5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

vino0Мислите си, че сервирането на вино е лесно.. е може и така да изглежда, но най-добре да погледнете долните редове – за това как наистина да го поднасяте, за да извадите най-доброто от него.

Температура: По принцип белите вина трябва да се сервират силно охладени, а червените на стайна температура. Няколко часа в хладилника, ще направят бялото вино пивко. Ако сте притиснат от времето при поднасяне поставете бутилката в кофа с лед, наполовина пълна с лед и половината със студена вода. Така ще го охладите бързо – за около 20 мин. и докато сте на масата няма да изстива. За повечето червени вина, стайната температура е идеална. Повече внимайвайте с тяхната температура, когато е прекалено топло. Леките червени, като Божуле например, може да сервирате леко охладени, особено в летните жеги. Шампанското, десертните вина, шери и розе е добре да сервирате като белите вина.

Декантиране и дишане – казано с прости думи Преливане. Ако виното е отлежавало дълго време в бутилката, би било добре да му “дадете да диша” за известно време. Просто трябва да се преливат от бутилката в декантер, за да се избегне поглъщането на утайката и да се остави виното да диша. Това подобрява цвета, аромата и вида на виното, освен това ще извадите истинските му вкусови качества. Направете си експеримент – опитайте виното веднага, след като го отворите – от бутилката, и малко по-късно след около 20 мин. Често пъти е налице голяма разлика. Разбира се този “ритуал” на преливане е особено важен за червените вина, които сервирате на стайна температура. Ако очаквате голяма компания гости може да отворите 2 или 3 бутилки наведнъж, за да дадете възможност на всяко вино на диша. Ако смятате обаче да сервирате бели вина – недейте – те се сервират силно охладени и рискувате да не са свежи – тях може да сервирате и от бутилката.

vino2

Стъклото: Разбира се и тук зависи какво вино ще сервирате. Белите вина се поднасят във високи чаши на столче за да не се затоплят докато ги държите – по принцип етикета изисква да държите чашата за столчето. Шампанското също трябва да се сервира във високи чаши. Червеното се пие от чаши с широк балон, защото както и по-горе казахме – те имат нужда да дишат – вкусовете им са по-сложни имат нужда от пространство за да се подчертаят.

vino

Напълнете чашите: Не го разбирайте буквално. Наливането на виното трябва да е елегантно и никога до ръба на чашата а наполовина. Така ще може да направите “swirl” - бързо въртеливо движение на чашата за да разлеете виното по стените на чашата и да изкарате аромата и вкусовете му. Не случайно всички сомелиери са го овладяли до съвършенство. Винаги опитвайте виното преди гостите си. Отлейте една глътка във вашата чаша и след това на напълнете останалите.

Съхранение: Ако не изпиете цялата бутилката я затворете с коркова тапа. Така ще позволите на виното да издържи още 2-3 дни без да влиза въздух. И отново – оставете белите вина в хладилника, а червените на стайна температура. Всяко вино е различно и е трудно да се каже кое колко дни ще издържи, така че веднъж отворите ли бутилка вино не прекалявайте със съхраняването му – е освен ако не сте горд собственик на изба и не разполагате с възможности и условия за това. Ако питате професионалистите ще ви кажат, че идеалните условия са между 12° С и 16°С и влажност между 70 и 90%.

vino3