5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

tacherНоминирана 16 пъти за "Оскар" за най-добра актриса, повече от всеки друг в историята, Мерил Стрийп (Meryl Streep) влиза в последната си роля на забележителна силна и решителна жена, и ако всичко върви по план, можеби към поредната награда на Академията.

Стрийп играе бившия британски премиер Маргарет Тачър в предстоящия филм "Желязната лейди." Режисьорът на "Мама мия!" Филда Лойд, проследява възхода на Тачър на власт в края на седемдесетте, за да стане първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания.

Какво пише един американски таблоид:

"Желязната лейди" е доста изненадващ и личен портрет на Маргарет Тачър (Мерил Стрийп), първата и единствена жена-премиер на Обединеното кралство. Един от най-известните и влиятелни жени на 20-ти век, Тачър идва от никъде, за да успее да пробие през бариерите на пол и клас, и да бъде слушана в свят доминиран от мъже"

Името "Желязната лейди" идва още преди да дойде на власт-в съветската пропаганда.

С участието във филма Стрийп буквално взриви британската критика, включително и самата баронеса, която отказала да гледа лентата преди премиерата през януари 2012. Във филма участват Джим Бродбент, като съпруга Денис Тачър, Ричард E Грант и Антъни Хед като министри Джефри Хоу и Майкъл Хаселтин.

Ерата на Тачър, от 1979 г. до 1990 г., е време на социалните и икономическите промени за Великобритания.

Избрана след период на масови стачки, наречен "зимата на недоволството", лейди Тачър и консервативното правителство предприемат трудни реформи за справяне с инфлацията и синдикатите. Нейната политика разделя страната - виждаме бум в сектора на услугите и собствеността на дома, но спад в производството и растяща безработица.