други обичани от публиката песни, които е направила хитове през четвъртвековната си блестяща кариера, като „Deedles' Blues"  и „Louisiana Sunday Afternoon".

За престоя си в София джаз легендата ще бъде превозвана от нашумелия и  хитовия модел на Опел – Insignia. Модерният избор за автомобил е в синхрон на новия имидж на Даян Шур.

Даян Шур записва още от 1971 г. - тогава тя е на 18 години, като първата й плоча е издадена от престижния лейбъл „Decca". Популярността й обаче набира сила, когато през 1979 г. легендарният Стан Гец е впечатлен от изпълнението й на джаз фестивала в Монтерей и я кани за участие на концерт в Белия дом през 1982 г. Първият албум на Даян Шур излиза през 1984 г. и е озаглавен „Deedles" – както галено я наричат любимите й хора. Години по-късно, през 1987 г., Първата дама на Съединените щати Нанси Рейгън кани певицата за още един концерт в Белия дом, заедно с оркестъра на Каунт Бейзи. Когато записът излиза на диск, той й носи втората награда Грами, а в класацията на „Билборд" се задържа на първо място 33 седмици. През кариерата си Даян Шур работи и с Би Би Кинг, Рей Чарлз, Стиви Уондър, Куинси Джоунс, Дизи Гилеспи, Мейнард Фъргюсън... В музикалната история остава и концертът й в „Карнеги хол".

Най-новият албум на Даян Шур излиза през 2008 г. Той е със заглавието „Some Other Time" и е посветен на майка й, която първа й разкрива прелестта на пеенето. Албумът е записан с някои от най-добрите студийни музиканти: Дан Балмър (китара), Скот Стийд (бас), Реджи Джексън (ударни). Това е триото с което и ще я посрещнем в България.

Билетите за концерта на Даян Шур в София вече са в продажба на касата на „Cantus Firmus" в зала „България" и в интернет от ticketsbg.com.

Източник: Джаз ФМ радио